Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν

Τουρκική Εθνοσυνέλευση
Τουρκική Εθνοσυνέλευση

Εμπρηστική ρητορική από τον Ερντογάν

Για μια ακόμη φορά ο Ερντογάν, σε ομιλία του στους αποφοίτους του Πανεπιστημίου Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας, χρησιμοποίησε εμπρηστική ρητορική για την Ελλάδα λέγοντας ανάμεσα στα άλλα: «Όσους πριν από έναν αιώνα επιτέθηκαν κατά της ανεξαρτησίας μας, ο τουρκικός λαός τους έθαψε είτε στο χώμα είτε τους έριξε στη θάλασσα. Αυτοί που στόχευσαν τη σημαία μας και την προσευχή μας, όταν έψαχναν τρόπο να βγουν από αυτή την πίεση εκτέλεσαν τρεις πρωθυπουργούς, δυο υπουργούς και έναν αρχιστράτηγο. Ευχόμαστε να μην κάνουν το ίδιο λάθος σήμερα και να μην πληρώσουν το ίδιο τίμημα σήμερα».

Συνομιλία Δένδια με Στόλτενμπεργκ

Σύμφωνα με ανάρτηση στο twitter του υπουργείου Εξωτερικών, ο υπουργός Εξωτερικών Δένδιας συνομίλησε τηλεφωνικά με το Γ.Γ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ. Κατά τη συνομιλία τέθηκαν οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο καθώς και η ανάγκη αποκλιμάκωσης της έντασης από την πλευρά της Τουρκίας.

Κοινές στρατιωτικές ασκήσεις της Τουρκίας με το ψευδοκράτος στην κατεχόμενη Κύπρο.

Το Υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας ενημέρωσε χθες ότι θα διεξαχθούν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με τους Τουρκοκυπρίους. Οι ασκήσεις θα διαρκέσουν από την Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου μέχρι και 10 Σεπτέμβρη, με την ονομασία «Martyr Capt. Cengiz Topel Mediterranean Storm 2020». Στην ανακοίνωση αναφέρεται: «Ο σκοπός της άσκησης, που σχεδιάζεται κάθε χρόνο, είναι να αναπτυχθεί η κοινή εξάσκηση, συνεργασία και η διαλειτουργικότητα μεταξύ των Τουρκικών Ειρηνευτικών Δυνάμεων στην Κύπρο και των Τουρκοκυπριακών Δυνάμεων».

Καλοπιάσματα της Τουρκίας προς την Αίγυπτο

Η Αίγυπτος διαμαρτυρήθηκε προς την Τουρκία γιατί η NAVTEX που είχε εκδώσει για έρευνες του Oruc Reis, επικάλυπτε σε μικρή επιφάνεια και την αιγυπτιακή υφαλοκρηπίδα. Έτσι η Τουρκία στην επόμενη NAVTEX φρόντισε να μην υπάρχει επικάλυψη για να «καλοπιάσει» την Αίγυπτο.

Ωστόσο η περιοχή που επικαλείται η Αίγυπτος ότι επικαλύπτεται από την Τουρκία, στις διαπραγματεύσεις για τον καθορισμό τμήματος ΑΟΖ ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αίγυπτο, είχε μείνει εκτός της Συμφωνίας μερικής οριοθέτησης.

Έχει υπάρξει δέσμευση ότι θα επιδιωχθεί Συμφωνία στο μέλλον μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου για τη συγκεκριμένη περιοχή, που σύμφωνα με την τελευταία εξέλιξη η Αίγυπτος θεωρεί ότι της ανήκει.

Με αφορμή λοιπόν τις αιγυπτιακές διαμαρτυρίες η Τουρκία έστειλε επιστολή στα Ηνωμένα Έθνη και δηλώνει στον ΟΗΕ ότι δεν θα παραβιάσει με NAVTEX για τις έρευνες του Oruc Reis, το διεκδικούμενο από την Αίγυπτο, τμήμα της υφαλοκρηπίδας.

Ε.Ε: Είναι πιθανόν να προχωρήσουμε μέσω του δρόμου του διαλόγου και των συζητήσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν υπεύθυνος για θέματα εξωτερικών υποθέσεων, μιλώντας στην ΕΡΤ1 τόνισε ότι ο Ύπατος Εκπρόσωπος Μπορέλ ο οποίος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Τσαβούσογλου, τον ενημέρωσε για τις συζητήσεις με τους υπουργούς Εξωτερικών και τις προσδοκίες της ΕΕ να δουν την αποκλιμάκωση, να δουν διάλογο και δέσμευση και όχι μονομερή βήματα τα οποία αποτελούν προκλήσεις και συμβάλλουν στην αύξηση των εντάσεων. Τόνισε μάλιστα ότι η ΕΕ έχει ξεκαθαρίσει τι θα συμβεί από την πλευρά μας εάν δεν υπάρχουν δείγματα αποκλιμάκωσης. Γι’ αυτό το συμβούλιο είναι έτοιμο να ξεκινήσει συζητήσεις για πιθανά περιοριστικά μέτρα αλλά όλοι ελπίζουμε ότι είναι πιθανόν να προχωρήσουμε μέσω του δρόμου του διαλόγου και των συζητήσεων.

Δείτε ακόμα...