Συνάντηση ΥΠΕΞ ΗΠΑ – Ρωσίας: Δηλώσεις για «διάλογο» και εκατέρωθεν απειλές

Οι Υπουργοί Εξωτερικών ΗΠΑ και Ρωσίας, Άντονι Μπλίνκεν και Σεργκέι Λαβρόφ στο Ρέικιαβικ (Ισλανδία) 19/5/2021
Φώτο Αρχείου / Οι Υπουργοί Εξωτερικών ΗΠΑ και Ρωσίας, Άντονι Μπλίνκεν και Σεργκέι Λαβρόφ στο Ρέικιαβικ (Ισλανδία) 19/5/2021 / Πηγή: Russian FM

Με γενικόλογες δηλώσεις πίστης στον «διάλογο» και τη συνέχιση των επαφών, αλλά και με εκατέρωθεν «προειδοποιήσεις» ολοκληρώθηκε  η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ και Ρωσίας, στο φόντο της αντιπαράθεσης ΗΠΑ – ΝΑΤΟ και Ρωσίας γύρω από την Ουκρανία, την Ανατολική Ευρώπη, τη Βαλτική και τη Μαύρη Θάλασσα.

Είναι χαρακτηριστικό πως δεν τέθηκε κανενός είδους συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την επανάληψη των συνομιλιών πέρα από μια αόριστη αναφορά για την επόμενη εβδομάδα, ούτε υπήρξε συμφωνία των δύο πλευρών για την «ατζέντα». Φυσικά, δεν χρειαζόταν η συνάντηση για να επιβεβαιώσει την επικίνδυνη όξυνση στις σχέσεις των δύο πλευρών, αφού οι εκατέρωθεν πολεμικές προετοιμασίες είναι αδιάψευστος μάρτυρας. 

Οι συνομιλίες της Γενεύης ήταν «ειλικρινείς και ουσιαστικές», περιορίστηκε να δηλώσει ο Άντονι Μπλίνκεν μετά το τέλος της συνάντησής του με τον Σεργκέι Λαβρόφ στη Γενεύη. Όπως επιτάσσει η …διπλωματική αβρότητα, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συμφώνησαν ότι είναι σημαντικό να συνεχιστεί η διπλωματική διαδικασία, χωρίς όμως να δώσουν ένα απτό χρονοδιάγραμμα, αρκούμενοι σε ευχολόγια για παροχή εκατέρωθεν εξηγήσεων και απαντήσεων…

«Συμφωνήσαμε ότι θα μας παρουσιάσουν γραπτές απαντήσεις στις προτάσεις μας την επόμενη εβδομάδα», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, λέγοντας ότι συμφώνησαν, «κατά τις ειλικρινείς τους συνομιλίες», ότι ένας εύλογος διάλογος είναι αναγκαίος για «να κατευνασθούν τα πνεύματα». Ο Σεργκέι Λαβρόφ επανέλαβε ότι η Ρωσία δεν αποτελεί κίνδυνο για την Ουκρανία και ότι «δεν έχει ποτέ απειλήσει τον ουκρανικό λαό».

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών επιβεβαίωσε ότι η Ουάσιγκτον προτίθεται να δώσει στη Μόσχα γραπτή απάντηση στις απαιτήσεις που έχει διατυπώσει ως προς την ασφάλειά της και στη συνέχεια θα σχεδιασθεί νέα συνάντηση με τη Μόσχα. Ο Αντ. Μπλίνκεν είπε ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να εξετάσουν ενδεχόμενα μέτρα για την αντιμετώπιση των ρωσικών ανησυχιών στο πλαίσιο της αμοιβαιότητας, χωρίς ωστόσο και αυτός να θέσει κάποιο είδος χρονοδιαγράμματος.

Παρ’ όλα αυτά, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας ήταν ξεκάθαρος ως προς τις απειλές, λέγοντας ότι οι ΗΠΑ θα απαντήσουν σε ενδεχόμενη «επίθεση της Ρωσίας, ακόμη και αν δεν είναι στρατιωτική», δηλώνοντας ότι ζήτησε από τη Ρωσία αποδείξεις ότι δεν ετοιμάζεται να εισβάλει στην Ουκρανία. «Δεσμευόμαστε στη διπλωματία και τον διάλογο, αλλά ταυτόχρονα ακολουθούμε τον δρόμο της άμυνας και της αποτροπής», είπε ο Άντονι Μπλίνκεν.

Σχετικά με την προοπτική συνάντησης ανάμεσα στους προέδρους, ο Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι αν σημειωθεί πρόοδος ως προς την ουκρανική κρίση και «αν αποδειχθεί ότι θα είναι χρήσιμο, είμαστε απολύτως έτοιμοι».

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...