Συνάντηση Παναγιωτόπουλου – Ακάρ με «φόντο» 51 τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο

Ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος είχε συνάντηση σήμερα Τετάρτη 16 Μαρτίου 2022 με τον Τούρκο ομόλογό του κ. Χουλουσί Ακάρ, στο περιθώριο της Έκτακτης Υπουργικής Συνόδου των ΥΠΑΜ του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Τετάρτη 16 Μαρτίου 2022
Ο Ν. Παναγιωτόπουλος και ο Χ. Ακάρ, στο περιθώριο της Έκτακτης Υπουργικής Συνόδου των ΥΠΑΜ του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες / Πηγή: EUROKINISSI

Συνάντηση που δεν είχε προγραμματιστεί είχαν στο περιθώριο της Συνόδου των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, οι υπουργοί Ελλάδας και Τουρκίας, Ν. Παναγιωτόπουλος και Χ. Ακάρ. Την ίδια ώρα τουρκικά αεροσκάφη προχωρούσαν σε μπαράζ παραβιάσεων και παραβάσεων στο Αιγαίο.

Η συνάντηση έγινε λίγες μέρες μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν, που με αμερικανοΝΑΤΟική διαμεσολάβηση έβαλε «θεμέλιο» για να επιταχυνθούν τα σχέδια συνεκμετάλλευσης στην Ανατολική Μεσόγειο μα ταυτόχρονη διασφάλιση της ΝΑΤΟικής συνοχής.

Σύμφωνα με την ελληνική κυβέρνηση, στη σημερινή συνάντηση των δύο υπουργών «υπογραμμίστηκε η σημασία μείωσης των εντάσεων και εμπέδωσης κλίματος ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο, βάσει των κανόνων Διεθνούς Δικαίου και αρχής καλής γειτονίας». Στο πλαίσιο αυτό συμφωνήθηκε «να πραγματοποιηθεί προσεχώς συνάντηση για συνομιλίες περί δραστηριοτήτων Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης», σε στρατιωτικό επίπεδο.

Όσον αφορά στις παραβιάσεις και παραβάσεις: Συμμετείχαν 14 αεροσκάφη και συγκεκριμένα: 10 μαχητικά F-16 που πέταξαν σε 4 σχηματισμούς (2×2 F-16 και 2×3 F-16) , δύο «κατασκοπευτικά» αεροσκάφη CN-235, ένα UAV και ένα ελικόπτερο. Προχώρησαν σε 51 παραβιάσεις (31 από τα CN-235, 18 από το UAV, 2 από τα μαχητικά) και 10 παραβάσεις.

Δείτε ακόμα...