Συναντήσεις του Δ. Κουτσούμπα με τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στη Ν.Υόρκη και τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας συναντήθηκε σήμερα το πρωί με τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, κ. Ντίνο Κωνσταντίνου, στο πλαίσιο της επίσκεψης αντιπροσωπείας του ΚΚΕ στις ΗΠΑ.

Ο πρόξενος αναφέρθηκε στα ζητήματα που αφορούν τους Έλληνες ομογενείς στις ΗΠΑ, μεταξύ αυτών η έλλειψη προσωπικού στην πρεσβεία για τη διεκπεραίωση των πολλών υποθέσεων που υπάρχουν, τα ζητήματα της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης και τις ανάγκες ενίσχυσής της, με προσλήψεις δασκάλων και καθηγητών και στήριξή τους, ιδιαίτερα στη Νέα Υόρκη όπου το κόστος ζωής είναι απαγορευτικό. Αναφέρθηκε ακόμη και στην προσπάθεια που γίνεται για την ενημέρωση των ομογενών σχετικά με τη διαδικασία της επιστολικής ψήφου για τις ευρωεκλογές και στη συμμετοχή που είναι χαμηλή. Αξίζει να σημειωθεί πως στη συζήτηση, ως στοιχείο επιφύλαξης πολλών ομογενών σχετικά με τη διαδικασία, ο πρόξενος επεσήμανε ακριβώς τα όσα προβλήματα είχαν παρουσιαστεί στις προηγούμενες εκλογές στις ΗΠΑ με την αντίστοιχη διαδικασία.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας αναφέρθηκε στην ανάγκη που υπάρχει να διατηρούνται οι δεσμοί της ομογένειας με την πατρίδα, βασικό στοιχείο της οποίας αποτελεί τόσο η ελληνόγλωσση εκπαίδευση, η οποία υποβαθμίζεται μέχρι απαξίωσης, όσο και η ανάγκη να στηρίζεται ο πολιτισμός, η γνώση της ιστορίας της Ελλάδας. Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε, σε σχέση με τη χαμηλή συμμετοχή στην επιστολική ψήφο, ότι το κύριο ζήτημα δεν είναι το τεχνικό, αλλά η υποτίμηση της συμμετοχής και εκεί έπρεπε να δοθεί το βάρος, μαζί με τη διευκόλυνση με κάθε τρόπο. Σημείωσε, ακόμα, πως το ΚΚΕ είχε ενστάσεις με τη διαδικασία θεωρώντας ότι είναι ευάλωτη, κάτι που αποδείχτηκε με την διαρροή προσωπικών στοιχείων, αλλά και με τις εκ των υστέρων ασυνήθιστες τροποποιητικές διατάξεις της κυβέρνησης, που αποδεικνύουν ότι δεν είχαν επιλυθεί ζητήματα σχετικά με τη διαδικασία.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας κάλεσε τους Έλληνες ομογενείς να προσπεράσουν εμπόδια και δυσκολίες, σαν τις παραπάνω που αναφέρθηκαν, και να αξιοποιήσουν τη δυνατότητα της επιστολικής ψήφου η οποία -λόγω των κυβερνητικών αποφάσεων- είναι η μοναδική τους επιλογή για να συμμετέχουν στις εκλογές, ενισχύοντας το ΚΚΕ.

Συνάντηση τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας συναντήθηκε το πρωί με τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο.

Ο αρχιεπίσκοπος ευχαρίστησε τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ για την επίσκεψη, ενώ σημείωσε πως οι αξίες της ειρήνης, της φιλίας των λαών, της κοινωνικής ισότητας και δικαιοσύνης, αποτελούν κοινές αξίες. Αναφορά έκανε και στην πείρα της εκκλησίας στις ΗΠΑ, όπου υπάρχει πλήρης διαχωρισμός κράτους εκκλησίας και κοινότητες αντί ενορίες, σημειώνοντας πως αυτά θα μπορούσαν να φανούν χρήσιμα και στην περίπτωση της Ελλάδας.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας σημείωσε «Από θέση αρχής το ΚΚΕ είναι υπέρ του διαχωρισμού κράτους εκκλησίας, χωρίς ο ένας να κάνει παρεμβάσεις στα “του οίκου” του άλλου», ενώ επεσήμανε την ανάγκη να μην γίνεται εκμετάλλευση του θρησκευτικού συναισθήματος από κόμματα, ιδιαίτερα από αυτά με ρατσιστικές και φασιστικές αντιλήψεις, αλλά τώρα τελευταία και από ορισμένους του υποτιθέμενου «προοδευτικού χώρου», σημειώνοντας πως το ΚΚΕ καταγγέλλει τέτοια φαινόμενα. Επανέλαβε, ακόμη, την ανάγκη να στηριχτεί η ελληνόγλωσση εκπαίδευση και ο πολιτισμός, ιδιαίτερα η ελληνική ομογένεια, που πλέον είναι 3ης και 4ης γενιάς, να γνωρίσει την ιστορία της Ελλάδας.

Στο τέλος της συνάντησης ο Δ. Κουτσούμπας δώρισε στον αρχιεπίσκοπο ένα έργο της σημαντικής κομμουνίστριας εικαστικού Βάσως Κατράκη, ενώ ο αρχιεπίσκοπος ένα λεύκωμα για τα 100 χρόνια της ελληνικής ομογένειας στη χώρα. 

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...