Συνάντηση Μπάιντεν – Ερντογάν την ερχόμενη εβδομάδα με το βλέμμα στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Συρία

Φωτο αρχείου / Συνάντηση Μπάιντεν – Ερντογάν / Σεπτέμβριος 2016

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στην προγραμματισμένη συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την επόμενη εβδομάδα θα έχει μια εκτεταμένη συζήτηση, για ζητήματα που περιλαμβάνουν την Ανατολική Μεσόγειο, τη Συρία, το Αφγανιστάν, καθώς και «τρόπους αντιμετώπισης ορισμένων διαφορών» μεταξύ της Ουάσινγκτον και της Άγκυρας, δήλωσε χθες ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν.

Αναδεικνύοντας το σύνθετο και πολύπλευρο παζάρι των ΗΠΑ με την Τουρκία, εν όψει της Συνόδου του ΝΑΤΟ, ο Τζ. Σάλιβαν είπε ότι τόσο ο Μπάιντεν όσο και ο Ερντογάν, που γνωρίζουν ο ένας τον άλλον εδώ και πολλά χρόνια, ανυπομονούν να έχουν μια «πρακτική» ευκαιρία για μια ευρεία ανασκόπηση των διμερών σχέσεων.

Ενώ σε άρθρο του στη γαλλική «L’ Opinion», ο Μ. Τσαβούσογλου καταγράφει τον «ήρεμο διάλογο» για την Ανατολική Μεσόγειο, του οποίου αντικείμενο αποτελούν οι «διαφωνίες με τον Έλληνα γείτονά μας, στο πλαίσιο διαφόρων μηχανισμών με την Αθήνα», αλλά και τις «προσπάθειες που πρέπει να βασιστούν στις αρχές της κυρίαρχης ισότητας» των δύο πλευρών στην Κύπρο.

Υπενθυμίζουμε ότι την επόμενη εβδομάδα, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού, Κ. Μητσοτάκης με τον Τούρκο πρόεδρο Ρ. Τ. Ερντογάν, σε μία προσπάθεια συνέχισης του “ήρεμου διαλόγου” στο δρόμο της συνεκμετάλλευσης σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Δείτε ακόμα...