Συνεχείς εκταμιεύσεις για ΝΑΤΟικά έργα στον Αραξο

116 ΠΜ - Αεροπορική βάση Αράξου
Φώτο Αρχείου / 116 Πτέρυγα Μάχης – Αεροπορική Βάση Αράξου

Συνεχίζονται τα έργα στην αεροπορική βάση Αράξου, υποδομή που αποτελεί σταθερά «κρίκο» στον πυρηνικό σχεδιασμό του ΝΑΤΟ, με ό,τι κινδύνους αυτό συνεπάγεται στην κλιμάκωση του ιμπεριαλιστικού πολέμου με τη Ρωσία.

Θυμίζουμε ότι, όπως έχει αποκαλύψει το ΚΚΕ, στον Αραξο συνεχίζουν να υπάρχουν 6 «θόλοι» («vaults») τύπου WS3 (Weapons Storage and Security System – κατασκευές συνήθως βυθιζόμενες στο έδαφος, που χρησιμοποιούνται για «ασφαλή αποθήκευση “ειδικών όπλων”, συνήθως για τακτικές πυρηνικές βόμβες B61», όπως αναφέρεται στη σχετική διεθνή ορολογία).

Στις υποδομές του, που σταθερά παραμένουν εντός των πυρηνικών ΝΑΤΟικών σχεδιασμών (προς στιγμή ως υποδομές σε «κατάσταση φύλαξης» – «caretaker status», έτοιμες ανά πάσα στιγμή να φιλοξενήσουν πυρηνικά), γίνονται κατά καιρούς μια σειρά από εργασίες συντήρησης.

Η εκτέλεση πολυδάπανων εργασιών, για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ, στον Αραξο επιβεβαιώνεται εξάλλου και από το ίδιο το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας (ΓΕΑ), που – σύμφωνα και με τα σχετικά παραστατικά – π.χ. το 2019 επέβλεψε την εκτέλεση του έργου «Συντήρηση Καταφυγίων Αεροσκαφών, Δικτύων Ευκολιών και Λοιπών Εγκαταστάσεων στο Αεροδρόμιο Αράξου».

Ακολούθως, τον Μάρτη φέτος, ενέκρινε δαπάνη 187.000 ευρώ για την «Ανακατασκευή Εστρωμένων Επιφανειών στο Αεροδρόμιο Αράξου», μέσα από «πιστώσεις του Προϋπολογισμού ΝΑΤΟ 2022», πιστώσεις του Προϋπολογισμού Εξόδων του ΓΕΑ που πάνε για ανάγκες της λυκοσυμμαχίας.

Παραπέρα, στην πιο πρόσφατη εξέλιξη, αρχές Νοέμβρη, το ΓΕΑ ενέκρινε τη δέσμευση πίστωσης ύψους 30.000 ευρώ με τίτλο έργου «116 Πτέρυγα Μάχης – ΛΟΙΠΑ ΕΡΓΑ ΝΑΤΟ». Είχε, δε, αναφερόμενο ως «ειδικό σκοπό» της εκταμίευσης: «116 ΠΜ – Εργασίες Συντήρησης Κτιρίου 5ης ΥΕΚΕ». Η 5η ΥΕΚΕ (Υπηρεσία Επίβλεψης Κατασκευής Εργων), με έδρα τον Αραξο, έχει γενικά την ευθύνη επίβλεψης έργων που εκτελούνται για την Πολεμική Αεροπορία σε μονάδες της Πελοποννήσου και της Δυτικής Ελλάδας. Π.χ. έχει επιβλέψει την «Ανακατασκευή Εγκαταστάσεων και Δεξαμενών Πρατηρίου Καυσίμων FOB Ακτίου», δηλαδή στην εκεί «Προωθημένη Επιχειρησιακή Βάση» (Forward Operational Base) του ΝΑΤΟ, την οποία αξιοποιούν τα ιπτάμενα ραντάρ της λυκοσυμμαχίας, AWACS.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...