Συμβούλιο ΥΠΕΞ ΝΑΤΟ: Όξυνση του ανταγωνισμού με τη Ρωσία

Αναμνηστική Φωτογραφία στη Σύνοδος Υπουργών Εξωτερικών ΝΑΤΟ στη Ρίγα της Λετονίας - 30 Νοέμβρη 2021
Αναμνηστική Φωτογραφία στη Σύνοδος Υπουργών Εξωτερικών ΝΑΤΟ στη Ρίγα της Λετονίας – 30 Νοέμβρη 2021 / Πηγή: nato.int

Η όξυνση του ανταγωνισμού με τη Ρωσία, η κατάσταση στα σύνορα της Λευκορωσίας, αλλά και η «Στρατηγική Αντίληψη», που αφορά τη στρατηγική του ΝΑΤΟ για την επόμενη δεκαετία, βρέθηκαν στο επίκεντρο της πρώτης μέρας της Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών (ΥΠΕΞ) της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας, που πραγματοποιείται στη Ρίγα της Λετονίας.

Σε δηλώσεις του μετά τις πρωινές συζητήσεις, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, έκανε λόγο για «μια πολύ καλή και ουσιαστική συζήτηση» που επικεντρώθηκε στη συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων της Ρωσίας «μέσα και γύρω από την Ουκρανία», στις ενέργειες του «καθεστώτος στη Λευκορωσία» και στον «ηγετικό ρόλο του ΝΑΤΟ στον έλεγχο των εξοπλισμών».

Αναφορικά με την Ουκρανία, ο Γ. Στόλτενμπεργκ μίλησε για «σημαντική», «ασυνήθιστη» αλλά και «αδικαιολόγητη και ανεξήγητη» συγκέντρωση ρωσικών δυνάμεων που συνοδεύεται από οξυμένη ρητορική και παραπληροφόρηση. Εξαπέλυσε ευθείες απειλές πως «οποιαδήποτε μελλοντική ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας θα έχει υψηλό τίμημα», με σοβαρές πολιτικές και οικονομικές συνέπειες για τη Ρωσία, ενώ ανακοίνωσε ότι την Τετάρτη θα υπάρξουν συναντήσεις με την εκπροσώπους της Ουκρανίας και της Γεωργίας για να «ανταλλάξουν απόψεις» για τις τρέχουσες εξελίξεις.

Επίσης ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, επέρριψε στη Ρωσία την ευθύνη για την πρόσφατη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων των δύο πλευρών και την κάλεσε να συμμετάσχει ξανά στο Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ρωσίας.

Κατήγγειλε επίσης τον «υβριδικό πόλεμο» που εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Λευκορωσίας σε βάρος της Πολωνίας, της Λετονίας και της Λιθουανίας και δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ συνεργάζεται στενά με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Λαβρόφ: Οι ΗΠΑ μας περικυκλώνουν με βάσεις

Σεργκέι Λαβρόφ, Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας
Φώτο Αρχείου / Σεργκέι Λαβρόφ, Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας / Πηγή: Eurokinissi

Από την πλευρά της η Ρωσία κατηγόρησε τις ΗΠΑ για τη συγκέντρωση στρατευμάτων στα σύνορά της. Η επέκταση των στρατιωτικών υποδομών του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία είναι μια κόκκινη γραμμή η οποία ελπίζει ότι δεν θα ξεπεραστεί, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, μιλώντας σε ετήσιο συνέδριο για τη δημόσια διπλωματία είπε ότι οι ΗΠΑ έχουν περικυκλώσει τη Ρωσία με στρατιωτικές βάσεις τους και μονίμως προκαλούν υστερία στα ρωσικά σύνορα.

«Το ότι μας κατηγορούν για ασκήσεις, τις οποίες διεξάγουν οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας στο δικό τους κυρίαρχο έδαφος, εκείνες οι χώρες, οι οποίες συγκεντρώνουν στα σύνορά μας μεταξύ άλλων στρατεύματα και πολεμικά μέσα σε τεράστιους αριθμούς από την άλλη πλευρά του ωκεανού και το ότι οι ΗΠΑ μας περικύκλωσαν από όλες τις πλευρές με στρατιωτικές τους βάσεις, είναι ήδη γεγονότα, που μάλλον κάθε μαθητής τα γνωρίζει. Και παρ’ όλ’ αυτά μονίμως αναπτύσσεται αυτή η υστερία», είπε ο Ρώσος υπουργός απαντώντας στις πολυάριθμες επικρίσεις κατά της Ρωσίας για τις κινήσεις των ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία και τη Μαύρη Θάλασσα.

«Η προσπάθεια της Δύσης να διατηρήσει την ηγεμονία της με κάθε μέσο έρχεται σε αντίθεση με την αντικειμενική πορεία της ιστορίας, διότι υπάρχουν η Κίνα, η Ινδία, η Βραζιλία, υπάρχουν κέντρα ανάπτυξης και στην Αφρική και στις χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Ασίας. Διαμορφώνεται μια πολυπολική παγκόσμια τάξη, όπου θα υπάρχουν αρκετά κέντρα οικονομικής ανάπτυξης, πολιτικής επιρροής», δήλωσε ο Σ. Λαβρόφ, συμπληρώνοντας ότι η χώρα του τάσσεται υπέρ τις αναζήτησης συμφωνιών και συμβιβαστικών αποφάσεων.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών άσκησε κριτική και στη νέα συμφωνία AUKUS μεταξύ ΗΠΑ, Βρετανίας και Αυστραλίας, εκτιμώντας ότι στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού «όπου έως πρόσφατα κυριαρχούσαν οι θετικές, εποικοδομητικές, ενοποιητικές τάσεις, οι τάσεις αναζήτησης συναίνεσης και συμβιβασμού, εισάγονται ανοιχτά επιθετικά σχήματα για την ανάσχεση κάποιων χωρών από άλλες χώρες».

Μάλιστα ο Σ. Λαβρόφ αναφέρθηκε στις συμμαχίες της Ρωσίας με χώρες της Ασίας, στο πλαίσιο των BRICS, αλλά και την «τρόικα» Ρωσία, Ινδία, Κίνα (ΡΙΚ), η οποία «διατηρεί τη σημασία της» και σε πρόσφατη τριμερή συνάντηση υιοθέτησε εκτενές κοινό ανακοινωθέν, με το οποίο οι τρεις χώρες τάσσονται «υπέρ του εκδημοκρατισμού των διεθνών σχέσεων».

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...