Συνάντηση Χριστοδουλίδη – Τατάρ: Πυκνώνουν οι διεργασίες για τις επικίνδυνες «διευθετήσεις»

Κατεχόμενη Κύπρος
Φώτο Αρχείου / Κατεχόμενη Κύπρος / Πηγή: Eurokinissi

Καθώς πυκνώνουν οι διεργασίες για τις επικίνδυνες «διευθετήσεις» στην περιοχή με αμερικανική σφραγίδα, σήμερα θα έχουν μια πρώτη, ανεπίσημη συνάντηση ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης (αναμένεται να αναλάβει καθήκοντα στα τέλη του μήνα) και ο ηγέτης του ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ, στο σπίτι του Κόλιν Στιούαρτ, ειδικού αντιπροσώπου του γγ του ΟΗΕ στην Κύπρο.

Σε δηλώσεις του ο Ν. Χριστοδουλίδης είπε ότι η συνάντηση γίνεται μετά από δικό του αίτημα και ότι παρά τις δυσκολίες και τις διαφορετικές προσεγγίσεις, η ελληνοκυπριακή πλευρά θα πράξει ό,τι είναι δυνατό ώστε να σπάσει το αδιέξοδο και να επανεκκινήσει ο διάλογος για επίλυση του Κυπριακού. Επανέλαβε ότι η σημερινή κατάσταση είναι επικίνδυνη για Τουρκοκύπριους και Ελληνοκύπριους και ότι θα είναι καθοριστικός ένας πρωταγωνιστικός ρόλος από την πλευρά της ΕΕ.

Ο δε Τατάρ δήλωσε ότι στη σημερινή συνάντηση θα παρουσιάσει πρόταση για δικοινοτική συνεργασία σε ό,τι αφορά τη μελλοντική αντιμετώπιση πιθανών σεισμών στην Κύπρο, σπεύδοντας να επαναλάβει για το Κυπριακό ότι «μόνο με την αποδοχή της κυριαρχικής μας ισότητας μπορούν να ξεκινήσουν επίσημες διαπραγματεύσεις». Επέμεινε ακόμα ότι «συμφωνία για την Κύπρο μπορεί να υπάρξει μόνο με τη συνεργασία των δύο κρατών» και ότι «το κράτος στον βορρά πρέπει να είναι κυρίαρχο, με ισότιμο διεθνές καθεστώς».

Κινητικότητα εκδηλώνεται και γύρω από τα παζάρια για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, με τον Τούρκο ΥΠΕΞ Μ. Τσαβούσογλου να ανακοινώνει ότι «θα γίνουν περισσότερες συναντήσεις με τη Σουηδία και τη Φινλανδία για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ», «ξεπαγώνοντας» και τις σχετικές συνομιλίες, μετά την επίσκεψη Μπλίνκεν στη γείτονα.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...