Υπόθεση βιαστή Λιγνάδη: Συνεχίστηκαν οι αντιδράσεις ενάντια στην προκλητική απόφαση αποφυλάκισης

Διαμαρτυρία του Πανελληνίου Μουσικού Συλλόγου και του ΣΕΘΕΑ στο υπουργείο Δικαιοσύνης για την απόφαση του δικαστηρίου για τον Δημήτρη Λιγνάδη, Παρασκευή 15 Ιουλίου 2022.
Φώτο Αρχείου / Διαμαρτυρία του Πανελληνίου Μουσικού Συλλόγου και του ΣΕΘΕΑ στο υπουργείο Δικαιοσύνης για την απόφαση του δικαστηρίου για τον Δημήτρη Λιγνάδη, Παρασκευή 15 Ιουλίου 2022. (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Συνεχίστηκαν οι αντιδράσεις ενάντια στην προκλητική δικαστική απόφαση αποφυλάκισης του καταδικασμένου βιαστή Δ. Λιγνάδη, πρώην καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, ο οποίος αν και καταδικάστηκε σε 12 χρόνια κάθειρξης για βιασμούς δύο ανηλίκων το 2015, παρ’ όλα αυτά του επιτράπηκε η έξοδος από τη φυλακή. Την Παρασκευή έγινε η παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Δικαιοσύνης από τον Πανελλήνιο Μουσικό Σύλλογο και το Σωματείο Εργαζομένων σε Θέαμα – Ακρόαμα και την Πέμπτη η διαμαρτυρία του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών στο Σύνταγμα.

Επίσης εκδόθηκε ανακοίνωση – καταγγελία από την «Αγωνιστική Συσπείρωση Δικηγόρων» για την αστική Δικαιοσύνη, που «μπορεί να είναι “ευαίσθητη”, ελαστική απέναντι ακόμη και σε τέτοια αποτρόπαια αδικήματα, ταυτόχρονα όμως είναι άτεγκτη και εξαντλεί την αυστηρότητά της απέναντι στο εργατικό – λαϊκό κίνημα, αξιοποιώντας όλο το νομοθετικό οπλοστάσιο που διαθέτει, απαγορεύοντας κινητοποιήσεις, ποινικοποιώντας συνδικαλιστές, συλλαμβάνοντας διαδηλωτές κ.ά.».

Μέσα στο Σαββατοκύριακο υπήρξε πλήθος διαμαρτυριών για την αποφυλάκιση Λιγνάδη σε παραστάσεις ανά την Ελλάδα. Από την Επίδαυρο, την Καβάλα και τη Θεσσαλονίκη μέχρι την Καλαμάτα, τη Χαλκίδα, το Ναύπλιο και το Ρέθυμνο. Επίσης, πολλοί καλλιτέχνες κατήγγειλαν την αποφυλάκιση με δηλώσεις και παρεμβάσεις τους.

Την ίδια ώρα, με επείγουσα παραγγελία της, η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών, Μαρία Γκανέ, ζήτησε να της διαβιβαστούν άμεσα τα πρακτικά και η απόφαση του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου (ΜΟΔ), προκειμένου να μελετηθεί το ενδεχόμενο άσκησης έφεσης κατά της αναστολής της ποινής του Δ. Λιγνάδη.

Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος: Η μόνη δικαίωση για τα θύματα είναι να μπει τώρα στη φυλακή ο Δημήτρης Λιγνάδης

Στην ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος αναφέρει:

Πραγματοποιήσαμε σήμερα παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Δικαιοσύνης με αίτημα να μπει τώρα στη φυλακή ο καταδικασμένος για δυο βιασμούς ανηλίκων Δημήτρης Λιγνάδης. 

Το Υπουργείο μας υποδέχτηκε με Αστυνομικές δυνάμεις και μας αρνήθηκαν συνάντηση με την διόλου «πρωτότυπη» δικαιολογία ότι ο Υπουργός απουσιάζει. Μετά από επίμονη προσπάθεια και αφού περάσαμε εξονυχιστικό έλεγχο για να εισέλθουμε στο κτήριο, μας δέχτηκε η Διευθύντρια του γραφείου του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου, η οποία δήλωσε αναρμόδια.

Ξέρουμε πολύ καλά ότι είναι οι ίδιοι που νομιμοποιούν την Αστυνομία στα Πανεπιστήμια, που ποινικοποιούν τους αγώνες μας, που αντιμετωπίζουν τα Σωματεία μας σαν τρομοκρατικές οργανώσεις. Αυτή τη Δικαιοσύνη εκπροσωπούν και αυτή η Κυβέρνηση αλλά και οι προηγούμενες, που έχουν στρώσει το δρόμο για να μπορεί σήμερα να βρίσκεται ελεύθερος ο παιδοβιαστής, ενάντια στο λαϊκό αίσθημα που ζητάει άμεσα τη φυλάκισή του.

Θυμίζουμε ότι η Κυβέρνηση αμέσως μετά τις φρικιαστικές αποκαλύψεις της δράσης του Δημήτρη Λιγνάδη, τον οποίο είχε διορίσει ως Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, έφερε τους κώδικες δεοντολογίας για να μπορέσει να «διασφαλίσει» τους εργαζόμενους στα Κρατικά Θέατρα από παρόμοιες συμπεριφορές.

Σήμερα ο καταδικασμένος για βιασμούς ανηλίκων Δημήτρης Λιγνάδης είναι ελεύθερος, ενώ εργαζόμενη στη σχολή μπαλέτου της Λυρικής απομακρύνθηκε από τη θέση της γιατί ύψωσε τη φωνή της σε σπουδαστή της σχολής.

Η μόνη δικαίωση για τα θύματα είναι να μπει τώρα στη φυλακή ο Δημήτρης Λιγνάδης.

Συνεχίζουμε.

Σωματείο Εργαζομένων σε Θέαμα – Ακρόαμα: Δεν είναι αθώος – Να φυλακιστεί εδώ και τώρα ο Δ. Λιγνάδης

Σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων σε Θέαμα – Ακρόαμα αναφέρει:

Η απόφαση του ΜΟΔ να βγει ο Λιγνάδης εκτός φυλακής με περιοριστικούς όρους, είναι προκλητική και σε αντίθεση με την οργή και το αίσθημα χιλιάδων καλλιτεχνών αλλά και όλου του λαού.
Είναι προκλητική απέναντι στα θύματα αλλά και σε κάθε θύμα της σήψης του σημερινού συστήματος που γεννά αυτά τα αποτρόπαια φαινόμενα.

Με ευθύνη διαχρονικά όλων των Κυβερνήσεων διαμορφώθηκαν οι νομικές δικλείδες που επιτρέπουν αυτή την απόφαση για τέτοιου είδους εγκλήματα, ιδιαίτερα σε βάρος ανηλίκων.

Δεν μπορεί να  υπάρχει κανένα έδαφος για επιείκεια στην ποινική μεταχείρισή του.
Να μπει εδώ και τώρα στη φυλακή.

Αυτά είναι τα όρια και ο χαρακτήρας της αστικής δικαιοσύνης που από τη μια ποινικοποιεί τους αγώνες μας, απαγορεύει τη συνδικαλιστική δράση, απαγορεύει προοδευτικά ριζοσπαστικά καλλιτεχνικά έργα στο όνομα της αντιμετώπισης της βίας και την ίδια ώρα ρίχνει στα μαλακά τον παιδοβιαστη που έχει καταδικαστεί ηθικά στο αίσθημα όλων μας.

Δείτε ακόμα...