Συνάντηση Λαβρόφ – Δένδια: Στο επίκεντρο οι εξελίξεις στην Ανατολική Ευρώπη και τη Μεσόγειο

EUROKINISSI

Συνάντηση με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ είχε σήμερα στη Μόσχα ο Νίκος Δένδιας , καθώς η ελληνική κυβέρνηση επιχειρεί να διεκδικήσει ρόλο στις επικίνδυνες διεργασίες που εξελίσσονται στην Ανατολική Ευρώπη με επίκεντρο την Ουκρανία. 

Στις δηλώσεις του αμέσως μετά ο Ν. Δένδιας, παρουσία του Ρώσου ομολόγου του, είπε ότι συζήτησαν για την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην Ευρώπη, την προώθηση των «δεσμών» μεταξύ των δύο χωρών, την «ανάγκη συνεργασίας» σε Ενέργεια, Τουρισμό και διαχείριση της πανδημίας, ζητώντας την πραγματοποίηση πτήσεων τσάρτερ από Ρωσία προς Ελλάδα το καλοκαίρι.

Τόνισε ότι με τον Λαβρόφ συμφώνησαν να συνεχίσουν τον διάλογο σε όλα τα επίπεδα για την ειρήνη και ασφάλεια στην Ευρώπη, αναφέροντας ότι η ελληνική κυβέρνηση κινείται με «θεμελιώδεις αρχές και αξίες», όπως ο σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο και στο Δίκαιο της Θάλασσας, η απόκρουση κάθε απειλής χρήσης ή απειλής χρήσης βίας εναντίον της εδαφικής κυριαρχίας και ανεξαρτησίας κατά κάθε κράτους. Σημείωσε ότι «είναι γνωστό σε ποια συμμαχία ανήκει η Ελλάδα εδώ και 70 χρόνια» αλλά ότι αυτό δεν στάθηκε εμπόδιο στην ανάπτυξη σχέσεων με τη Ρωσία, επαναλαμβάνοντας πως η Αθήνα τάσσεται υπέρ ενός ανοιχτού και ειλικρινούς διαλόγου με τη Ρωσία, ώστε να δοθούν οι κατάλληλες εγγυήσεις για την ειρήνη και ασφάλεια στην περιοχή.

Συνεχίζοντας είπε ότι η Αθήνα ακούει με προσοχή τις θέσεις της Ρωσίας, όπως και άλλων χωρών για το θέμα, καλώντας όλα τα ζητήματα να αντιμετωπιστούν στη βάση διαλόγου με σεβασμό στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου. Πρόσθεσε δε ότι υπάρχει ανάγκη άμεσης αποκλιμάκωσης στο Ουκρανικό, δηλώνοντας τη στήριξη της Αθήνας στις Συμφωνίες του Μινσκ και εκτιμώντας ότι μια σύγκρουση στην Ουκρανία δεν θα έχει κανέναν νικητή. Αναφορά έκανε και στην ελληνική ομογένεια στην περιοχή της Μαριούπολης, λέγοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση «δεσμεύεται να πράξει ό,τι χρειάζεται για να την προστατέψει», συμπληρώνοντας ωστόσο ότι για την προστασία της έλαβε από τον Λαβρόφ «απάντηση σε θετική κατεύθυνση».

Παραπέρα, είπε ότι ενημέρωσε τη ρωσική πλευρά για τις εξελίξεις σε Ανατ. Μεσόγειο και Αιγαίο, τη «συνεχιζόμενη τουρκική αποσταθεροποιητική συμπεριφορά και επιθετικότητα», προσθέτοντας πως η Τουρκία εκμεταλλεύεται το γεγονός ότι η προσοχή της διεθνούς κοινότητας είναι στραμμένη αλλού στην παρούσα φάση και θέτει ανυπόστατες διεκδικήσεις σε βάρος της ελληνικής κυριαρχίας σε νησιά.

Από την πλευρά του ο Λαβρόφ μίλησε για «πολύ πετυχημένες συνομιλίες», χαρακτηρίζοντας σημαντικό εταίρο την Αθήνα και διαβλέποντας «θετική δυναμική» στις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου στην Ελλάδα, που όπως είπε συμβάλλουν στην ενεργειακή ασφάλεια της Ελλάδας. Πρόσθεσε δε ότι στη συζήτηση με τον Έλληνα ομόλογό του διαπιστώθηκε ακριβώς η «αξιοπιστία αυτών των προμηθειών από Ρωσία προς Ελλάδα».

Για το Ουκρανικό είπε ότι συζήτησαν «την κατάσταση ασφαλείας στην ευρωπαϊκή ήπειρο, με βάση τη ρωσική πρωτοβουλία για εγγυήσεις ασφαλείας σύμφωνα με όσα έχουν συζητηθεί στον ΟΑΣΕ». Στηλίτευσε δε το γεγονός ότι ΝΑΤΟ και ΕΕ «δυστυχώς δεν απαντούν στο θέμα που βάλαμε και έχουμε συναποφασίσει στον ΟΑΣΕ, ότι καμία χώρα δεν πρέπει να ενισχύει την ασφάλειά της σε βάρος της ασφάλειας άλλων χωρών».

Ο Σεργκέι Λαβρόφ τόνισε ότι στη Νοτιοανατολική Ουκρανία δεν υπάρχει «καμία εναλλακτική εκτός από την πλήρη εκπλήρωση των συμφωνηθέντων του Μινσκ», κατηγορώντας το Κίεβο ότι «παραβιάζει τις υποχρεώσεις του», μεταξύ αυτών και «τον διάλογο με τις αρχές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ». Ενώ απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση αν η συνέχιση των εχθροπραξιών από πλευράς του ουκρανικού στρατού στο Ντονέτσκ συνιστά αιτία πολέμου για τη Μόσχα. Είπε μόνο ότι «μας ανησυχούν πάρα πολύ οι τελευταίες ειδήσεις για ραγδαία αύξηση βομβαρδισμών στην περιοχή, η χρήση οπλισμού που απαγορεύεται από τις Συμφωνίες του Μινσκ».

Σε κάθε περίπτωση επέμεινε να γίνει συζήτηση όχι μόνο για την ασφάλεια της Ουκρανίας και «το καπρίτσιο της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ» όπως είπε, «αλλά για την ασφάλεια ολόκληρης της περιοχής, στη βάση των συμφωνηθέντων στον ΟΑΣΕ», καλώντας και τους Δυτικούς «που επηρεάζουν το Κίεβο» να πιέσουν σε αυτήν την κατεύθυνση.

Παραπέρα, χαρακτήρισε χρήσιμη και περιεκτική τη συζήτηση με τον Ν. Δένδια για την κατάσταση σε Ανατολική Μεσόγειο, Δυτικά Βαλκάνια, Βόρεια Αφρική και Μέση Ανατολή. Κάλεσε οι «διαφορές» Ελλάδας και Τουρκίας να αντιμετωπιστούν μέσω του Διεθνούς Δικαίου, με συμφωνία των δυο μερών πάνω στο πλαίσιο συζήτησης και εξέφρασε την ετοιμότητα της Μόσχας να συνδράμει στη «διαμόρφωση των συνθηκών της διευθέτησης». Κάλεσε δε τον Ν. Δένδια να παραπονεθεί στους «Δυτικούς συμμάχους» της Αθήνας για το γεγονός ότι η προσοχή της Διεθνούς Κοινότητας είναι στραμμένη αλλού, «γιατί φουσκώνουν τη φασαρία στο Ουκρανικό εκ του μηδενός, προσπαθώντας να προωθήσουν τα συμφέροντά τους». Τέλος, για το Κυπριακό, τόνισε την «ανάγκη για διευθέτηση» βάσει των ψηφισμάτων του ΣΑ του ΟΗΕ, κάνοντας και πρόταση «τα μόνιμα μέλη του ΣΑ να αναλάβουν ρόλο εγγυητών της υλοποίησής τους».

Δείτε ακόμα...