Συνάντηση του Δ. Κουτσούμπα με τον πρόεδρο της Εθνικής Ένωσης Πλοιοκτητών Επαγγελματιών Αλιέων

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, συναντήθηκε την Πέμπτη με τον πρόεδρο της Εθνικής Ένωσης Πλοιοκτητών Επαγγελματιών Αλιέων «η Μεσόγειος», Γιώργο Φατούρο. Στη συνάντηση συμμετείχε επίσης ο Ορέστης Διαμαντόπουλος, μέλος του Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής της ΚΕ του ΚΚΕ.

Ο πρόεδρος της Ένωσης έθεσε στον Δημήτρη Κουτσούμπα το σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν, καθώς έχει παγώσει η διαδικασία που αφορά την έκδοση νέου κανονιστικού κανονισμού που επιτρέπει -υπό όρους- την παράκτια αλιεία με βιντζότρατα. Ο προηγούμενος έληξε τον Μάιο του 2020 και η κυβέρνηση της ΝΔ δεν υπέβαλλε άμεσα αίτηση για ανανέωση της διαδικασίας.

Έκτοτε, και με δεδομένο ότι η διαδικασία έχει παγώσει, οι 120 βιντζότρατες που έχουν απομείνει και δεν απέσυραν τον γρίπο, δεν μπορούν να αλιεύσουν.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας επεσήμανε πως ουσιαστικά η απόσυρση του συγκεκριμένου αλιευτικού εργαλείου θα έχει ως αποτέλεσμα την κατάργηση της νόμιμης αλίευσης γόπας και μαρίδας από τον ελληνικό αλιευτικό στόλο. Μάλιστα, στην περιοχή του Ανατολικού Αιγαίου υπάρχει ζήτημα και με την παράνομη αλιεία Τούρκων ψαράδων, εντός των χωρικών υδάτων της χώρας, με τη χρήση συρόμενων εργαλείων. Αντίστοιχα συμβαίνει και με τους Ιταλούς ψαράδες, μετά τη Συμφωνία της Ελλάδας με την ιταλική κυβέρνηση. Τόνισε στους εκπροσώπους της Ένωσης ότι από τη μεριά τους έχουν δίκιο και ότι υπάρχει άνιση μεταχείριση των συγκεκριμένων αλιέων σε σχέση με μεγαλύτερες επιχειρήσεις (μηχανότρατες, γρι-γρι). Η κυβέρνηση της ΝΔ σκόπιμα δε λύνει το πρόβλημα, γιατί θέλει να προβάλει ότι ζημιά στα ιχθυοαποθέματα κάνουν μόνο οι βιντζότρατες, για να μένουν στο απυρόβλητο μεγάλες επιχειρήσεις στην αλιεία, ενώ προφανώς και αποτελεί ένα επιπλέον βήμα για τη γενίκευση της ιχθυοκαλλιέργειας παρασύροντας σε επόμενο χρόνο και τις μηχανότρατες κλπ.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας ενημέρωσε επίσης τα μέλη της Ένωσης ότι το ΚΚΕ κατέθεσε στη Βουλή δύο σχετικές αναφορές για το θέμα, για τις οποίες δεν έχει λάβει καμία απάντηση από την κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο. Το ΚΚΕ θα δώσει συνέχεια με την κατάθεση επίκαιρης ερώτησης στη Βουλή, ενώ ανάλογη παρέμβαση θα κάνει και στο ευρωκοινοβούλιο.

Δείτε ακόμα...