Συνάντηση Δένδια – Λεντριάν: Στο επίκεντρο η Ανατολική Μεσόγειος και το Σαχέλ

Με κεντρικό θέμα την επισκόπηση της εφαρμογής της «Συμφωνίας Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης», αλλά και τους σχεδιασμούς για την ελληνική συμμετοχή στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και του Σαχέλ, που εμπλέκει τη χώρα στη ζώνη του πυρός, πραγματοποιήθηκε σήμερα συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον Γάλλο ομόλογό του Ζαν Ιβ Λεντριάν. Η συνάντηση έγινε στο πλαίσιο της τετραμερούς συνάντησης των ΥΠΕΞ Ελλάδας, Γαλλίας, Αιγύπτου και Κύπρου που πραγματοποιήθηκε σήμερα.

Ο Ν. Δένδιας ισχυρίστηκε στις δηλώσεις αμέσως μετά ότι η ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής σε συνδυασμό με την απόκτηση γαλλικών πολύ σύγχρονων οπλικών συστημάτων «δημιουργούν μια δύναμη αποτροπής εναντίον οποιασδήποτε εξωτερικής απειλής».

Αναφερόμενος στην στρατιωτική συμφωνία Ισπανίας – Τουρκίας είπε ότι «θα ευχόμασταν κι άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ να ακολουθούσαν το παράδειγμα της Γαλλίας και να μην εξόπλιζαν χώρες που απειλούν με πόλεμο άλλες χώρες και κυρίως χώρες της ΕΕ και που αποσταθεροποιούν με τη συμπεριφορά και την πρακτική τους την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και βέβαια χώρες που δεν αποδέχονται το ευρωπαϊκό κεκτημένο είτε την UNCLOS και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και είτε είναι υποψήφιες χώρες να ενταχθούν στο κοινό μας ευρωπαϊκό σπίτι, την ΕΕ».

Οι δύο υπουργοί συζήτησαν για τις εξελίξεις στο Σαχέλ, με τον Ν. Δένδια να λέει ότι η Ελλάδα έχει με τη Γαλλία έναν διαρκή συντονισμό για τα θέματα που αφορούν την Αφρική και ότι «η Ελλάδα συμμερίζεται τις ανησυχίες της Γαλλίας για το Σαχέλ και παρακολουθεί πλέον στενά τις εξελίξεις αυτές, μέσω της νέας μας πρεσβείας στη Σενεγάλη», επιβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση εμπλέκεται ολοένα και περισσότερο στους επικίνδυνους σχεδιασμούς και στην περιοχή αυτή.

Οι απόψεις της Ελλάδας και της Γαλλίας είναι κοινές σε πολλά περιφερειακά ζητήματα, όπως η κατάσταση στη Μεσόγειο, «όπου εμείς πρέπει να επαγρυπνούμε διαρκώς», είπε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν. Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών είπε πως η Ελλάδα αποτελεί μια χώρα-κλειδί για την άμυνα και ταυτόχρονα για την πραγμάτωση της εδαφικής ευρωπαϊκής κυριαρχίας και υπογραμμίζοντας τη σημασία της «Στρατηγικής Πυξίδας», πρόσθεσε: «Είναι μια ενδυνάμωση της εθνικής κυριαρχίας. Θέλουμε να διασφαλίσουμε τη δική μας ελευθερία δράσης και ειδικά με τους αμφισβητούμενους χώρους».

Να σημειωθεί ότι νωρίτερα ο Γάλλος ΥΠΕΞ συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου, στην οποία έλαβε μέρος και ο Ν. Δένδιας.

Δείτε ακόμα...