Συνάντηση Δένδια με τον πρέσβη της Ρωσίας στην Αθήνα

Δένδιας
Πηγή: Eurokinissi

Συνάντηση εργασίας με τον πρέσβη της Ρωσίας στην Αθήνα, Αντρέι Μάσλοβ, χτες ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του ελληνικού ΥΠΕΞ, στο επίκεντρο ετέθησαν διμερή και περιφερειακά ζητήματα. Η συνάντηση των δύο διπλωματών έγινε σε μια στιγμή ιδιαίτερα οξυμένων εξελίξεων στην ανατολική Μεσόγειο και ειδικότερα, στη Λιβύη.

Από παλαιότερη επίσκεψη του Αντρέι Μάσλοβ στην Αθήνα / Φώτο Αρχείου / Πηγή: Eurokinissi

Η Ελλάδα συμμετέχει στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην ευρύτερη περιοχή. Το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό συμμετέχει στην ευρωπαϊκή επιχείρηση ‘Irini’ , της επιτήρησης του εμπάργκο όπλων προς τη βορειοαφρικανική χώρα.

Τις τελευταίες ημέρες μετά και την όξυνση στην περιοχή από την παρέμβαση της Τουρκίας, Αιγύπτου, Γαλλίας, των ΗΠΑ, ΕΕ και Ρωσίας, υπό τον ήχο των πολεμικών απειλών μεταξύ κυβέρνησης Τρίπολης και Αιγύπτου, προβάλλεται και η ιμπεριαλιστική ειρήνη.

Θυμίζουμε οτι η διεθνής Διάσκεψη του Βερολίνου που πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο του 2020, είχε στόχο την κατάρτιση ενός σχεδίου ειρήνης, το οποίο βασιζόταν στην άμεση κατάπαυση του πυρός, στην τήρηση του εμπάργκο όπλων και στην απεμπλοκή όλων των ξένων δυνάμεων. Κάτι που στηρίζει και η Μόσχα, η οποία τάσσεται υπέρ της άμεσης κατάπαυσης του πυρός και της έναρξης του διαλόγου, στη βάση των αποφάσεων της Διάσκεψης του Βερολίνου.

«Έχω συζητήσει με πολλούς συναδέλφους και όλοι συμφωνούν ότι δεν υπάρχει στρατιωτική λύση σ’ αυτή τη σύγκρουση» τόνισε προσφάτως ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ. Προσθέτοντας ότι η μη στρατιωτική λύση αποτελεί βασικό πυλώνα όλων των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ή των διεθνών διακηρύξεων, συμπεριλαμβανομένης και της Διάσκεψης του Βερολίνου.

Η αλλαγή συσχετισμού προς έχει σημειωθεί προς το παρόν υπέρ της κυβέρνησης της Τρίπολης, επιταχύνει και τις διεργασίες. Ακόμη και η επίτευξη μιας ιμπεριαλιστικής ειρήνης στην Λιβύη, συγκρούονται τεράστια συμφέροντα στην περιοχή, και σίγουρα η τελεία δεν θα μπει με αυτήν.

ag

Δείτε ακόμα...