Συνάντηση με Παλαιστίνιους και Ισραηλινούς αξιωματούχους πραγματοποιεί ο Μ. Τσαβούσογλου

Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Μ. Τσαβούσογλου με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς
Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Μ. Τσαβούσογλου με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς

Χτες ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου ξεκίνησε διήμερη επίσκεψη στη Μέση Ανατολή, με επαφές που άρχισαν στα παλαιστινιακά εδάφη και σήμερα θα συνεχιστούν στο Ισραήλ, στο πλαίσιο και των συνεργασιών που παζαρεύει η τουρκική αστική τάξη και με το Ισραήλ, με τις ΗΠΑ να σιγοντάρουν με όλους τους τρόπους την «πρόσδεση» της Τουρκίας στους ενεργειακούς και άλλους σχεδιασμούς που «τρέχει» στην περιοχή απέναντι στη διείσδυση Ρωσίας και Κίνας.

Καθόλου τυχαία, τόσο η Τουρκία όσο και το Ισραήλ ξεχωρίζουν την Ενέργεια ως πολλά υποσχόμενο πεδίο για την αναθέρμανση των σχέσεών τους, την ώρα που επιταχύνονται τα σχέδια για την «ενεργειακή απεξάρτηση» από τη Ρωσία.

Στο πλαίσιο αυτό προχωρά και η επαναπροσέγγιση Τουρκίας – Αιγύπτου, με τον Τούρκο υπουργό Οικονομικών Νουρεντίν Νεμπάτι να ετοιμάζεται τον επόμενο μήνα να επισκεφτεί το Κάιρο, μετά από 9 χρόνια που έχει να γίνει τουρκική επίσκεψη τέτοιου επιπέδου.

Χτες η «Σαμπάχ» φιλοξενούσε εκτενή ρεπορτάζ με εκτιμήσεις αναλυτών ότι «το αέριο της Ανατολικής Μεσογείου παραμένει το πιο σημαντικό για Αίγυπτο και Τουρκία (…) Η επαναπροσέγγιση τους θα μπορούσε να αποτελέσει σημείο εκκίνησης για την τουρκική προσπάθεια να μειώσει τον λογαριασμό του αερίου, ως αποτέλεσμα της ενεργειακής παραγωγής στην Ανατολική Μεσόγειο και της προσπάθειας της Αιγύπτου να γίνει ενεργειακό κέντρο στην περιοχή».

Οσον αφορά τις επαφές Τσαβούσογλου, χτες συναντήθηκε με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς και τον ΥΠΕΞ Ρίαντ αλ Μάλικι, που χαρακτήρισε «ιστορική» την επίσκεψη, ενώ οι δύο πλευρές υπέγραψαν συνολικά εννέα συμφωνίες συνεργασίας. Ο Μάλικι ισχυρίστηκε ότι «αυτά που ακούσαμε ενίσχυσαν τη θέση μας και αυτό που κάνουμε για να επιτύχουμε την ελευθερία και την ανεξαρτησία», επιβεβαιώνοντας ότι η Αγκυρα θα διεκδικήσει βαθύτερη εμπλοκή και στο παζάρι για το Μεσανατολικό.

Ο δε Τσαβούσογλου είπε ότι «η υποστήριξή μας για την παλαιστινιακή υπόθεση είναι εντελώς ανεξάρτητη από την πορεία των σχέσεών μας με το Ισραήλ».

Σήμερα ο Τσαβούσογλου μεταξύ άλλων έχει προγραμματίσει συνάντηση και με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Γιαΐρ Λαπίντ, ενώ θα επισκεφθεί και το τέμενος Αλ Ακσα στην Ιερουσαλήμ.

Δείτε ακόμα...