Συνάντηση του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν με τον ΥΠΕΞ του Ισραήλ Γιαΐρ Λαπίντ

Ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, Εμάνουελ Μακρόν, την Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2020, στο Παρίσι
Φώτο αρχείου / Ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, Εμάνουελ Μακρόν στο Παρίσι / Πηγή: Eurokinissi

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, ο Γιαΐρ Λαπίντ, θα γίνει δεκτός σήμερα από τον πρόεδρο της Γαλλίας, τον Εμανουέλ Μακρόν, στο πλαίσιο της περιοδείας του επικεφαλής της ισραηλινής διπλωματίας στην Ευρώπη με σκοπό να μεταβληθεί η θέση ιδίως του Λονδίνου και του Παρισιού όσον αφορά το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν.

Το Ισραήλ δεν συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις που ξανάρχισαν χθες Δευτέρα στη Βιένη ανάμεσα στην Τεχεράνη και τις μεγάλες δυνάμεις, έπειτα από πέντε μήνες παύσης, που έχουν σκοπό να επανέλθει πλήρως σε ισχύ η συμφωνία που είχαν υπογράψει τα μέρη 2015, επισήμως το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ).

Πέραν του φακέλου του προγράμματος πυρηνικής ενέργειας του Ιράν, ο Γιαΐρ Λαπίντ αναμένεται να συζητήσει με τον Γάλλο πρόεδρο για το λογισμικό παρακολούθησης Pegasus της ισραηλινής εταιρείας NSO, ανέφεραν διπλωματικές πηγές στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Κατά τις πληροφορίες κοινοπραξίας δημοσιογράφων-ερευνητών, ένα από τα τηλέφωνα του Εμανουέλ Μακρόν υπέστη πειρατεία με τη χρήση του λογισμικού αυτού. Το γεγονός «κλόνισε» τη σχέση Γαλλίας-Ισραήλ τους τελευταίους μήνες, εξήγησε μια από τις πηγές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...