Συνάντηση Δένδια – Τσαβούσογλου: Συμφωνία για «θετική ατζέντα» – Διαφωνία για Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο

Συνάντηση του ΥΠΕΞ Ν.Δένδια με τον Τούρκο ΥΠΕΞ στην Άγκυρα. Πέμπτη 15 Απριλίου 2021 (EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠ. ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ/ΧΑΡΗΣ ΑΚΡΙΒΙΑΔΗΣ)

Να συνεχίσουν το διάλογο προκειμένου να αναδειχθεί μια θετική ατζέντα που όπως είπε ο Νίκος Δένδιας «θα αλλάξει το κλίμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων», συμφώνησαν οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, μετά τις συναντήσεις που είχε ο Νίκος Δένδιας με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσαν οι δύο υπουργοί συμφωνήθηκε να συνεχιστούν οι επαφές σε όλα τα επίπεδα, με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου να δηλώνει ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πρότεινε τη διεξαγωγή συνόδου με θέμα την Ανατολική Μεσόγειο και πρόσθεσε ότι οι εκατέρωθεν επισκέψεις των αρχηγών κρατών Ελλάδας και Τουρκίας θα αποτέλεσε μια πολύ γόνιμη βάση για διάλογο.

Ωστόσο στην συνέντευξη Τύπου του Νίκου Δένδια και του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, έγιναν ορατές οι αντιθέσεις που υπάρχουν στις αστικές τάξεις των δύο χωρών, για τη μοιρασιά της ενεργειακής πίτας σε Ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο, με τους δυο υπουργούς να προχωρούν σε δημόσια αντιπαράθεση επιχειρημάτων, όσο αφορά τις πάγιες θέσεις Ελλάδας και Τουρκίας για όλα τα ζητήματα.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, κατά την αρχική του τοποθέτηση ανέφερε ότι πράγματι υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ των δύο χωρών στο θέμα του Αιγαίου. Έθεσε θέμα τουρκικής μειονότητας στη Θράκη, έκανε λόγο για άνευ όρων διάλογο μεταξύ των δύο κρατών επί των αιτιάσεων που αναδεικνύει και έθεσε θέμα συνεργασίας στην αντιμετώπιση «τρομοκρατικών οργανώσεων».

Από την πλευρά του ο Νίκος Δένδιας, αφού πρώτα έκανε λόγο για την ανάγκη διαμόρφωσης του θετικού κλίματος για την προώθηση θετικής ατζέντας, αναφέρθηκε στο τουρκολιβυκό μνημόνιο και έκανε λόγο για προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο που δυναμιτίζουν τις προσπάθειες.

Παίρνοντας ξανά το λόγο ο Μ. Τσαβούσογλου, υποστήριξε ότι η Τουρκία δεν παραβιάζει τα ελληνικά δικαιώματα στο Αιγαίο, ενώ κατηγόρησε την ελληνική κυβέρνηση ότι δεν αναγνωρίζει την «τουρκική» μειονότητα της Θράκης. Παράλληλα, επανέλαβε τους ισχυρισμούς για τις επαναπροωθήσεις μεταναστών στο Αιγαίο από το ελληνικό Λιμενικό Σώμα. Επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας ανέφερε την στρατιωτικοποίηση νησιών του Αιγαίου αλλά και το εύρος του εθνικού εναέριου χώρου.

Ο Νίκος Δένδιας αναφέρθηκε στις 400 υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών πάνω από ελληνικό έδαφος και είπε ότι η συνθήκη της Λωζάνης χαρακτηρίζει τη μειονότητα στην Ελλάδα ως μουσουλμανική. Πρόσθεσε ότι η Τουρκία για να γίνει μέλος της ΕΕ πρέπει να αποδεχτεί την UNCLOS. Ο Νίκος Δένδιας κάλεσε τον Τούρκο ομόλογό του να επισκεφθεί την Ελλάδα. 

Δείτε ακόμα...