Συνάντηση Μητσοτάκη -Μακρόν: Στο επίκεντρο οι ευρωατλαντικοί σχεδιασμοί στην Ανατολική Μεσόγειο

EUROKINISSI

Η ενεργότερη εμπλοκή της Ελλάδας σε μια σειρά ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην Ανατολική Μεσόγειο, οι οποίοι όχι μόνο δεν προστατεύουν αλλά υπονομεύουν τα κυριαρχικά δικαιώματα, βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του πρωθυπουργού, Κυριάκου. Μητσοτάκη, με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, στο Παρίσι, όπως προκύπτει από τις κοινές τους δηλώσεις. 

Ο Εμανουέλ Μακρόν επικαλέστηκε την «Στρατηγική Εταιρική Σχέση για θέματα Ασφάλειας και Άμυνας», που υπογράφτηκε πέρσι ανάμεσα στις δύο κυβερνήσεις, τονίζοντας ότι πέρα από τα διμερή δυναμώνει και την «ευρωπαϊκή κυριαρχία», όπως βαφτίζουν τις επεμβάσεις και τους πολέμους στους οποίους πρωτοσταστεί η ΕΕ. Έσπευσε δε να παρουσιάσει αυτή την επικίνδυνη συμφωνία ως «αλληλεγγύη» σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, εξοπλισμών, και στρατιωτικής βιομηχανίας. Δίνοντας μια «γεύση» αυτών των κινδύνων που σηματοδοτούν τέτοιου είδους συμφωνίες, τόνισε ότι «η κατάσταση είναι ταραγμένη», και οι δυο κυβερνήσεις θα συνεχίσουν να ενισχύουν «με ανθρωπιστική, στρατιωτική και οικονομική βοήθεια της Ουκρανία».

Σε μια περίοδο που το Παρίσι και άλλες ισχυρές καπιταλιστικές χώρες συνεχίζουν το παζάρι με την Άγκυρα για την «αγγίστρωσή» της στο ευρωατλαντικό στρατόπεδο, ο Γάλλος πρόεδρος αφού είπε ότι «στηρίζουμε πλήρως την εθνική κυριαρχία της Ελλάδας», τόνισε ότι «δεν θα επιτρέψουμε καμία ταραχή στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου». Έθεσε άλλωστε, ως «πολύ σημαντικό» το θέμα την επισιτιστική κρίση, τονίζοντας ότι πρέπει «να βοηθήσουμε την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών μέσω θαλάσσιων οδών», εξίσωση που εμπεριέχει ασφαλώς ως βασικό παράγοντα και την Τουρκία. Όσον αφορά τα ενεργειακό, σημείωσε ότι «φαίνεται ότι συμφωνούμε σε πολλά με την Ελλάδα»

Από την πλευρά του, ο Κυρ. Μητσοτάκης μίλησε για την «ενεργειακή και πληθωριστική επίθεση» που δέχεται η Ευρώπη «από την Ρωσία» και τόνισε την ανάγκη για «πιο δυναμική ευρωπαϊκή παρέμβαση στην αγορά του Φυσικού Αερίου και αποσύνδεση της τιμής του από τις τιμές του ηλεκτρικού».

Για τη διμερή στρατηγική σχέση, είπε και αυτός πως είναι κάτι που «υπηρετεί και το κοινό ζητούμενο της στρατηγικής αυτονομίας της ΕΕ», ενώ καλλιεργώντας τις γνωστές αυταπάτες για το ρόλο των μεγάλων «συμμάχων» είπε ότι θα μοιραστεί τις …σκέψεις του με τον Μακρόν για την «συνεχιζόμενη προκλητικότητα της Τουρκίας σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο». «Οι εξοπλισμοί και οι ισχυρές συμμαχίες είναι η ασπίδα μας», ισχυρίστηκε, εμφανίζοντας ως «λύση» αυτού του είδους τις λυκοσυμμαχίες που σπρώχνουν σε διευθετήσεις, αλλά και τα εξοπλιστικά πακέτα που φορτώνουν το λαό με νέο δυσβάσταχτο κόστος για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. 

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...