Συνεχίζεται το «μεγάλο παζάρι» ΗΠΑ – Τουρκίας

Το μεταγωγικό - οχηματαγωγό της εταιρίας ΑRC που έχει ναυλωθεί από τον Αμερικανικό στρατό για τη μεταφορά του στην Αλεξανδρούπολη 20/7/2020
Φώτο Αρχείου / Το μεταγωγικό – οχηματαγωγό της εταιρίας ΑRC που έχει ναυλωθεί από τον Αμερικανικό στρατό για τη μεταφορά του στην Αλεξανδρούπολη 20/7/2020 / Πηγή: ARC

Συνεχίζεται το «μεγάλο παζάρι» ΗΠΑ – Τουρκίας, που περιλαμβάνει και τα γνωστά «ανταλλάγματα» σε βάρος των ελληνικών και κυπριακών κυριαρχικών δικαιωμάτων, για τη διασφάλιση της ΝΑΤΟικής συνοχής στην Ανατ. Μεσόγειο, ενόσω κλιμακώνεται η κόντρα με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Αμερικανός γερουσιαστής, Ρ. Μενέντεζ, εξέφρασε δυσαρέσκεια για το ενδεχόμενο η Τουρκία να αποκτήσει επιπλέον συστοιχίες του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400. Η αντίδραση του προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας ήρθε στον απόηχο δημοσιεύματος του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων TASS, που υποστηρίζει ότι η Τουρκία ετοιμάζεται να υπογράψει νέα συμφωνία με τη Ρωσία για την προμήθεια του συστήματος S-400.

Σημειωτέον, οι προθέσεις της Αγκυρας δεν έχουν ξεκαθαριστεί ακόμα πλήρως, καθώς μένει να επιβεβαιωθεί το εάν όντως σκοπεύει να υπογράψει μια νέα αμυντική σύμβαση με τη Ρωσία. Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, το ενδεχόμενο να προμηθευτεί μια επιπλέον συστοιχία S-400 παραμένει στο τραπέζι, καθώς προβλέπεται στο συμβόλαιο που έχει ήδη υπογράψει με τη ρωσική πλευρά.

Στη σχετική ανακοίνωσή του ο Μενέντεζ σημειώνει πως «καθώς η Ρωσία συνεχίζει τη βάναυση και παράνομη εισβολή της στην Ουκρανία, η Τουρκία έχει την ευθύνη και την ευκαιρία να επιδείξει κατηγορηματικά τη δέσμευσή της στο ΝΑΤΟ και στην περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια, απορρίπτοντας πλήρως κάθε στρατιωτική συνεργασία με έναν εγκληματία πολέμου όπως ο Βλαντιμίρ Πούτιν», ενώ, παραπέρα, κάνοντας αναφορά στις «ανταγωνιστικές παραβιάσεις του εναέριου χώρου της Ελλάδας και της καθυστέρησης της ενταξιακής διαδικασίας της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ» εκφράζει την ελπίδα «η Τουρκία να αλλάξει πορεία και να ανταποκριθεί στις ευθύνες της έναντι της αμυντικής συμμαχίας, όντας ο εποικοδομητικός εταίρος στην περιοχή που όλοι ελπίζουμε ότι μπορεί να είναι», βάζοντας ξανά τον ρόλο που αναμένουν οι Αμερικανοί από την Άγκυρα στην περιοχή.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να είναι ξεκάθαρες», καταλήγει ο Μενέντεζ. «Οποιαδήποτε επέκταση των δεσμών της Τουρκίας με τον ρωσικό αμυντικό τομέα θα ήταν σοβαρό λάθος που θα έθετε σε περαιτέρω κίνδυνο την ασφάλεια των συμμάχων και εταίρων μας στο ΝΑΤΟ και σε όλη την Ευρώπη», έβαλε ξανά το πρόταγμα της ΝΑΤΟικής συνοχής που αλέθει δικαιώματα και κυριαρχίες, χαρακτηρίζοντας π.χ. το Αιγαίο ως ενιαίο επιχειρησιακό χώρο για το ΝΑΤΟ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Την ίδια ώρα άλλωστε σε 80 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου στο Αιγαίο προχωρούσε χτες η Τουρκική Πολεμική Αεροπορία (31 από μη επανδρωμένα και 49 από μαχητικά αεροσκάφη) πάντα εντός πλαισίου ΝΑΤΟ. Πέντε μάλιστα εκ των παραβιάσεων ήταν υπερπτήσεις πάνω από τις νησίδες Ανθρωποφάγοι, Μακρονήσι και Καλόγεροι, όπως και μία πάνω από την Κίναρο. Σημειώθηκε και μία εμπλοκή με ελληνικά μαχητικά που σηκώθηκαν για αναγνώριση και αναχαιτίσεις.Συνεχείς διεκπεραιώσεις δυνάμεων από Αλεξανδρούπολη

Στο μεταξύ, προχτές Τετάρτη, στην κλιμάκωση αυτού του παζαριού, όπου γεωπολιτικοί σχεδιασμοί εναλλάσσονται με μπίζνες, ο Μενέντεζ συνοδευόμενος από τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζορτζ Τζέιμς Τσούνις, βρέθηκαν στη Θράκη για «ιδιωτική επίσκεψη», προσκεκλημένοι επιχειρηματία. Επισκέφθηκαν ζυθοποιία στην Κομοτηνή, συναντήθηκαν με παράγοντες της περιοχής, μετέβησαν επίσης στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης προκειμένου να ενημερωθούν για τη στρατιωτική δραστηριότητα που αναπτύσσεται εκεί, συγκεκριμένα τις συνεχείς διεκπεραιώσεις αμερικανοΝΑΤΟικών δυνάμεων που γίνονται μέσω του ακριτικού λιμένα προς και από τη συνοριογραμμή με τη Ρωσία.

Διόλου τυχαία, άλλωστε, πρόσφατα στην πόλη έδεσε, για μετακίνηση τέτοιων δυνάμεων, το τεράστιο αμερικανικό μεταγωγικό «USNS MENDONCA», το μεγαλύτερο πλοίο που ελλιμενίστηκε ποτέ στην Αλεξανδρούπολη (290 μέτρων και 35.000 τόνων, χαρακτηριστικό είναι ότι προηγήθηκε τρισδιάστατη βυθομέτρηση της λιμενολεκάνης και του διαύλου του λιμένα ώστε να πιστοποιηθεί αρμοδίως ο ασφαλής ελλιμενισμός σε πλοία αυτού του μεγέθους). Και όχι μόνο αυτό…

Ακριβώς για την υλοποίηση των αποφάσεων που πάρθηκαν στα τέλη Ιούνη στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ (π.χ. ότι οι «σύμμαχοι» θα «αναπτύξουν επιπλέον ισχυρές και ετοιμοπόλεμες δυνάμεις στην ανατολική μας πτέρυγα», η Δύναμη Ταχείας Ανάπτυξης του ΝΑΤΟ θα γιγαντωθεί με αύξηση του προσωπικού της σε πάνω από 300.000 άτομα, και οι Σχηματισμοί Μάχης του ΝΑΤΟ διπλασιάζονται από 4 σε 8, απλωμένοι πλέον σε Βουλγαρία, Εσθονία, Ουγγαρία, Λετονία, Λιθουανία, Πολωνία, Ρουμανία και Σλοβακία), ο ακριτικός λιμένας έχει μπει πλέον στον σχεδιασμό και άλλων ΝΑΤΟικών δυνάμεων προς χρήση των στρατευμάτων τους.

Εξ ου και τις προηγούμενες μέρες έπιασε Αλεξανδρούπολη και το ιταλικό μεταγωγικό πλοίο «SEVERINE», το οποίο ξεφόρτωσε και στη συνέχεια φόρτωσε στρατιωτικό υλικό των Ενόπλων Δυνάμεων της Ιταλίας.

Άλλωστε, αρχές Αυγούστου έγιναν στην Αλεξανδρούπολη – σύμφωνα με τη Διοίκηση του Οργανισμού Λιμένα – «ταυτόχρονα τρεις ανεξάρτητες επιχειρήσεις διαμεταφοράς στρατιωτικού υλικού» (Αμερικανών, Βρετανών και Ιταλών), εξ ου και στις εγκαταστάσεις του ΟΛΑ (η οποία διαφημίζει τον χώρο ως «εξειδικευμένο σε στρατιωτικά logistics λιμένα») προηγήθηκε briefing με εκπροσώπους από όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, τις Ένοπλες Δυνάμεις, τα Σώματα Ασφαλείας και τους …πρωτάρηδες στην περιοχή Ιταλούς (υψηλόβαθμοι αξιωματικοί του «Esercito Italiano»).

Αμερικανοί και Βρετανοί, άλλωστε, γνώριζαν ήδη τα κατατόπια. Ειδικά οι πρώτοι, σύμφωνα με έγγραφό τους που αποκάλυψε χτες ο «Ριζοσπάστης», έχουν αναπτύξει κλιμάκιά τους όχι μόνο στο Στρατόπεδο Γιαννούλη (όπως ανακοινώθηκε από τις δυο κυβερνήσεις μετά και τις δύο επικαιροποιήσεις της κατάπτυστης Συμφωνίας για τις Βάσεις – MDCA – τον Νοέμβρη του 2019 και τον Οκτώβρη του 2021), αλλά και στο Στρατόπεδο Κανδηλάπτη (μια ανάσα από τον κόμβο της Εγνατίας), αποδίδοντάς τους μάλιστα τους χαρακτηρισμούς Logistics Support Area «Αlex Β» και Logistics Support Area «Αlex A» αντίστοιχα. Επιβεβαιώνεται έτσι ότι στην πρεμούρα της ντόπιας αστικής τάξης να αναβαθμιστεί γεωστρατηγικά μέσα από τη συμμετοχή της στους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς για ένα καλύτερο μερίδιο από την καπιταλιστική λεία της περιοχής, όλη η χώρα έχει γίνει ένα ξέφραγο αμπέλι των ΑμερικανοΝΑΤΟικών, με ό,τι κινδύνους συνεπάγεται αυτό για τον λαό μας.

Δείτε ακόμα...