Συνάντηση της «Ομάδας Επαφής για την Ουκρανία»

Πηγή: nato.int

Τη στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία συζήτησαν σήμερα υπουργοί Άμυνας χωρών του ΝΑΤΟ και της «Δύσης» στην αμερικανική βάση Ραμστάιν στη Γερμανία, στα πλαίσια της «Πρωτοβουλίας» των ΗΠΑ για συνεχείς αποστολές εξοπλισμών. Στην «Ομάδα Επαφής για την Ουκρανία» συμμετέχουν περίπου 40 κράτη και σε μηνιαίες συναντήσεις τους αποσκοπούν να οργανώσουν την υποστήριξη των ουκρανικών στρατιωτικών ικανοτήτων απέναντι στη Ρωσία.

Στη συνάντηση μετείχε και ο Έλληνας υπουργός Άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος, όπως και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κων. Φλώρος.

Ο υπουργός διαβεβαίωσε, «θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό της Ουκρανίας για όσο διάστημα χρειαστεί, και να παρέχει, κάθε δυνατή υποστήριξη» και στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, αναμένονται εξελίξεις και στην υπόθεση αποστολής στη χώρα μας γερμανικών τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης «Marder» (περίπου 30 στον αριθμό), προκειμένου αντίστοιχος αριθμός ΤΟΜΑ «BMP1» να αποδεσμευτούν από το ελληνικό οπλοστάσιο, και όντας συγκεντρωμένα ήδη στη Θεσσαλονίκη, να μετακινηθούν στην Αλεξανδρούπολη και από εκεί, σιδηροδρομικώς, σε άλλο ένα αμερικανοΝΑΤΟικό δρομολόγιο, να διεκπεραιωθούν μαζί με άλλο οπλισμό προς την Ουκρανία.

Επίσης, στην Αθήνα συζητείται – κατά πληροφορίες – σενάριο να σταλούν σε γειτονικές με την Ουκρανία χώρες εκπαιδευτές των Ειδικών Δυνάμεων με ευθύνη της προαναφερόμενης ΔΕΠ του ΓΕΕΘΑ, για να εκπαιδεύσουν Ουκρανούς μαχητές.

Οι ΗΠΑ προχωρούν τους σχεδιασμούς για αναβάθμιση του γεωπολιτικού τους ρόλου και προετοιμάζονται για μακρόχρονη σύγκρουση στην Ανατολική Ευρώπη. Κατά τη σημερινή επίσκεψή του στο Κίεβο, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντ. Μπλίνκεν, ανακοίνωσε επιπρόσθετη στρατιωτική χρηματοδότηση ύψους 2,2 δισ. δολαρίων στην Ουκρανία και σε άλλες 18 χώρες που «κινδυνεύουν από μελλοντική ρωσική επιθετικότητα».

Με τα νέα πακέτα που ανακοινώθηκαν η συνολική στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ που έχει δοθεί στο Κίεβο από την έναρξη της ρωσικής εισβολής ανέρχεται σε 13,5 δισ. δολάρια.

Δείτε ακόμα...