Συνάντηση Μητσοτάκη – Στόλτενμπεργκ: Ίσες αποστάσεις στα ελληνοτουρκικά, ενίσχυση του ρόλου της Ελλάδας και…ρωσικός κίνδυνος

Από τη συνάντηση του Κ. Μητσοτάκη με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ - Αθήνα 06-10-20
Από τη συνάντηση του Κ. Μητσοτάκη με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ – Αθήνα 06-10-20 / Πηγή: Eurokinissi

Ένα ακόμη “χάδι” για την Άγκυρα τα όσα είπε ο Στόλτενμπεργκ κατά τη συνάντηση που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη.

Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ χαρακτήρισε «πρόσφατες εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο» την τουρκική προκλητικότητα και την ευθεία αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας. Επιπλέον, δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ επιθυμεί το διάλογο μεταξύ των δυο κρατών και ότι σε αυτή την κατεύθυνση είναι ο «μηχανισμός αποκλιμάκωσης» που συμφωνήθηκε από τις δυο κυβερνήσεις, έτσι ώστε να υπάρχει απευθείας τηλεφωνική γραμμή όλο το 24ωρο.

Στη συνέχεια επιβράβευσε την κυβέρνηση για την τήρηση του ποσοστού 2% του κρατικού προϋπολογισμού για την Άμυνα, το οποίο σαφώς υποτάσσεται στα ΝΑΤΟϊκά σχέδια και ανάγκες. Ενώ σημείωσε την σημαντική συμβολή της χώρας μας στις ΝΑΤΟϊκές επιχειρήσεις.

Ο κ. Στόλντενμπεργκ χαιρέτισε την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδας, «που σημαίνει αυτομάτως ενδυνάμωση του ΝΑΤΟ» όπως είπε, επισήμανε ότι τα ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη συνεισφέρουν σε αποστολές και βοηθούν πολύ στη διατήρηση ασφαλούς εναερίου χώρου στο Μαυροβούνιο, και πρόσθεσε ότι τα ελληνικά πολεμικά σκάφη αποτελούν ένα πολύτιμο κρίκο της αλυσίδας του ΝΑΤΟ.

Κ. Μητσοτάκης: Αναμένουμε άμεσο καθορισμό ημερομηνίας για την έναρξη διερευνητικών επαφών με μόνο θέμα τη διευθέτηση των ζωνών στο Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο

Ο Πρωθυπουργός τόνισε μεταξύ άλλων την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων και συγκεκριμένα αναφέρθηκε στις 15.000 προσλήψεις μόνιμων στελεχών.

Στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα προς την Τουρκία τόνισε “Εναπόκειται στην Τουρκία να κλείσει το δρόμο της κρίσης και να ανοίξει το δρόμο της λύσης. Εμείς είμαστε έτοιμοι να τη συναντήσουμε στο δεύτερο δρόμο”.

Κοινός εχθρός η…Ρωσία

Οι δύο άνδρες συζήτησαν για την αυξανόμενη ρωσική παρουσία στη Μεσόγειο, σημειώνοντας πως “αυτό έχει προεκτάσεις για τη δική μας ασφάλεια, άρα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε από κοινού”. Επισήμανε επίσης, ότι “η συμμαχία μας αποτελεί μια αποτελεσματική πλατφόρμα διαλόγου, όπου σύμμαχοι από την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική συνέρχονται καθημερινά για να συζητήσουν ζητήματα ζωτικής σημασίας για την ασφάλειά μας, ανεξάρτητα από το πόσο δύσκολα ή ακανθώδη είναι κάποια εξ αυτών”.

Δείτε ακόμα...