Συνάντηση Δένδια – Στόλτενμπεργ: Υπό ΝΑΤΟικό μανδύα οι «διερευνητικές» Ελλάδας – Τουρκίας

Πηγή: ΝΑΤΟ

Με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ συναντήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας, λίγες μέρες μετά τη συνάντηση του νατοϊκού αξιωματούχου και με τον Τούρκο ΥΠΕΞ Μ.Τσαβούσογλου.

Όπως ανέφερε στο twitter o N. Δένδιας, στην ατζέντα της συζήτησης ήταν «η Διαδικασία Διαλογισμού “NATO 2030”, οι πρόσφατες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την εαρινή σύνοδο των ΥΠΕΞ ΝΑΤΟ» που αναμένεται στα τέλη Μάρτη. Η Διαδικασία Διαλογισμού «ΝΑΤΟ 2030» είναι το σχέδιο προσαρμογής του ΝΑΤΟ στις σύγχρονες συνθήκες των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων, όπου η ελληνική αστική τάξη αναζητά αναβαθμισμένο ρόλο.

Πιο αναλυτικός ο Στόλτενμπεργκ ανακοίνωσε ότι «μοιράστηκαν απόψεις για διάφορα θέματα, όπως η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, η «πρωτοβουλία ΝΑΤΟ 2030» και η Λιβύη, δείχνοντας έτσι ότι τα ελληνοτουρκικά και οι διευθετήσεις που επιχειρούνται αποτελούν τμήμα του ευρύτερου ευρωατλαντικού σχεδιασμού, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στην προσπάθεια του ΝΑΤΟ να διασφαλίσει τη συνοχή στη νοτιοανατολική του πτέρυγα.

Έτσι, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ «χαιρέτισε τις συνεχιζόμενες συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για έναν στρατιωτικό μηχανισμό αποσυμπίεσης στην Ανατολική Μεσόγειο που διαμεσολαβείται από το ΝΑΤΟ», δηλαδή τον μηχανισμό που ενεργοποίησε πέρυσι το ΝΑΤΟ με συμφωνία των κυβερνήσεων Ελλάδας και Τουρκίας και ο οποίος λειτουργεί συμπληρωματικά στις πολιτικές επαφές για τη διασφάλιση της ΝΑΤΟικής συνοχής στην περιοχή. Στον μηχανσιμό αυτό συμμετέχουν στρατιωτικοί αντιπρόσωποι των δύο χωρών, υπό την επίβλεψη υψηλόβαθμων ΝΑΤΟικών αξιωματούχων.

«Χαίρομαι που βλέπω ότι οι εντάσεις έχουν μειωθεί σημαντικά από την επίσκεψή μου στην Άγκυρα και την Αθήνα τον περασμένο Οκτώβριο, και ελπίζω ότι μπορούμε να συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε περαιτέρω τον μηχανισμό αποσυμπίεσης», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ, αποσιωπώντας ότι η τουρκική αστική τάξη συνεχίζει να απλώνει στο τραπέζι όλες τις απαράδεκτες διεκδικήσεις της, όπως επιβεβαιώθηκε και προχθές στον 61ο γύρο των διερευνητικών στην Κωνσταντινούπολη.

Αναφερόμενος, δε στην επανέναρξη των διερευνητικών είπε ότι οι τέτοιες συνομιλίες «αντιπροσωπεύουν ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση για την επίλυση των υποκείμενων ζητημάτων», τηρώντας την γνωστή γραμμή των ίσων αποστάσεων.

Σε ότι αφορά στο σχέδιο «ΝΑΤΟ 2030» ο Στόλτενμπεργκ είπε: «Σκοπεύω να υποβάλω ορισμένες συστάσεις για την περαιτέρω ενίσχυση του διατλαντικού δεσμού, μέσω στενών και τακτικών διαβουλεύσεων και με τους 30 Συμμάχους, πάνω και στο πως να ενισχύσουμε τις προσπάθειες του ΝΑΤΟ για ανθεκτικότητα (σ.σ. απέναντι στα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα σε κράτη μέλη του), για αύξηση των επενδύσεων σε νέες και καινοτόμες τεχνολογίες, για ενίσχυση του πολιτικού ρόλο του ΝΑΤΟ και της ικανότητάς του να υπερασπίζεται τη βασισμένη σε κανόνες διεθνή τάξη, και να οικοδομεί στενότερες συνεργασίες με ομοειδείς δημοκρατίες, συμπεριλαμβανομένων αυτών της περιοχής Ασίας και Ειρηνικού».

Για τη Λιβύη, ο Στόλτενμπεργκ είπε ότι «οι Σύμμαχοι παρακολουθούν πολύ στενά τις πολιτικές εξελίξεις και χαιρετίζουν την πρόοδο που σημειώθηκε στο Φόρουμ Πολιτικού Διαλόγου της Λιβύης υπό την ηγεσία του ΟΗΕ» και επανέλαβε «τη μακροχρόνια θέση του ΝΑΤΟ ότι η Συμμαχία παραμένει προσηλωμένη στην παροχή συμβουλών στον τομέα της ανάπτυξης θεσμών άμυνας και ασφάλειας, λαμβάνοντας υπόψη τις πολιτικές συνθήκες και τις συνθήκες ασφαλείας».

Τέλος, ευχαρίστησε την ελληνική κυβερνηση, και βασικά όλες τις προκατόχους της, για τις «σημαντικές συνεισφορές» των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ, μεταξύ άλλων σε σχέση με την Μόνιμη Ναυτική Ομάδα 2 του ΝΑΤΟ (SNMG2) και τις αποστολές Resolute Support και KFOR στο Αφγανιστάν και το Κοσσυφοπέδιο αντίστοιχα».

Δείτε ακόμα...