Συνάντηση Μητσοτάκη με Αμερικανούς Γερουσιαστές: Ισχυροί δεσμοί – Μεγάλοι κίνδυνοι

Από τη συνάντηση του Κ. Μητσοτάκη με τους Αμερικανούς Γερουσιαστές Κρίς Μέρφι και Τζον Όσοφ
Από τη συνάντηση του Κ. Μητσοτάκη με τους Αμερικανούς Γερουσιαστές Κρίς Μέρφι και Τζον Όσοφ / Πηγή: Eurokinissi

Περιφερειακά και διεθνή ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος, με έμφαση στις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, την Ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή, αλλά και την κατάσταση το Αφγανιστάν τέθηκαν επί τάπητος κατά την χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τους Αμερικάνους Γερουσιαστές, Κρίς Μέρφι (Chris Murphy) και Τζον Όσοφ (Jon Ossoff). Ενώ στη συνάντηση παραβρέθηκε και ο Αμερικανός Πρέσβης Τζέφρι Πάιατ.

Στη συνάντηση υπήρξε – για ακόμη μία φορά- κοινή διαπίστωση των ισχυρών δεσμών Αθήνας – Ουάσιγκτον, ενώ διερευνήθηκαν περαιτέρω δυνατότητες για την επέκταση και την εμβάθυνση των διμερών σχέσεων σε τομείς όπως η αμυντική συνεργασία, οι επενδύσεις σε στρατηγικές υποδομές και η συνεργασία στον τομέα της ενέργειας και του περιβάλλοντος.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε, στη συνάντηση, για την πορεία του Νομοσχεδίου για την Αμυντική και Διακοινοβουλευτική Συνεργασία ΗΠΑ – Ελλάδας στο αμερικανικό Κογκρέσο, νομοσχέδιο το οποίο θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο την ελληνοαμερικανική συνεργασία. Εξετάστηκε ακόμη η Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ, οι συζητήσεις για την ανανέωση της οποίας βρίσκονται σε εξέλιξη.

Θυμίζουμε ότι το νομοσχέδιο προβλέπει την έγκριση της πώλησης των αεροσκαφών «F-35» στην Ελλάδα, τη παροχή δανείων που θα σχετίζονται με εξοπλιστικά προγράμματα, στρατιωτικές επενδύσεις ύψους 25 εκατ. ευρώ ετησίως για το διάστημα 2022-2026 ενώ ταυτόχρονα δίνεται η κατεύθυνση η Αναπτυξιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να υποστηρίξει ιδιωτικές επενδύσεις σε στρατηγικά έργα υποδομής που συμβάλλουν στην «ασφάλεια» και «ευημερία» της περιοχής. Το εξοπλιστικό πρόγραμμα που ετοιμάζουν οι ΗΠΑ σε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση έρχεται ως συνέχεια στο γεγονός ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη θέση της κατάταξης του ΝΑΤΟ για τις στρατιωτικές δαπάνες σε αναλογία προς το ΑΕΠ με 6,6 δισ. ευρώ για το 2021 εν μέσω πανδημίας!Ακόμη το νομοσχέδιο καθορίζει πενταετή επέκταση για τη «Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας» (MDCA).

Η «αμυντική» συνεργασία των ελληνικών κυβερνήσεων με ΗΠΑ -ΝΑΤΟ δεν είναι τίποτα άλλο από ενεργή εμπλοκή της χώρας στα επικίνδυνα σχέδια των ανταγωνισμών στη περιοχή για το μοίρασμα αγορών, πλουτοπαραγωγικών πηγών και δρόμων ενέργειας. Αυτό δείχνουν:

  • Η χρήση της βάσης της Σούδας ως κόμβο υποστήριξης και ανεφοδιασμού σε κάθε είδους Νατοϊκή επέμβαση στη περιοχή.
  • Η χρήση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης ως στρατιωτικού κόμβου μεταφοράς Νατοϊκών μισθοφόρων στην Ανατολική Ευρώπη.
  • Η συμμετοχή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με αποστολές σε Νατοϊκές ασκήσεις όπως η «Defender Europe 21» που στόχο έχουν την ετοιμότητα των Νατοϊκών ενόπλων δυνάμεων και υποδομών σε περίπτωση σύγκρουσης με τη Ρωσία.

Η ελληνική αστική τάξη μαζί με τις κυβερνήσεις της, μπλέκουν το λαό στους επικίνδυνους ανταγωνισμούς, θέλουν να έχουν ενεργό ρόλο στο πλευρό των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ προκειμένου να πάρουν μέρος στο μοίρασμα της πίτας των κερδών. Από κοινού ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ έχουν τεράστιες ευθύνες για την εμπλοκή της χώρας στα επικίνδυνα Νατοϊκά σχέδια.

Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη όσοι εγκαταλείπουν το Αφγανιστάν να μείνουν όσο το δυνατόν εγγύτερα στις εστίες τους, εκφράζοντας το φόβο της διαχείρισης νέων μεταναστευτικών ροών, που πιθανά θα εκμεταλλευτεί και η τουρκική αστική τάξη για να ασκεί πιέσεις σε Ελλάδα και Ευρωπαϊκή Ένωση.

Με τους Αμερικανούς Γερουσιαστές συναντήθηκε και ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο οποίος αναφερόμενος στην «Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας» MDCA (Mutual Defence Cooperation Agreement) εκτίμησε ότι θα υπογραφεί κατά την επίσκεψή του στην Ουάσινγκτον τον ερχόμενο Οκτώβριο.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...