Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν: «Θετική κινητικότητα» στο Κυπριακό και «ήρεμα νερά» ενώ εξελίσσονται επικίνδυνα ευρωατλαντικά παζάρια

EUROKINISSI

Περίπου 30 λεπτά διήρκεσε η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με όσα δημοσιεύονται, η ελληνική πλευρά «θεωρεί θετική την κινητικότητα που υπάρχει όσον αφορά στις συναντήσεις των κυρίων Χριστοδουλίδη και Τατάρ με τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Υπάρχει επίσης προσδοκία για μία συνάντηση των κκ. Χριστοδουλίδη και Τατάρ».

Αυτές οι «θετικές θεωρήσεις» γίνονται όταν λίγη ώρα πριν, από το βήμα της ΓΣ, ο Τούρκος Πρόεδρος απαίτησε την αναγνώριση του ψευδοκράτους της Κύπρου απαίτησε να αναγνωριστεί το ψευδοκράτος της Κύπρου, κάνοντας επίσης ξεκάθαρη αναφορά πως μόνο μια «λύση δύο κρατών» θα γίνει αποδεκτή επιβεβαιώνοντας τις επικίνδυνες διευθετήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη με την «ομπρέλα» ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ για να τρέξουν σχέδια που αφορούν την κερδοφορία των ομίλων αλλά και για να «δεθεί» η Τουρκία στο ΝΑΤΟ.

Το ρεπορτάζ που μεταδόθηκε αναφέρει πως στα πλαίσια της συνάντησης ο Ερντογάν είπε: «Θέλουμε να δούμε το Αιγαίο Πέλαγος και την Ανατολική Μεσόγειο ως μια περιοχή σταθερότητας και ευημερίας, όπου τα νόμιμα συμφέροντα όλων των ενδιαφερομένων μερών γίνονται σεβαστά. Είναι προς το κοινό συμφέρον ολόκληρης της περιοχής να αναπτυχθεί συνεργασία, ιδίως όσον αφορά την οριοθέτηση των θαλάσσιων δικαιοδοσιών σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, την ελευθερία και την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας και του θαλάσσιου εμπορίου». Όλα αυτά τη στιγμή που η Τουρκία αμφισβητεί στο «πεδίο» συνεχώς κυριαρχικά δικαιώματα του ελληνικού λαού και «ψήνονται» απαράδεκτοι συμβιβασμοί σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων, ακόμα και της κυριαρχίας της χώρας, και υπέρ των συμφερόντων των αστικών τάξεων εκατέρωθεν. Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ ο «στόχος της ελληνικής πλευράς ήταν η επιβεβαίωση των ήρεμων νερών σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο».

Τέλος, τα ρεπορτάζ ισχυρίζονται πως αναμένεται να οριστούν τα χρονοδιαγράμματα που αφορούν τους επόμενους σταθμούς των «παζαριών» μέσω των διάφορων συναντήσεων και των «μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης».

Δείτε ακόμα...