Συνάντηση Μητσοτάκη – Μενέντεζ: Στο επίκεντρο Αλεξανδρούπολη, Σούδα και το αμερικανικό LNG

EUROKINISSI

Η αξία της Αλεξανδρούπολης, της Σούδας και των υπόλοιπων υποδομών στα σχέδια των ΑμερικανοΝΑΤΟικών, όπως και για τη διακίνηση του αμερικανικών συμφερόντων LNG προς τις ευρωπαϊκές αγορές, τονίστηκε στη συνάντηση που είχαν την Παρασκευή το απόγευμα στο Μαξίμου ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον γερουσιαστή και πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Μενέντεζ.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης εξήρε την «προσφορά» του στην «ενίσχυση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων», με ιδιαίτερη αναφορά στη νομοθετική πρωτοβουλία Μενέντεζ «Νόμος περί Αμυνας και Διακοινοβουλευτικής Εταιρικής Σχέσης ΗΠΑ – Ελλάδας», που σηματοδοτεί τη βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια, ενώ έγινε συζήτηση για τις «προοπτικές στενότερης συνεργασίας» ενόψει και του Δ’ Γύρου Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας – ΗΠΑ, που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα τον Οκτώβρη.

Συζητήθηκαν ακόμη οι διεθνείς εξελίξεις με αιχμή τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Ο Μενέντεζ εξέφρασε την «εκτίμησή» του για την «ξεκάθαρη στάση της κυβέρνησης, που στήριξε από την πρώτη στιγμή την Ουκρανία προσφέροντας ανθρωπιστικό και αμυντικό υλικό», όπως ειπώθηκε, και στάθηκε ιδιαίτερα στην Αλεξανδρούπολη, χαρακτηρίζοντας «εξαιρετική» την «εξέλιξη» της περιοχής, εκτιμώντας πως «θα αποτελέσει γεωστρατηγικό κέντρο για την Ελλάδα, για την περιοχή, αλλά και για τους Συμμάχους. Θεωρώ πως έχει απεριόριστες δυνατότητες».

Ο πρωθυπουργός έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην «οικονομική και ενεργειακή συνεργασία» των δύο χωρών, ενώ ανέλυσε τη «σημασία των υποδομών που αναπτύσσει η Ελλάδα για την ενεργειακή της ασφάλεια, την διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας και τον ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρώπης, λόγω της στρατηγικής της θέσης». Πρόσθεσε ότι «υπάρχουν πολλά ακόμα να γίνουν, σε πολλά μέτωπα, όχι μόνο στο γεωστρατηγικό και το γεωπολιτικό, αλλά και στους τομείς της οικονομίας, του πολιτισμού, σε ό,τι αφορά την εκπαίδευση», δίνοντας μια σειρά πεδία για μπίζνες.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...