Συνάντηση Μητσοτάκη – Νετανιάχου: «Κοινές φιλοδοξίες» στο πλαίσιο των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδίων στην περιοχή

EUROKINISSI

Την ακόμα στενότερη συνεργασία της κυβέρνησης με το κράτος – δολοφόνο, Ισραήλ, με «ομπρέλα» τα σχέδια των ΗΠΑ στην περιοχή, επιβεβαίωσε ο Κυρ. Μητσοτάκης στην επίσκεψή του σήμερα το απόγευμα στη χώρα και τις επαφές του με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπ. Νετανιάχου.

Υποδεχόμενος τον Έλληνα πρωθυπουργό, ο Νετανιάχου μίλησε για την «τρομερή εταιρική σχέση» που έχουν και με την Κύπρο, στο πλαίσιο του τριμερούς σχήματος. Μίλησε, επίσης, για «κοινές φιλοδοξίες» σε ό,τι αφορά την εμπέδωση «ασφάλειας και σταθερότητας» στην ευρύτερη περιοχή, με βάση πάντα τα επικίνδυνα για τους λαούς της περιοχής αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια. Για τα σχέδια μοιρασιάς του ενεργειακού πλούτου στην περιοχή, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός είπε πως συζήτησαν και «κάποιες καινοτόμες ιδέες» που κόμισε ο Ελληνας πρωθυπουργός σχετικά με τον αγωγό «East Med».

Από την πλευρά του ο Κυρ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι η διμερής «στρατηγική» – όπως την χαρακτήρισε – σχέση «ενισχύεται όλο και περισσότερο όσο περνούν οι μήνες, όσο περνούν οι μέρες», προσθέτοντας ότι «πρόκειται για μια εταιρική σχέση στην οποία έχουμε επενδύσει πολύ». Πρόσθεσε ότι «είναι προς το κοινό συμφέρον η σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή» και υπογράμμισε ότι «μοιραζόμαστε και μια κοινή οπτική γωνία για το τι θα πρέπει να συμβεί στην Ανατολική Μεσόγειο, ώστε να παραμείνει μια ειρηνική και ασφαλής περιοχή για τις χώρες της περιοχής», προκαλώντας ανατριχίλα λόγω της τέτοιας ταύτισης απόψεων με τους φονιάδες του Ισραήλ.

Επεσήμανε, άλλωστε, ότι «η στρατηγική μας συνεργασία στον τομέα της Αμυνας εμβαθύνεται επίσης», φέρνοντας ως παράδειγμα το γεγονός ότι το έργο της εκπαίδευσης των Ικάρων στην Αεροπορική Βάση Καλαμάτας παραχωρήθηκε σε ισραηλινή εταιρεία για 20 χρόνια.

Ο Κυρ Μητσοτάκης εμφανίστηκε βέβαιος ότι μια «συμφιλίωση» Ισραήλ – Τουρκίας δεν θα αποβεί σε βάρος της συμμαχίας με την ελληνική αστική τάξη: «Δεν προσδιορίζουμε τις σχέσεις μας στο πλαίσιο τρίτων χωρών. Εχουμε πολύ ισχυρή διμερή σχέση», είπε, ενώ ταυτόχρονα εκτίμησε ότι ναι μεν «υπάρχουν ζητήματα με την Τουρκία, αλλά τα πράγματα φαίνεται να βελτιώνονται και στον βαθμό που δεν θα δούμε περαιτέρω επιθετικές ενέργειες από την τουρκική πλευρά θα συνεχίσουμε, βεβαίως, τις διερευνητικές επαφές». Κατέληξε λέγοντας ότι «η αξία αυτής της σχέσης (Ελλάδας – Ισραήλ) είναι πολύ μεγάλη από μόνη της για να ετεροπροσδιοριστεί από άλλους παράγοντες στην περιοχή».

Οι δυο κυβερνήσεις προχώρησαν σε συμφωνία για περαιτέρω συνεργασία στον Τουρισμό που υπέγραψαν οι αρμόδιοι υπουργοί των δύο μερών. Συμφώνησαν να προωθήσουν ένα «πράσινο διαβατήριο», με το οποίο οι Ισραηλινοί όταν αρθούν οι περιορισμοί στις πτήσεις, θα μπορούν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα χωρίς περιορισμούς.

Στο ίδιο φόντο, ο Κυρ. Μητσοτάκης ανέπτυξε και την πρόταση για πιστοποιητικό εμβολιασμού για ελεύθερη διακίνηση εντός ΕΕ, λέγοντας ότι «αυτό θέλουμε να κάνουμε και με το Ισραήλ».

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...