Συνάντηση Μπάιντεν – Μέρκελ: Και φίλοι και εχθροί…

Πηγή φώτο: Twitter

Και φίλοι και εχθροί, αναδείχθηκαν οι δύο ηγέτες των ΗΠΑ και της Γερμανίας αντανακλώντας το γενικότερο παζάρι στην ενέργεια και τους μεταξύ τους ανταγωνισμούς.

Σημειώνεται ότι οι σχέσεις ΗΠΑ – Γερμανίας έχουν επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια με την επιβολή εκατέρωθεν εμπορικών κυρώσεων κι ένταση των διαφωνιών σε μεγάλη βεντάλια θεμάτων όπως είναι και η γερμανική ενεργειακή συνεργασία με τη Ρωσία.

Εξάλλου, η συνεργασία τη Γερμανίας με τη Ρωσία στον ενεργειακό τομέα με τον NordStream 2, δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση κι αυτό είναι κάτι που ξεκαθαρίστηκε απ’ την Καγκελάριο.

“Η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, έχει διαφορετικές απόψεις από τις ΗΠΑ αναφορικά με τον αγωγό. Ωστόσο, το Βερολίνο θεωρεί την Ουκρανία ως μια χώρα διαμετακόμισης”, αφήνοντας να εννοηθεί ότι πιστεύει ότι ο αγωγός φυσικού αερίου θα πρέπει να συνεχίσει να διέρχεται από την Ουκρανία, ακόμη και αν η κατασκευή του αγωγού ολοκληρωθεί.

Απ’ τη μεριά του ο Αμερικανός πρόεδρος επαναδιατύπωσε τις ανησυχίες του στην Γερμανίδα καγκελάριο αναφορικά με τον αγωγό φυσικού αερίου, που θα μεταφέρει ποσότητες από ρωσικά κοιτάσματα στη γερμανική και ευρωπαϊκή αγορά και ο οποίος, όπως φοβάται η Ουάσινγκτον, θα αυξήσει την ευρωπαϊκή εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο.

«Και ενώ διατύπωσα ξανά τις ανησυχίες μου για τον Nord Stream 2, η καγκελάριος Μέρκελ και εγώ είμαστε απολύτως ενωμένοι στην πεποίθησή μας ότι δεν πρέπει να επιτραπεί στην Ρωσία να χρησιμοποιεί την ενέργεια ως όπλο για να εξαναγκάζει ή να απειλεί τους γείτονές της», πρόσθεσε.

Η ανισόμετρη εκδήλωση της κρίσης και των συνεπειών της επιδρά στην αλλαγή του συσχετισμού και οξύνει τις αντιθέσεις ανάμεσα στις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες και τα καπιταλιστικά κράτη.

Σε μια προσπάθεια εύρεσης κοινού τόπου σχετικά με τη Ρωσία ο Αμερικανός πρόεδρος, δήλωσε:

«Είμαστε ενωμένοι και θα συνεχίσουμε να είμαστε ενωμένοι, για να υπερασπιστούμε τους συμμάχους μας της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ ενάντια στη ρωσική επιθετικότητα».

Να σημειώσουμε ότι μόνο το τελευταίο 3μηνο έχουν διεξαχθεί οι μεγαλύτερες, σε συμμετοχή και εύρος διεξαγωγής, ασκήσεις – πρόβες πολέμου των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ σε ξηρά, θάλασσα και αέρα στα σύνορα της Ρωσίας και τη Μαύρη Θάλασσα.

Στην ατζέντα της συνάντησης ήταν φυσικά και η Κίνα, την οποία οι ΗΠΑ έχουν θέσει ως το νούμερο ένα αντίπαλο, αφού απειλεί άμεσα την πρωτοκαθεδρία τους στο ιμπεριαλιστικό σύστημα.

Ο Μπάϊντεν ισχυρίστηκε ότι και οι δύο χώρες, ΗΠΑ και Γερμανία «θα υπερασπιστούν τις δημοκρατικές αρχές και τα οικουμενικά δικαιώματα» όταν βλέπουν την Κίνα ή οποιαδήποτε άλλη χώρα να εργάζεται για να υπονομεύσει μια «ελεύθερη και ανοιχτή κοινωνία», όπως υποστήριξε.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...