Συνάντηση Ερντογάν – Στόλτενμπεργκ: Στο παζάρι για τη ΝΑΤΟική συνοχή και το θέμα της αποστρατικοποίησης των ελληνικών νησιών!

Το θέμα της αποστρατικοποίηση ελληνικών νησιών τέθηκε στο εφ’ όλης της ύλης παζάρι με την Άγκυρα για τη διατήρηση της ΝΑΤΟικής συνοχής, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Αυτό προκύπτει από τα όσα διαμείφθηκαν στη συνάντηση που είχαν σήμερα στην Κωνσταντινούπολη ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάνκαι ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, που πραγματοποιεί από την Πέμπτη επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία.

Σύμφωνα με τον Στόλτενμπεργκ η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, με τον επικεφαλής της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας να επαινεί την Τουρκία και προσωπικά τον Ερντογάν για τη συμβολή του στις διαπραγματεύσεις για συμφωνία εξαγωγής των ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας. Επαίνεσε επίσης την Τουρκία για τον ρόλο της στη ανταλλαγών αιχμαλώτων πολέμου μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, καθώς και για την ισχυρή υποστήριξή της στο «δικαίωμα αυτοάμυνας» της Ουκρανίας.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης την οριστικοποίηση της ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Ο Στόλτενμπεργκ χαιρέτισε τα «μεγάλα, συγκεκριμένα βήματα που έχουν ήδη γίνει και από τις δύο χώρες για την εφαρμογή του μνημονίου» που υπέγραψαν στη Σύνοδο Κορυφής της Μαδρίτης τον Ιούνιο οι τρεις χώρες και είπε ότι η ένταξή τους θα κάνει το «ΝΑΤΟ ισχυρότερο».

Από την πλευρά του ο Ερντογάν φρόντισε να κρατήσει ανοιχτό το παζάρι και στο συγκεκριμένο ζήτημα, λέγοντας ότι η Τουρκία δεν θα επικυρώσει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ παρά μόνο αφού ληφθούν τα «αναγκαία μέτρα» από τις δύο αυτές χώρες.

«Ο πρόεδρος Ερντογάν υπογράμμισε ότι ο ρυθμός και η στιγμή της διαδικασίας επικύρωσης (…) θα καθοριστούν από τα μέτρα που έχουν ακόμη να λάβουν οι χώρες αυτές» ανέφερε η τουρκική προεδρία σε ανακοίνωσή της.

Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, στη συνάντηση συζητήθηκαν και τα ελληνοτουρκικά, με την τουρκική πλευρά να επαναλαμβάνει τους ισχυρισμούς της περί παράνομου εξοπλισμού των ελληνικών νησιών το Αιγαίου.

Σε ανάρτησή του στο Τwitter, ο Ερντογάν ανέφερε πως κατά μίλησε στον Στόλτενμπεργκ για τις «επιθετικές ενέργειες» της Ελλάδας και του είπε ότι δεν είναι η Τουρκία που αύξησε την ένταση στην περιοχή και ότι θα ήταν «ωφέλιμο» για την Ελλάδα «να ενεργήσει με σύνεση και να κάνει διάλογο», επιβεβαιώνοντας ότι τα αμερικανονατοϊκά σχέδια για να στρωθεί το τραπέζι των διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία για τη συνδιαχείριση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο είναι σε πλήρη εξέλιξη.

Δεν έγινε γνωστό τι ειπώθηκε από την πλευρά του επικεφαλής του ΝΑΤΟ σε ότι αφορά το ζήτημα της αποστρατικοποίησης των ελληνικών νησιών…

Δείτε ακόμα...