Συνάντηση Δένδια – Μπλίνκεν: «Η Ελλάδα κόμβος στην περιοχή για τις στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ»

Συνάντηση των υπουργών εξωτερικών Ελλάδας και ΗΠΑ ,Δένδιας - Μπλίνκεν
Πηγή: Eurokinissi

Τον 4ο Στρατηγικό Διάλογο ΗΠΑ – Ελλάδας που ξεκίνησε επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και υλοποιείται επί ΝΔ, εγκαινιάζουν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών που συναντώνται αυτή την ώρα στην Αθήνα. Η συνάντηση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Αντ. Μπλίνκεν με τον ομόλογο του Ν. Δένδια ξεκίνησε με εκατέρωθεν φιλοφρονήσεις που αποτυπώνουν το μέγεθος της ελληνικής εμπλοκής στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια. 

Ο Στρατηγικός Διάλογος «αντικατοπτρίζει το βάθος των σχέσεών μας εδώ και 20 χρόνια. Οι σημερινές συζητήσεις θα συνεχίσουν από εκεί που αφήσαμε τον τελευταίο διάλογο το 2021», είπε ο Αντ. Μπλίνκεν, προϊδεάζοντας για ακόμη μεγαλύτερη εμπλοκή. Άλλωστε, όπως ο ίδιος είπε, «η Ελλάδα έχει γίνει κόμβος στην περιοχή για τις στρατιωτικές ομάδες των ΗΠΑ που επεκτείνονται εδώ στην περιοχή», με ότι αυτό συνεπάγεται για τον ελληνικό λαό. 

Πρόσθεσε δε πως «θέλουμε να βοηθήσουμε ακόμα περισσότερο το ΝΑΤΟ στην στήριξη της Ουκρανίας», δήλωση που αν μη τι άλλο επιβεβαιώνει ότι στα σκαριά βρίσκεται η ακόμη μεγαλύτερη συμμετοχή της Ελλάδας στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση με την Ρωσία. 

Το θέμα της ελληνικής συμμετοχής στον πόλεμο στην Ουκρανία, όπως και η ακόμη μεγαλύτερη αναβάθμιση των αμερικανικών βάσεων που έχουν μετατρέψει την Ελλάδα σε ένα απέραντο αμερικανοΝΑΤΟικό στρατόπεδο, αποτελούν δύο από τα θέματα συζήτησης. Ήδη στο επίκεντρο της συζήτησης έχει μπει και η αποστολή αρμάτων μάχης «Leopard» στην Ουκρανία. Το παζλ της ελληνικής εμπλοκής συμπληρώνουν οι ενεργειακοί σχεδιασμοί για την μετατροπή της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο για το αμερικανικό LNG και την απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο. 

Είναι χαρακτηριστική εξάλλου, η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπαρτμεντ για την χθεσινοβραδινή συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όπου αναφέρει ότι υπογραμμίστηκε «η ισχυρή σχέση ΗΠΑ-Ελλάδας». Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, οι δύο πλευρές «υπογράμμισαν την ισχυρή σχέση ΗΠΑ-Ελλάδας. Ο υπουργός ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για την περιφερειακή ηγεσία της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένης της συνεχούς υποστήριξής της στην Ουκρανία και του ρόλου της ως περιφερειακού ενεργειακού κόμβου. Συζήτησαν για τον τραγικό σεισμό στην Τουρκία και την δέσμευση για την υποστήριξη των πληγέντων. Οι δυο πλευρές συζήτησαν τη δέσμευσή τους ως ισχυρών νατοϊκών συμμάχων στη δημοκρατία, στην ειρήνη και στην ευημερία».

Ο Άντονι Μπλίνκεν θα συναντηθεί στην συνέχεια και με τον Αλ. Τσίπρα, σε άλλη μια επιβεβαίωση της κοινής υπογραφής όλων τους στην εμπλοκή στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια.

Είναι χαρακτηριστικό δε, ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Οικονόμου, στην χθεσινή ενημέρωση των δημοσιογράφων, επιβεβαιώνοντας την κοινή στρατηγική βάση όπου κινούνται τα αστικά πολιτικά κόμματα, ερωτηθείς για την προγραμματισμένη για σήμερα συνάντηση Μπλίνκεν – Τσίπρα, χαρακτήρισε «πολύ θετικό ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ να συναντάται με πολιτειακούς παράγοντες».

Δείτε ακόμα...