Συμβούλιο ΝΑΤΟ – Ρωσίας: «Οι διαφορές δεν είναι εύκολο να γεφυρωθούν» – «Tο ΝΑΤΟ είναι αποφασισμένο να περιορίσει τη Ρωσία»

Πηγή: nato.int

«Οι διαφορές ΝΑΤΟ-Ρωσίας δεν είναι εύκολο να γεφυρωθούν», δήλωσε σήμερα ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, λίγο μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου ΝΑΤΟ – Ρωσίας που έγινε στις Βρυξέλλες, εν μέσω κλιμακούμενης έντασης γύρω από την Ουκρανία και ενώ παραμένουν όλες οι αιτίες της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσηςμε τη Ρωσία σε Ανατολική Ευρώπη, Μαύρη Θάλασσα και Βαλτική. Παράλληλα, ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Γκρούσκο, δήλωσε ότι οι σημερινές συνομιλίες του Συμβουλίου ήταν «διαφανείς και ξεκάθαρες», αλλά υπήρξαν πολλές διαφωνίες. Προσθέτοντας ότι η δυτική συμμαχία έδειξε πως δεν υπάρχει περιθώριο για μια κοινή θετική ατζέντα και ότι «το ΝΑΤΟ είναι αποφασισμένο να περιορίσει τη Ρωσία».

Αύριο θα πραγματοποιηθούν στη Βιέννη οι συζητήσεις στο πλαίσιο του Οργανισμού Ασφαλείας και Συνεργασίας για την Ευρώπη.

Στόλτενμπεργκ: «Οι διαφορές δεν είναι εύκολο να γεφυρωθούν»

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο Γ. Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι «η συζήτηση με τη Ρωσία δεν ήταν εύκολη και γι’ αυτό είναι σημαντική». Ανέφερε ότι η Ρωσία σήμερα παρουσίασε τις προτάσεις της που έδωσε στη δημοσιότητα το Δεκέμβριο, σχετικά με την απόσυρση δυνάμεων του ΝΑΤΟ από τους ανατολικούς Συμμάχους του. Είπε επίσης ότι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ επιβεβαίωσαν την πολιτική των «ανοιχτών θυρών» και το δικαίωμα του κάθε έθνους να επιλέγει το δικό του δρόμο και ξεκαθάρισαν ότι «δεν θα σταματήσουν να προστατεύουν και να υπερασπίζονται ο ένας τον άλλον, συμπεριλαμβανομένης της παρουσίας στρατευμάτων στο ανατολικό τμήμα της Συμμαχίας».

Ταυτόχρονα, «τόσο η Ρωσία όσο και οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ εκφράζουν την ανάγκη για επανέναρξη του διαλόγου και τη διερεύνηση ενός προγράμματος συναντήσεων», είπε ο Γ. Στόλτενμπεργκ, σημειώνοντας ότι το ΝΑΤΟ θέλει να θέσει «συγκεκριμένες προτάσειες στο τραπέζι». Σημείωσε, επίσης, ότι το ΝΑΤΟ θέλει να βελτιώσει το πολιτικό και στρατιωτικό δίαυλο επικοινωνίας με τη Ρωσία με τη δυνατότητα επανίδρυσης γραφείων στη Μόσχα και στις Βρυξέλλες, αντιστοίχως.

Ο Γ. Στόλτενμπεργκ τόνισε ότι το ΝΑΤΟ εκφράζει σοβαρή ανησυχία για το ρωσικό στρατό που έχει συσσωρευτεί μέσα και γύρω από την Ουκρανία και καλεί τη Ρωσία να αποκλιμακώσει αμέσως την κατάσταση και να σεβαστεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα των γειτόνων της. Επιπλέον, το ΝΑΤΟ καλεί τη Ρωσία να τηρήσει όλες τις διεθνείς της υποχρεώσεις.

«Ο διάλογός μας είναι δύσκολος, αλλά ακόμα πιο απαραίτητος», είπε ο Γ. Στόλτενμπεργκ και πρόσθεσε ότι οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ θέλουν να βρουν μια πολιτική δίοδο προς τα εμπρός.

Αλεξάντερ Γκρούσκο: «Το ΝΑΤΟ είναι αποφασισμένο να περιορίσει τη Ρωσία»

«Η σημερινή συνάντηση ήταν αφιερωμένη ακριβώς στην ανάλυση των παραγόντων που επιφέρουν υποβάθμιση στην ευρωπαϊκή ασφάλεια, τους οποίους έχουμε παρατηρήσει τα τελευταία χρόνια» υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός κατά τις δηλώσεις του.

Ένας από αυτούς τους παράγοντες, σημείωσε ο διπλωμάτης, είναι η διαρκής επέκταση του ΝΑΤΟ προς τη Ρωσία.«Επιτρέψτε μου να σας θυμίσω ότι το 1997 μόνο μία χώρα από όσες συνορεύουν με τη Ρωσία χτύπησε την πόρτα του ΝΑΤΟ: Η Πολωνία. Σήμερα, πολλές χώρες έχουν προσχωρήσει στη Συμμαχία και τα εδάφη τους χρησιμοποιούνταν ανοιχτά ώστε να προβάλλεται η ισχύς ενάντια στη Ρωσία από διάφορες γεωγραφικές περιοχές και μέσα στο στρατηγικό εσωτερικό της» διευκρίνισε.«Αυτό επιδεινώνει πραγματικά την ασφάλειά μας και δημιουργεί έναν απαράδεκτο κίνδυνο για την ασφάλειά μας, στο οποίο θα απαντήσουμε» πρόσθεσε.

Το δυτικό μπλοκ, συνέχισε ο Ρώσος αξιωματούχος, αφιερώνει «κολοσσιαίους πόρους» στην προσπάθεια να περιοριστεί η Ρωσία και ούτε καν αποπειράται να αποκρύψει ότι αυτός ο περιορισμός συνιστά την κύρια αποστολή της Συμμαχίας.«Το γεγονός αυτό» πρόσθεσε ο κ. Γκρούσκο, «έχει καταστροφικό αντίκτυπο στις προσπάθειες οικοδόμησης μιας κοινής ευρωπαϊκής ασφάλειας, βασισμένης σε ένα διαφορετικό πακέτο αρχών».Παράλληλα, κατηγόρισε τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους ότι επιτυγχάνουν ανωτερότητα «σε όλα τα λειτουργικά περιβάλλοντα»: στο πεδίο, στον αέρα, στη θάλασσα «και τώρα στο διάστημα και τον κυβερνοχώρο».Ο αναπληρωτής υπουργός υπογράμμισε ότι κατά τη σημερινή συνάντηση η ρωσική πλευρά ενημέρωσε τους ομολόγους της στο ΝΑΤΟ «πολύ ειλικρινά, ξεκάθαρα, χωρίς να προσπαθεί να αποφύγει τα σημεία όπου υπάρχουν προστριβές ή να χρησιμοποιήσει πολιτικά ορθές φόρμουλες (…) ότι η περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης θα μπορούσε να οδηγήσει στις πιο απρόβλεπτες και φρικτές συνέπειες για την ευρωπαϊκή ασφάλεια».Η Ρωσία, σημείωσε, δεν είναι υπέρ ενός τέτοιους σεναρίου.

Ο Αλεξάντερ Γκρούσκο τόνισε πως οι προτάσεις για την ασφάλεια που παρουσίασε η Ρωσία τον περασμένο μήνα και οι οποίες συζητήθηκαν σήμερα από τις δύο πλευρές, θα εξυπηρετούσαν τη βελτίωση, όχι μόνο της στρατιωτικής ασφάλειας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, αλλά και της ασφάλειας των ίδιων των κρατών μελών του ΝΑΤΟ, ιδιαίτερα εκείνων που σήμερα αποκαλούν τον εαυτό τους κράτη «’πρώτης γραμμής». «Δυστυχώς», είπε, «με απόφαση του ΝΑΤΟ, οποιαδήποτε πρακτική συνεργασία ανάμεσα στη Ρωσία και τη συμμαχία, σε ζώνες κοινού συμφέροντος, έχει ανασταλεί. Σήμερα δεν έχουμε δεν έχουμε καμία ενωτική θετική ατζέντα. Καμία απολύτως».

Σε γενικές γραμμές, ο Γκρούσκο χαρακτήρισε τις συνομιλίες της Τετάρτης «αρκετά ειλικρινείς, ξεκάθαρες, ουσιαστικές, αλλά αποκαλυπτικές ενός μεγάλου αριθμούς διαφορών σε βασικά ζητήματα». Η Ρωσία, υπογράμμισε, κινείται με βάση την αρχή της κοινής ασφάλειας. Όπως πρόσθεσε, «οι προσπάθειες να οικοδομηθεί ασφάλεια ενάντια στη Ρωσία και χωρίς τη συμμετοχή της Ρωσίας είναι μη εποικοδομητικές και πρόκειται να αποτύχουν».

Επίσης ο Ρώσος υφυπουργός Άμυνας Αλεξάντρ Φόμιν δήλωσε ότι η Ρωσία επανειλημμένα πρότεινε στο ΝΑΤΟ μέτρα για την αποκλιμάκωση της κατάστασης, αλλά οι πρωτοβουλίες αυτές αγνοήθηκαν από το ΝΑΤΟ. Επισήμανε ότι η στάση αυτή της Βορειοατλαντικής συμμαχίας δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να προκύψουν συμβάντα και συγκρούσεις και υπονομεύει τις βάσεις της ασφάλειας. Πρόσθεσε ότι οι σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ βρίσκονται σε κρίσιμα χαμηλό επίπεδο, αλλά τόνισε ότι «η ρωσική πλευρά προσβλέπει σε μια εποικοδομητική συζήτηση, ώστε μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να ξεκινήσουμε την προετοιμασία των συμφωνιών για τις εγγυήσεις ασφαλείας για την Ρωσική Ομοσπονδία».

Πηγές: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Sputnik

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...