Συνάντηση του Ν. Δένδια με το νέο Αμερικανό πρέσβη για ανταλλαγή ρηματικών διακοινώσεων

Συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια με το νέο Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα, Τζορτζ Τσούνη, Μάιος 2022
Συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια με το νέο Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα, Τζορτζ Τσούνη, Μάιος 2022

Συνάντηση με τον Αμερικανό πρέσβη, Τζορτζ Τσούνη, πραγματοποίησε, νωρίτερα σήμερα, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης αντάλλαξαν ρηματικές διακοινώσεις για την κύρωση του Πρωτοκόλλου Τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) από Ελλάδα και ΗΠΑ.

Θυμίζουμε ότι η επαίσχυντη συμφωνία κυρώθηκε από την ελληνική βουλή στις 12 Μαΐου ενώ η πρώτη υπογραφή της τροποποίησης έπεσε τον Οκτώβρη του 2021, διά του υπουργού εξωτερικών Ν. Δένδια.

Η επέκταση της λεγόμενης εταιρικής αμυντικής σχέσης και συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και στις ΗΠΑ, που προβλέπεται από αυτή τη Συμφωνία, δεν έχει καμιά σχέση με τα συμφέροντα του ελληνικού λαού. Αντίθετα, σηματοδοτεί την ακόμη βαθύτερη συμμετοχή στα επικίνδυνα σχέδια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην αντιπαράθεση με την Κίνα και τη Ρωσία για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών και των δρόμων μεταφοράς Ενέργειας και εμπορευμάτων.

Είναι μια Συμφωνία επικίνδυνη, καθώς:

 • Επεκτείνεται η χρονική διάρκεια εγκατάστασης των βάσεων, αρχικά για πέντε χρόνια και στην συνέχεια επ’ αόριστον, ενώ μέχρι τώρα ήταν ετήσιας διάρκειας.
 • Προβλέπει την επέκταση σε νέες περιοχές επιπλέον της Αλεξανδρούπολης, της Σούδας, της Λάρισας και του Στεφανοβίκειου:
  – Στρατόπεδο «Γιαννούλη» στην Αλεξανδρούπολη, λόγω, κυρίως, της εύκολης πρόσβασης που παρέχει προς το λιμάνι και το αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης, για τη διεκπεραίωση αμερικανοΝΑΤΟικών δυνάμεων στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία.
  – Στρατόπεδο «Γεωργούλα» στη Νέα Ιωνία Βόλου, που συνδυάζεται με την παρουσία των Αμερικανών στην αεροπορική βάση της Λάρισας και στη βάση της αεροπορίας στρατού στο Στεφανοβίκειο, που προέβλεπε προηγούμενη αναθεώρηση της ίδιας συμφωνίας.
  – Πεδίο Βολής του Λιτόχωρου στην Πιερία, που ήδη αξιοποιούσαν από τα προηγούμενα χρόνια και επί ΣΥΡΙΖΑ Αμερικανικά στρατεύματα.
  – Σούδα, όπου επεκτείνονται οι εγκαταστάσεις των Αμερικανών στην εκεί αεροναυτική τους βάση.
 • Επιπλέον οι Αμερικανικές δυνάμεις θα μπορούν να επιχειρούν ή να πραγματοποιούν εκπαιδευτικές ασκήσεις τόσο στην ηπειρωτική Ελλάδα, όσο και σε νησιά. Προβλέπει ακόμη τη δυνατότητα επέκτασης των βάσεων σε άλλες περιοχές στο μέλλον.

Συνολικά, είναι μια Συμφωνία επικίνδυνη που μετατρέπει τη χώρα, σε στόχο αντιποίνων. Αυτό μαρτυρά η εμπλοκή της Ελλάδας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία για λογαριασμό των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ! Ήδη η Ελληνοαμερικανική Συμφωνία εφαρμόζεται στην πράξη με τις υποδομές σε όλη τη χώρα να συμμετέχουν στις πολεμικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία! Στο ίδιο πλαίσιο η Ελλάδα στέλνει πολεμικό υλικό και προετοιμάζεται να στείλει και τμήματα των Ενόπλων Δυνάμεών της, ενώ ταυτόχρονα δεκάδες ασκήσεις – πρόβες πολέμου βρίσκονται σε εξέλιξη!

Δείτε ακόμα...