Συνάντηση Πούτιν – Ερντογάν: Στο επίκεντρο των συνομιλιών Συρία, Λιβύη και ενεργειακή συνεργασία

Οι πρόσφατες ρωσικές επιδρομές σε Ιντλίμπ και Αφρίν σε θέσεις τζιχαντιστών και φιλότουρκων αντικαθεστωτικών που κατά τη Μόσχα παραβιάζουν την περσινή συμφωνία του Σότσι για τις ζώνες «αποκλιμάκωσης συγκρούσεων» στη Βόρεια Συρία και η στενή συνεργασία Ρωσίας-Τουρκίας συζητήθηκαν σήμερα μεταξύ άλλων στην τρίωρη συνάντηση των προέδρων αμφοτέρων χωρών, Βλαντίμιρ Πούτιν και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας στο φόντο πρόσφατης έντονης διπλωματικής κινητικότητας.

Ο Ρώσος πρόεδρος ανέφερε ότι οι δύο χώρες συνεργάζονται με αρκετή επιτυχία στη Συρία και στη Λιβύη και πως καταφέρνουν ως τώρα να ξεπερνούν τις διαφορές τους «μέσω διαλόγου». «Οι συναντήσεις μας δεν είναι πάντα δίχως προβλήματα, αλλά οι σχετικοί θεσμοί είναι ικανοί να ξεπεράσουν τα ζητήματα και να καταλήξουν σε αποφάσεις», είπε. Ο Τούρκος ομόλογός του σχολίασε πως η ειρήνη και η ασφάλεια στην περιοχή εξαρτώνται από τη Ρωσία και την Τουρκία και πως θα είναι επωφελές εάν ενισχυθούν περαιτέρω οι ήδη στενές διμερείς σχέσεις.

Ενδεικτικές του αναβρασμού που προκαλεί πιθανώς στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις η έως τώρα εξέλιξη της στρατιωτικής επέμβασης στη βόρεια Συρία είναι σημερινές πληροφορίες της ειδησεογραφικής ιστοσελίδας για την Μέση Ανατολή, Al Monitor, πως τελούν υπό παραίτηση πέντε Τούρκοι στρατηγοί που ενέχονται σε επιχειρήσεις του στρατού στη Συρία. Τις πληροφορίες αυτές μετέδωσε και το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων ΑΝΑΝΤΟΛΟΥ.

Πριν την συνάντηση των δύο ηγετών Τούρκοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο Ερντογάν θα πιέσει τον Πούτιν να επιστρέψει στην εκεχειρία που συμφωνήθηκε πέρυσι για να τερματιστεί η επίθεση του ρωσικού και του συριακού στρατού εναντίον μαχητών που υποστηρίζονται από την Τουρκία στην περιοχή Ιντλίμπ της Συρίας. Ο Ερντογάν κατά την έναρξη των συνομιλιών τους είπε στον Πούτιν ότι «τα βήματα που κάνουμε από κοινού όσον αφορά τη Συρία έχουν μεγάλη σημασία. Η ειρήνη εκεί εξαρτάται από τις σχέσεις Τουρκίας-Ρωσίας».

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν και τα ζητήματα ενεργειακής συνεργασίας. Ο Πούτιν ευχαρίστησε τον Ερντογάν για την στάση που τήρησε στην κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου TurkStream, χάρη στον οποίο η Τουρκία νοιώθει αυτοπεποίθηση αυτή την περίοδο της κρίσης στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου. Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε με την σειρά του στο κοινό έργο, την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο ’Ακουγιου, ο πρώτος αντιδραστήρας τους οποίου ενδέχεται να ξεκινήσει την λειτουργία του το επόμενο έτος.

Παρότι δεν υπήρξε αναφορά στο θέμα της πιθανής αγοράς από την Τουρκία περισσότερων ρωσικών συστοιχιών πυραυλικής άμυνας S-400, ο Ερντογάν σε μια προφανή αναφορά στους Αμερικανούς, είπε στον Πούτιν, ότι θέλει να συζητήσει περαιτέρω την αμυντική συνεργασία, ανεξάρτητα από τις αντιρρήσεις των ΗΠΑ. «Στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, τα συνηθισμένα άτομα μας ρώτησαν ειδικά για ορισμένα θέματα, συγκεκριμένα φυσικά», είπε ο Ερντογάν στον Πούτιν. «Τους δώσαμε την απαραίτητη απάντηση ούτως ή άλλως. Δεν είναι δυνατόν για μας να γυρίσουμε πίσω μετά τα βήματα που κάναμε. Το πιστεύω ιδιαίτερα αυτό: έχει μεγάλη σημασία για εμάς να συνεχίσουμε ενισχύοντας καθημερινά τους δεσμούς Τουρκίας-Ρωσίας».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Reuters, TASS

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...