Συνάντηση του Δημήτρη Κουτσούμπα με ΔΣ σωματείων υγειονομικών στη Λάρισα

Τα σοβαρά προβλήματα των δημοσίων δομών υγείας της περιοχής βρέθηκαν στο επίκεντρο στη συνάντηση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα με σωματεία, συλλόγους και ενώσεις υγειονομικών, στη Λάρισα.

Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι της Ένωσης Γιατρών και του Συλλόγου Εργαζομένων Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, της Ένωσης Γιατρών Γενικού Νοσοκομείου και ΚΥ Λάρισας, του Σωματείου Εργαζομένων ΚΥ Λάρισας, του Σωματείου Εργαζομένων ΕΚΑΒ, του Συλλόγου Εργαζομένων Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας και του Συλλόγου Διοικητικών Υπαλλήλων ΤΟΜΥ 5ης ΥΠΕ.

Με τις παρεμβάσεις τους στη συνάντηση οι εκπρόσωποι των υγειονομικών ανέδειξαν πλευρές των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν  ενώ επισήμαναν πως στις δυνάμεις του ΚΚΕ βλέπουν έναν σταθερό σύμμαχο και συνοδοιπόρο στον αγώνα για την Υγεία του λαού.

Τις ελλείψεις προσωπικού και την επιδείνωση της υποστελέχωσης από την εφαρμογή του μέτρου της αναστολής συμβάσεων επισήμανε ο Κώστας Λαρίσης, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας. Όπως κατήγγειλε οι 350 θέσεις του οργανογράμματος του Νοσοκομείου είναι κενές, υπάρχουν δραματικές ελλείψεις σε συγκεκριμένες ειδικότητες. “Δεν μπορούμε να πάρουμε ούτε μια μέρα άδεια. Το προσωπικό καταρρέει”, τόνισε.

Την “κερκόπορτα” που ανοίγει για την είσοδο ιδιωτών στο δημόσιο σύστημα υγείας, με την παραπομπή περιστατικών που θα μπορούσαν να χειρουργηθούν στο Νοσοκομείο στον ιδιωτικό τομέα, σχολίασε ο Γιώργος Καράγιωργας, αντιπρόεδρος της Ένωσης Γιατρών Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου.

Το γεγονός ότι δεν έχει γίνει “ούτε μια μόνιμη πρόσληψη” και μεγάλο μέρος του προσωπικού δουλεύει με συμβάσεις με ημερομηνία λήξης, πηγαίνοντας από παράταση σε παράταση, στηλίτευσε η Άννα Μόσχη, μέλος της Διοίκησης του Συλλόγου Εργαζομένων Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας. Όσον αφορά τις ελλείψεις υλικών, σχολίασε πως είναι αναγκασμένοι να μετράνε τις μάσκες και να χρησιμοποιούν μόνο μια σε κάθε βάρδια.

Τη μάχη που έδωσε όλο το προσωπικό στις συνθήκες της πανδημίας, αλλά και το γεγονός ότι το κράτος είχε και συνεχίζει να έχει την προσοχή του στραμμένη στην στήριξη του ιδιωτικού τομέα, ο παρασιτισμός του οποίου αναδείχθηκε με έντονο τρόπο, επισήμανε ο Νίκος Νταφούλης, πρόεδρος της Ένωσης Γιατρών Γενικού Νοσοκομείου και ΚΥ Λάρισας. Δεν παρέλειψε να σχολιάσει ότι στο φόντο της πανδημίας έχει παραμεληθεί η λοιπή νοσηρότητα, ενώ όσον αφορά τα ΚΥ τόνισε ότι δεν ενισχύθηκαν ούτε με έναν γιατρό και πως οι κτιριακές τους υποδομές, ειδικά σε Ελασσόνα και Φάρσαλα, είναι σε άσχημη κατάσταση.

Τα προβλήματα της πολύπαθης Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας μετέφερε ο Γιώργος Μπιρσίμης, από το Σωματείο Εργαζομένων ΚΥ Λάρισας. Ανάμεσα στα αιτήματα που έθεσε ξεχώρισαν οι διεκδικήσεις για πλήρη στελέχωση των ΚΥ, κάλυψη όλης της περιοχής από το ΕΚΑΒ, αλλά και της ανάγκης για κατ’ οίκον νοσηλεία ηλικιωμένων ασθενών.

Την ανάγκη ενίσχυσης των πληρωμάτων των ασθενοφόρων και μονιμοποίησης των επικουρικών, τόνισε ο Γιάννης Γούλας, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΕΚΑΒ. Όπως εξήγησε, ο μεγάλος μέσος όρος ηλικίας του υπάρχοντος προσωπικού, που δεν έχει ανανεωθεί για χρόνια, δυσχεραίνει το έργο των διασωστών, ενώ οι ελλείψεις προσωπικού δυσκολεύουν την πλήρη κάλυψη της περιοχής.

Στην υποστελέχωση των ΤΟΜΥ, που στην παρούσα φάση λειτουργούν και ως εμβολιαστικά κέντρα, εστίασε ο Δημήτρης Μέρας, πρόεδρος του Συλλόγου Διοικητικών Υπαλλήλων ΤΟΜΥ 5ης ΥΠΕ.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας, απευθυνόμενος στους εκπροσώπους των υγειονομικών, σημείωσε:  “Θα ήθελα κι εγώ με τη σειρά μου να σας ευχαριστήσω για την παρουσία σας εδώ. Ξέρουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε, που αντιμετωπίζει συνολικά το δημόσιο σύστημα υγείας, όλοι οι γιατροί, οι υγειονομικοί, οι νοσηλευτές, το υπόλοιπο προσωπικό που δουλεύει στο δημόσιο σύστημα υγείας. Αλλά υπάρχει διαφορά όταν δια ζώσης μπορούμε να τα συζητάμε, να επιβεβαιώνουμε κάποια πράγματα και να μαθαίνουμε και καινούριες πλευρές”. Προσθέτοντας ότι στόχος της διαδικασίας αυτής είναι τόσο η παραπέρα επεξεργασία και ο εμπλουτισμός των θέσεων του Κόμματος, όσο και η ενίσχυση της πάλης για την προώθηση αυτών των αιτημάτων.

Υπογράμμισε ότι “είναι πασιφανές ότι το δημόσιο σύστημα υγείας συστηματικά, μεθοδευμένα, διαχρονικά, όλες τις τελευταίες δεκαετίες -ιδιαίτερα την τελευταία δεκαετία- απαξιώνεται”, ενώ αναφερόμενος στη “θεωρία περί αρμονικής συνύπαρξης του ιδιωτικού με τον δημόσιο τομέα”, σημείωσε ότι αυτή έχει καταρριφθεί πλήρως, καθώς η πλάστιγγα γέρνει σταθερά υπέρ των ιδιωτικών επιχειρήσεων. “Οι επιχειρηματίες δουλεύουν για τα κέρδη τους, το κράτος, οι κυβερνήσεις, ευνοούν τα κέρδη αυτών των ιδιωτών της υγείας”, σχολίασε και πρόσθεσε πως το αποτέλεσμα είναι τόσο μέσα στην οικονομική κρίση, όσο και μέσα στην πανδημία οι επιχειρήσεις να θησαυρίζουν.

Υπενθυμίζοντας τη στάση μιας σειράς κομμάτων, που στην αρχή της πανδημίας χαρακτήριζαν τους υγειονομικούς ήρωες και έσπευσαν να τους χειροκροτήσουν, ξεκαθάρισε πως σημασία δεν έχει να χειροκροτάει κάνεις στον αέρα, αλλά τι κάνει στην πράξη και τι ψηφίζει στη Βουλή, “όταν μπαίνει το θέμα να γίνουν προσλήψεις μόνιμης και σταθερής εργασίας, εκεί κρίνεται το κοινοβουλευτικό κόμμα, το πολιτικό κόμμα, η παράταξη, ο καθένας”.

Τέλος, ο Δ. Κουτσούμπας διαβεβαίωσε πως για το ΚΚΕ το θέμα της υγείας αποτελεί προτεραιότητα και στέκεται στο πλευρό των υγειονομικών και των αγώνων τους, για να μπει ένα τέρμα στο αίσχος των συμβασιούχων και ελαστικών μορφών εργασίας, να γίνουν μαζικές μόνιμες προσλήψεις, να ενισχυθεί η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και υπενθύμισε ότι το ΚΚΕ έχει καταθέσει Πρόταση Νόμου για την ένταξη των υγειονομικών στα ΒΑΕ, την οποία όμως δεν υπερψήφισαν τα άλλα κόμματα. Ενώ, ακόμα, χαρακτήρισε απαράδεκτο το γεγονός ότι τα νοσοκομεία έχουν γίνει νοσοκομεία “μιας νόσου”, με δραματικές συνέπειες για την πρόληψη και τη θεραπεία σοβαρών και χρόνιων παθήσεων.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...