Συνέχεια στις «προειδοποιήσεις» για «τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο»

Στον χορό των ολοένα και συχνότερων «προειδοποιήσεων» για έναν «τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο», τις οποίες απευθύνουν όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές της ιμπεριαλιστικής στρατιωτικής σύγκρουσης στην Ουκρανία, ήρθε να προστεθεί το απόγευμα του Σαββάτου ακόμα μία, από τον Ουκρανό πρόεδρο, Β. Ζελένσκι.

Σε συνέντευξή του στο αμερικανικό δίκτυο CNN, ο Ζελένσκι δήλωσε «έτοιμος για διαπραγματεύσεις» με τον Ρώσο πρόεδρο Βλ. Πούτιν, αλλά προειδοποίησε ότι εάν αποτύχουν «αυτό θα σήμαινε ότι πρόκειται για έναν Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο».

«Είμαι έτοιμος για διαπραγματεύσεις μαζί του. Ημουν έτοιμος τα τελευταία δύο χρόνια. Και νομίζω ότι χωρίς διαπραγματεύσεις δεν μπορούμε να τερματίσουμε αυτόν τον πόλεμο», είπε ο Ζελένσκι. «Πιστεύω ότι πρέπει να χρησιμοποιήσουμε οποιοδήποτε σχήμα, οποιαδήποτε ευκαιρία για να έχουμε τη δυνατότητα διαπραγμάτευσης, δυνατότητα συνομιλίας με τον Πούτιν. Αλλά αν αυτές οι προσπάθειες αποτύχουν, αυτό θα σήμαινε ότι πρόκειται για έναν τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο», πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά στις προτεραιότητες του Κιέβου στις συνομιλίες, ο Ζελένσκι είπε ότι αυτές είναι «Το τέλος του πολέμου, εγγυήσεις ασφάλειας, κυριαρχία, αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας, πραγματικές εγγυήσεις για τη χώρα μας, πραγματική προστασία για τη χώρα μας».

Αναφορικά με τις επιδιώξεις του Κιέβου για ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, ο Β. Ζελένσκι ομολόγησε ότι υπήρχε καθαρή αρνητική απάντηση στις ιδιωτικές επαφές, παρά τις δημόσιες δηλώσεις περί «ανοιχτών θυρών».

«Τους ζήτησα προσωπικά να πουν ευθέως ότι θα μας δεχτούν στο ΝΑΤΟ σε ένα χρόνο ή σε δύο ή σε πέντε, απλά πείτε το ευθέως και καθαρά, ή απλά πείτε όχι», είπε ο Ζελένσκι. «Και η απάντηση ήταν πολύ καθαρή, δεν θα γίνετε μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά δημοσίως, οι πόρτες θα παραμείνουν ανοιχτές».

Στο δια ταύτα των σημερινών παζαριών, επανέλαβε ότι «θέλω να έχω εγγυήσεις ασφαλείας για τη χώρα μου».

Ερωτώμενος για τις ρωσικές αξιώσεις για αναγνώριση της Κριμαίας ως τμήμα της Ρωσίας και για αναγνώριση της ανεξαρτησίας των δύο «δημοκρατιών» του Ντονμπάς, ο Ζελένσκι ανέφερε ότι δεν μπορεί να δεχθεί κάτι τέτοιο και ότι «υπάρχουν συμβιβασμοί για τους οποίους δεν μπορούμε να είμαστε έτοιμοι ως ένα ανεξάρτητο κράτος».

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...