Συνάντηση Πούτιν – Ερντογάν: «Κρίσιμες συνομιλίες» για «τον ρόλο που διαδραματίζουν» Ρωσία και Τουρκία «στη γύρω περιοχή»

Ερντογάν Πούτιν
Πηγή φώτο: twitter

Με τον Τούρκο πρόεδρο Ρ. Τ. Ερντογάν συναντήθηκε σήμερα, στο Σότσι ο Βλ Πούτιν. Στη συνάντηση δώθηκε έμφαση στην οικονομική συνεργασία -ιδίως στην Ενέργεια- αλλά και σε όλα τα ανοιχτά μέτωπα όπου εμπλέκονται οι δύο χώρες (Συρία, Ουκρανία, Ναγκόρνο Καραμπάχ κ.α.).

«Ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να υπογράψουμε σήμερα ένα μνημόνιο για την ενίσχυση των οικονομικών και εμπορικών μας δεσμών», δήλωσε ο Πούτιν, καλωσορίζοντας τον Ερντογάν.

«Οι σημερινές συνομιλίες είναι κρίσιμες όσον αφορά τον ρόλο που διαδραματίζουν η Τουρκία και η Ρωσία στη γύρω περιοχή. Ελπίζω ότι θα ανοίξουν μια νέα σελίδα στις διμερείς σχέσεις», επισήμανε ο Τούρκος πρόεδρος από την πλευρά του. 

Ο Ρώσος πρόεδρος ευχαρίστησε τον Ερντογάν για τη συμβολή της Τουρκίας στις συμφωνίες εξαγωγής ουκρανικών σιτηρών και εξαγωγής ρωσικών τροφίμων και λιπασμάτων στις παγκόσμιες αγορές, παρά τις σχετικές κυρώσεις.

Επίσης, σημείωσε πως ο αγωγός φυσικού αερίου «TurkStream» λειτουργεί χωρίς προβλήματα, μεταφέροντας αέριο στην Ευρώπη και οι «Ευρωπαίοι εταίροι» θα πρέπει να είναι ευγνώμονες στην Τουρκία.

Ο Ερντογάν υπογράμμισε ότι ο πυρηνικός σταθμός Ακουγιού, που κατασκευάζει η ρωσική «Rosatom», θα πρέπει να ολοκληρωθεί εντός των χρονοδιαγραμμάτων.

Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε πως το κύριο θέμα που θα θέσει είναι η Συρία, ενώ ο Πούτιν σημείωσε πως Τουρκία και Ρωσία «έχουν κάνει πολλά» για τη «σταθεροποίηση της κατάστασης στη Συρία».

Η Τουρκία έχει ανακοινώσει πως θα ξεκινήσει στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Συρία για να επεκτείνει «ασφαλείς ζώνες» πλάτους 30 χλμ. στα σύνορά της για να απωθήσει τους Κούρδους μαχητές (YPG), τους οποίους χαρακτηρίζει «τρομοκράτες».

Πριν τη συνάντηση το Κρεμλίνο κάλεσε την Άγκυρα να μην «αποσταθεροποιήσει» τη Συρία, αν και αναγνώρισε πως «η Τουρκία έχει θεμιτές ανησυχίες».

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...