Συνεχίζει τη δραστηριότητά του το ερευνητικό “Oruc Reis”

Η θέση του «Oruc Reis» τωρα (23/10/2020, 11:10) και η πορεία του τις προηγούμενες ώρες
Η θέση του «Oruc Reis» τωρα (23/10/2020, 11:10) και η πορεία του τις προηγούμενες ώρες / Πηγή: AIS

Το ερευνητικό σκάφος «Oruc Reis» συνεχίζει την προκλητική δραστηριότητά του, εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, πλέοντας στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ της Ρόδου και Καστελλόριζου και σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της Τουρκίας θα παραμείνει έως τις 27 Οκτωβρίου οπότε λήγει και η νέα τουρκική NAVTEX που εκδόθηκε το βράδυ της Τετάρτης.

Σύμφωνα μάλιστα με δήλωση του υπουργού Ενέργειας της Τουρκίας, το τουρκικό ερευνητικό σκάφος βρίσκεται στη μέση του προγράμματος και με τις δηλώσεις του διατράνωσε για μια ακόμα φορά την αποφασιστικότητα της αστικής τάξης της Τουρκίας και της κυβέρνησης να συνεχιστούν οι δραστηριότητες του πλοίου στην περιοχή. 

Όπως ισχυρίστηκε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας «Το πλοίο “Oruc Reis», το οποίο το τελευταίο διάστημα συζητήθηκε ιδιαίτερα, συνεχίζει τις εργασίες του νότια του Κας, εντός της δικής μας υφαλοκρηπίδας. Εμείς εκεί έχουμε επιπλέον εργασίες περίπου δύο μηνών. Δηλαδή είμαστε στη μέση του προγράμματός μας. Εμείς είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τις εργασίες μας στην ανατολική Μεσόγειο, στα πλαίσια του διεθνούς δικαίου, των συμφερόντων και των δικαιωμάτων μας».

ερντογάν μισέλ
Φώτο Αρχείου / Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ

Την ίδια ώρα κυβέρνηση της Ν.Δ, συνεχίζει με δηλώσεις κυβερνητικών παραγόντων να καλλιεργεί αυταπάτες και κάλπικες προσδοκίες, σχετικά με την πρόταση της κυβέρνησης προς την Ε.Ε για την επιβολή εμπάργκο όπλων προς την Τουρκία. Πρόταση που σύμφωνα με την κυβέρνηση αποτελεί ένα καθοριστικό εργαλείο που θα πλήξει την γεωπολιτική ισχύ της Τουρκίας και θα την αναγκάσει να συμμορφωθεί σύμφωνα με τις συστάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Είναι αυταπάτη, ιδιαίτερα μάλιστα σε συνθήκες γενικευμένης κρίσης των ευρωπαϊκών καπιταλιστικών οικονομιών, να πιστεύει κανείς ότι οι χώρες της Ε.Ε θα επιβάλουν εμπάργκο όπλων προς την Τουρκία. Χώρα η οποία κατέχει μεγάλα ποσοστά αγορών όπλων από χώρες της Ε.Ε.

Πηγή: ΝΑΤΟ

Αντίθετα οι πιέσεις και οι συζητήσεις “κάτω από το τραπέζι”, όπου συμμετέχει η κυβέρνηση της Ν.Δ, με τους Ευρωπαίους και τους αμερικανονατοϊκούς ιμπεριαλιστές θα συνεχιστούν στην κατεύθυνση του “διαλόγου” και της προώθησης της συνδιαχείρισης και της συνεκμετάλλευσης προς το συμφέρον των πολυεθνικών, που καμιά σχέση δεν έχουν με τα λαϊκά συμφέροντα.

Στο αντίποδα των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών, χρειάζεται να δυναμώσει η πάλη του λαού μας για την αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε, καθώς και να κλείσουν όλες οι αμερικανονατοϊκές βάσεις στη χώρα μας και η βάση της Σούδας.

Δείτε ακόμα...