Συνάντηση Δένδια – Λάσετ: Στο επίκεντρο οι ευρωατλαντικές «διευθετήσεις» στην περιοχή

Συνάντηση με τον Άρμιν Λάσετ, πρωθυπουργό του γερμανικού κρατιδίου της Ρηνανίας – Βεστφαλίας, πρόεδρο της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) και πιθανό μελλοντικό καγκελάριο, ο οποίος, όπως σημειώνεται από διάφορες πηγές εντός ΕΕ, «συνομιλεί» απευθείας με την Άγκυρα για την ανανέωση της Συμφωνίας για το Μεταναστευτικό, είχε σήμερα στο Ντίσελντορφ ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Η συνάντηση έγινε στο πλαίσιο της προσπάθειας συμβιβασμών και του ιμπεριαλιστικού παζαριού ΕΕ – Τουρκίας και της προσπάθειας συμβιβασμών για τις ευρωατλαντικές διευθετήσεις στην περιοχή που βάζουν στο κρεβάτι του Προκρούστη τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου.

Όπως αναφέρει ο Έλληνας ΥΠΕΞ σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο, συζήτησαν « για την ενίσχυση της συνεργασίας και την οικοδόμηση μίας ισχυρής ΕΕ για την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων, καθώς και περιφερειακά ζητήματα, με έμφαση στις εξελίξεις σε Ανατολική Μεσόγειο».

Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του κ. Λάσετ, οι δύο πολιτικοί αντάλλαξαν απόψεις για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και για τις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία.  «Είναι ένα καλό σήμα το γεγονός ότι ο ΝΑΤΟϊκός εταίρος Τουρκία έχει σταματήσει τις έρευνες για φυσικό αέριο στο Αιγαίο. Έτσι είναι και πάλι ανοιχτός ο δρόμος για εποικοδομητικό διάλογο. Ο στόχος τώρα είναι να διευθετηθεί το κεντρικό ζήτημα των θαλάσσιων συνόρων και να δημιουργηθεί ασφάλεια δικαίου για την Ελλάδα και την Τουρκία», δήλωσε σχετικά ο πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας  – Βεστφαλίας.

Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι ο κ. Λάσετ, τόνισε την ανάγκη ευρωπαϊκών λύσεων για την «ακόμη τεταμένη κατάσταση στα ελληνικά κέντρα προσφύγων» και υπενθύμισε ότι το κρατίδιό του συμμετέχει στην υποδοχή ασυνόδευτων ανηλίκων που φιλοξενούνται στα ελληνικά νησιά. «Η Ελλάδα χρειάζεται όμως πανευρωπαϊκή αλληλεγγύη στην κατανομή των προσφύγων μεταξύ των κρατών -μελών της ΕΕ», τόνισε ο Άρμιν Λάσετ, ενώ προσέθεσε ότι «στη μεταναστευτική πολιτική περιλαμβάνεται και η προστασία των εξωτερικών ευρωπαϊκών συνόρων». Αναφέρθηκε δε και στη συμμετοχή στελεχών της αστυνομίας της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας στη FRONTEX στα ελληνοτουρκικά σύνορα, ευθύνη την οποία, όπως είπε, αντιμετωπίζουν με μεγάλη σοβαρότητα.

Δείτε ακόμα...