Συνάντηση του Δ. Κουτσούμπα με τη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Κέρκυρας

Συνάντηση του Δ. Κουτσούμπα με τη Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Κέρκυρας
Συνάντηση του Δ. Κουτσούμπα με τη Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Κέρκυρας

O ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Κέρκυρα, συναντήθηκε σήμερα με τη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Σταμάτης Πελάης, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κέρκυρας (ΕΚΚ) και πρόεδρος του Συνδικάτου Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Επισιτισμού – Τουρισμού του νομού Κέρκυρας, ο Δημήτρης Παλούκος, μέλος της διοίκησης του ΕΚ και πρόεδρος του Σωματείου Μισθωτών Οδηγών ΤΑΧΙ Κέρκυρας, ο Γιάννης Λασιθιωτάκης, γραμματέας του ΕΚΚ και γραμματέας του Συνδικάτου Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων του νομού, ο Γιώργος Ανδριώτης, έφορος ΕΚΚ και γραμματέας του Συνδικάτου Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Επισιτισμού – Τουρισμού. Συμμετείχαν ακόμη και τοποθετήθηκαν μεταφέροντας εικόνα από τους χώρους τους ο Γεώργιος Σαγιάς, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στην Εταιρεία Τουριστικά Ακίνητα – Αχίλλειον και ο Γιάννης Πελάης, γραμματέας του Νομαρχιακού Παραρτήματος ΟΤΟΕ Κέρκυρας.

Στον Δημήτρη Κουτσούμπα προσφέρθηκε έκδοση Κερκυραίων ερευνητών για τον Σοσιαλιστικό Ομιλο Κέρκυρας, τα μέλη του οποίου είχαν συμβολή στην ίδρυση του ΣΕΚΕ.

Τόσο ο πρόεδρος όσο και οι υπόλοιποι συνδικαλιστές, αφού καλωσόρισαν τον Δημήτρη Κουτσούμπα στο νησί και τον ευχαρίστησαν για τη διαχρονική στήριξη που το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας δείχνει στους αγώνες για τη διεκδίκηση των αιτημάτων τους, αναφέρθηκαν διεξοδικά στα μεγάλα προβλήματα των εργαζομένων του νησιού, όπου η αντίθεση ανάμεσα στον πλούτο και τη φτώχεια είναι κραυγαλέα. 

Στη «ναυαρχίδα του τουρισμού», όπως αποκαλείται η Κέρκυρα, τόσο οι εργαζόμενοι στον κλάδο όσο και οι εργαζόμενοι άλλων κλάδων όπως στον κατασκευαστικό, στο Εμπόριο, στις Μεταφορές, είναι αντιμέτωποι με συνθήκες που προσομοιάζουν με γαλέρα, με σμπαραλιασμένες εργασιακές σχέσεις, με απληρωσιά, με μεγάλη ανεργία, με τρομερή εντατικοποίηση και ταυτόχρονα, στην καθημερινότητά τους, έρχονται αντιμέτωποι με ελλείψεις σε βασικές υποδομές, είτε αυτές αφορούν αντιπλημμυρικά έργα είτε την Παιδεία είτε την Υγεία και Πρόνοια.

Στην ήδη επιβαρυμένη κατάσταση που αντιμετωπίζουν ήρθε να προστεθεί ο εκτρωματικός νόμος Χατζηδάκη που επιδείνωσε παραπέρα τις συνθήκες εργασίας, αλλά και τους αγώνες τους για τη βελτίωσή τους.

Όπως τόνισαν οι συνδικαλιστές, ο νόμος αυτός έδωσε «αέρα στα πανιά» της εργοδοσίας για να προχωρήσει σε νέα επίθεση στα δικαιώματά τους και σε διώξεις πρωτοπόρων συνδικαλιστών. Ταυτόχρονα, τόνισαν ότι εκτυλίσσονται ελπιδοφόρες διεργασίες και περισσότεροι εργαζόμενοι μπαίνουν στη μάχη.

Από την πλευρά του, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε ότι το ΚΚΕ ιδρύθηκε ως κόμμα της εργατικής τάξης για την προάσπιση των συμφερόντων της και έκτοτε δίνει όλες τις δυνάμεις του για να τα υπηρετεί από όλα τα μετερίζια. Η αναγκαιότητα αυτή σήμερα στον 21ο αιώνα, σημείωσε, είναι ακόμη μεγαλύτερη, καθώς οι τεράστιες κατακτήσεις της επιστήμης και οι μεγάλες παραγωγικές δυνατότητες που υπάρχουν δεν μεταφράζονται σε βελτίωση του βιοτικού επιπέδου του λαού, ο οποίος υποφέρει και δεν απολαμβάνει τον πλούτο που παράγει, αφού αυτές οι δυνατότητες υπονομεύονται από το καπιταλιστικό κέρδος.

Τόσο κατά τη δεκαετή κρίση όσο και σήμερα με την ανάπτυξη που υπάρχει, πρόσθεσε, οι εργαζόμενοι βιώνουν «τσεκούρι» στα δικαιώματά τους και τα «ψίχουλα» που τους δίνονται σήμερα στο πλαίσιο της επεκτατικής πολιτικής, εξανεμίζονται από την αύξηση του πληθωρισμού, που φέρνει ανατιμήσεις, αλλά και από τη φορολογία που για τον λαό αυξάνεται, την ώρα που το μεγάλο κεφάλαιο απολαμβάνει φοροαπαλλαγές.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας αναφέρθηκε στο πρόσφατο Συνέδριο του ΚΚΕ, τονίζοντας ότι σε αυτό υπήρξε συζήτηση και απόφαση για το πώς θα βοηθήσει την εργατική τάξη, θα συμβάλει στην ανασυγκρότηση του συνδικαλιστικού κινήματος, για την αλλαγή του συσχετισμού, προσθέτοντας πως για το ΚΚΕ είναι απαραίτητη η μαζικοποίηση των συνδικάτων και το περιεχόμενο του αγώνα με προσανατολισμό που να πιέζει την εργοδοσία και την κυβέρνηση, να παλεύει για οριστική κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων, όπως ο νόμος έκτρωμα – Χατζηδάκη. Μέχρι την οριστική κατάργησή τους, σημείωσε, πρέπει οι εργαζόμενοι να τους πετάξουν στα σκουπίδια, όπως έγινε τελευταία σε διάφορους κλάδους.

Τόνισε ότι τα προβλήματα της εργατικής τάξης, των αγροτών, των αυτοαπασχολούμενων είναι ενιαία και για αυτό χρειάζεται με πρωτοπόρα την εργατική τάξη μία συμμαχία κοινωνική, που με αλληλεγγύη θα αγωνίζεται στην κατεύθυνση της οριστικής λύσης των προβλημάτων αυτών.

Χρειάζεται, υπογράμμισε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, αγώνας, ενότητα που να μας πηγαίνει μπροστά. Το ΚΚΕ είναι εδώ να ακούσει τα αιτήματα, να τα προωθήσει και στη Βουλή και στους δρόμους του αγώνα, γιατί εκεί τελικά κρίνεται η επίλυσή τους, αλλά ο αγώνας αυτός πρέπει να πάει μέχρι τέλους, μέχρι να αλλάξει η κοινωνική οργάνωση, το ίδιο το κράτος, ώστε να είναι ένα πραγματικά εργατικό – λαϊκό κράτος.

Δύο δρόμοι υπάρχουν, επισήμανε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, ο ένας είναι του λαού, των εργαζομένων, τα συμφέροντα των οποίων δεν είναι ίδια με αυτά του κεφαλαίου, λύση ίδια και για τους μεν και για τους δε δεν υπάρχει. Το ΚΚΕ έχει πολιτική πρόταση και αυτή πρέπει να συζητηθεί και να συμφωνήσουμε στο βασικό, ποια πορεία θα ακολουθήσουμε, με ποια συμμαχία, γιατί τα προβλήματα έχουν κοινό παρονομαστή, να ενοποιήσουμε την πάλη μας.  Η ενίσχυση του ΚΚΕ είναι επένδυση για το κίνημα.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...