Συνάντηση Μητσοτάκη – Μακρόν: Φρεγάτες, κορβέτες και «στρατηγική συνεργασία» έως και το …Σαχέλ

Μητσοτάκης - Μακρόν, Από την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ
Φωτό αρχείου Πηγή: Eurokinissi

Ένα νέο τεράστιο εξοπλιστικό πακέτο ετοιμάζεται να φορτώσει στις πλάτες του ελληνικού λαού η κυβέρνηση, για χάρη της «γεωστρατηγικής αναβάθμισης» της αστικής τάξης, με τις «τζίφρες» να αναμένονται να μπουν στο Παρίσι. 

Ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης βρίσκεται στο Παρίσι για την έκθεση «Παρίσι – Αθήνα: Γέννηση της Σύγχρονης Ελλάδας» στο Μουσείο του Λούβρου, την οποία εγκαινίασε από κοινού με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμ. Μακρόν. Ακολούθησε «δείπνο εργασίας» στο Μέγαρο των Ηλυσίων, με …κύριο πιάτο την πολιτική συμφωνία για την αγορά τριών γαλλικών φρεγατών Belharra και ακόμη τριών γαλλικών κορβετών Gowind, παράλληλα με την απόκτηση έξι επιπλέον μαχητικών αεροσκαφών Rafale.

Όλα αυτά θα «ντυθούν» με το περίβλημα μιας «αναβαθμισμένης αμυντικής συμφωνίας Ελλάδος – Γαλλίας», η οποία εκτός από την αγορά όπλων θα περιλαμβάνει και την παροχή πολιτικών – διπλωματικών – στρατιωτικών «εγγυήσεων» από πλευράς Γαλλίας προς την Ελλάδα και αναβαθμισμένη – σχεδόν «μόνιμη» – παρουσία μονάδων των Γαλλικών Ενόπλων Δυνάμεων στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά ίσως και μια «ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής» της μιας χώρας στην άλλη.

«Κατευθυνόμαστε προς μια ουσιαστική εμβάθυνση της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδος – Γαλλίας» είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης σε αποκλειστική συνέντευξη στην ΕΡΤ. Απαντώντας στην ερώτηση αν είμαστε κοντά στην υπογραφή μιας αμυντικής συμφωνίας με την Γαλλία ανέφερε: «Θα σας ζητούσα λίγο υπομονή . Θα έχω την ευκαιρία σήμερα το βράδυ να συναντηθώ και να συζητήσω εκτενώς με τον πρόεδρο Μακρόν και αύριο το πρωί θα υπάρχουν ανακοινώσεις που θα γίνουν στο Μέγαρο Ηλυσίων».

Οι λεπτομέρειες της συμφωνίας, που αναμένεται να υπερβεί τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ, πρόκειται να οριστικοποιηθούν την Τρίτη στο Παρίσι, όπου για το σκοπό αυτό μεταβαίνουν οι υπουργοί Εθνικής Άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος και Εξωτερικών Ν. Δένδιας.

Το στίγμα του τι σημαίνει «ουσιαστική εμβάθυνση της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδος – Γαλλίας», έσπευσε εξάλλου να δώσει ίδιος ο πρωθυπουργός, λέγοντας ότι «Ελλάδα και Γαλλία θα είναι στην πρώτη γραμμή», κάνοντάς ευθεία αναφορά σε «αποστολές στη Μέση Ανατολή και στο Σαχέλ»!

Την ίδια στιγμή ερωτώμενος εάν η τέτοια στρατηγική σχέση θα σημαίνει κάποια στήριξη της Γαλλίας, προφανώς στα ελληνοτουρκικά, ισχυρίστηκε ότι «οι ελληνοτουρκικές σχέσεις έγιναν ευρωτουρκικές. Υπήρξαν χώρες όπως η Γαλλία που προσέφεραν απτή στήριξη μέσα από στρατιωτική παρουσία σε αέρα και θάλασσα όταν χρειάστηκε». Σχολιάζοντας την τουρκική τακτική των προκλήσεων και ερωτηθείς αν τον ανησυχεί το ενδεχόμενο «θερμού επεισοδίου», είπε ότι είχε προβλέψει την άνοιξη ένα ήσυχο καλοκαίρι και στο πλαίσιο αυτό «δεν βλέπω το λόγο να μην έχουμε και ένα ήσυχο χειμώνα». Κατόπιν όλων αυτών, ισχυρίστηκε πως «δεν μπαίνουμε σε κούρσα εξοπλισμού» με την Τουρκία…

Τη συμφωνία μεταξύ Αθήνας και Παρισιού φέρεται κατά ορισμένες πληροφορίες να διευκόλυνε η Ουάσιγκτον, προκειμένου να διασκεδάσει την οργή Μακρόν εξαιτίας της ακύρωσης από την Αυστραλία του συμβολαίου για εννέα γαλλικά υποβρύχια, μετά τη συμφωνία AUKUS μεταξύ ΗΠΑ – Βρετανίας Αυστραλίας και την αγορά από την Καμπέρα πυρηνοκίνητων αμερικανικών υποβρυχίων. Υπενθυμίζεται πως εδώ και μήνες, πέραν της γαλλικής πρότασης, στο «τραπέζι» ήταν η προμήθεια αμερικανικών φρεγατών. 

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...