Συνεχίζονται οι δυνατές βροχές, οι καταιγίδες και τα προβλήματα

Πλημμύρες στην Πτολεμαΐδα
Πλημμύρες στην Πτολεμαΐδα

Για τρίτη μέρα συνεχίζεται σήμερα η ατμοσφαιρική αστάθεια με βροχές και καταιγίδες σε μεγάλο μέρος της χώρας, εκτός από τα νοτιοανατολικά νησιωτικά τμήματα, σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr.

Η ατμοσφαιρική διαταραχή  συνεχίζει να βρίσκεται βορειοδυτικά της Ελλάδας, πάνω από την ευρύτερη περιοχή της Αδριατικής.

Κύρια χαρακτηριστικά του καιρού κατά τη διάρκεια της Τρίτης θα είναι:

– Βροχές και καταιγίδες κυρίως σε Ήπειρο, Θεσσαλία, Μακεδονία, Αν. Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), Αν. Πελοπόννησο και τοπικά σε Θράκη και Κρήτη.

– Τα φαινόμενα κατά τόπους σε τμήματα της Μακεδονίας, της Θεσσαλίας, της Αν. Πελοποννήσου και της Αν. Στερεάς θα έχουν μεγαλύτερη διάρκεια και είναι πιθανό να σημειωθούν σημαντικά ύψη βροχής.

– Οι καταιγίδες τοπικά σε τμήματα της Μακεδονίας, της Θράκης, της Θεσσαλίας, της Αν. Στερεάς και της Αν. Πελοποννήσου είναι πιθανό να συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις μικρού μεγέθους.

Με δεδομένη την έλλειψη προληπτικών μέτρων εκ μέρους του κρατικού μηχανισμού, οι οδηγοί που κινούνται εν μέσω καταιγίδας, οφείλουν να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. 

Στο μεταξύ, από τα χθεσινοβραδινά μπουρίνια που εκδηλώθηκαν σε διάφορες περιοχές της χώρας προκλήθηκαν προβλήματα με τα σοβαρότερα στην ευρύτερη περιοχή της Πτολεμαΐδας όπου η πυροσβεστική δέχθηκε συνολικά 186 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων από υπόγεια κατοικιών στην πόλη και στα χωριά που γειτνιάζουν με τον αστικό ιστό.

Σύμφωνα με στοιχεία της Πυροσβεστικής λόγω του μεγάλου αριθμού των κλήσεων χρειάστηκε η συνδρομή οχημάτων και προσωπικού από την Ήπειρο και τη Δυτική Μακεδονία.

Οι πυροσβέστες προχώρησαν σε 45 αντλήσεις υδάτων από κατοικίες, υπόγεια και επαγγελματικούς χώρους εντός της πόλης ενώ σε μια περίπτωση στο χωριό Περδίκα υπήρξε πτώση πρανούς που καταπλάκωσε μια περίφραξη και ένα αυτοκίνητο.

Επίσης σημειώθηκαν πτώσεις δένδρων, τόσο στην πόλη όσο και στα χωριά, χωρίς ωστόσο να προκληθούν τραυματισμοί πολιτών. Σύμφωνα με τον Μετεωρολογικό σταθμό που είναι εγκατεστημένος στην Άρδασσα, ένα χωριό μόλις 10 χιλιόμετρα από την Πτολεμαΐδα, κατά την διάρκεια της καταιγίδας που διήρκησε περί τα 50 λεπτά, έπεσαν 77 χιλιοστά βροχής, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν τα χωράφια, τα αρδευτικά κανάλια αλλά και τα κανάλια αποστράγγισης των υδάτων.

Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, ζημιές υπέστησαν πολλά υπόγεια κατοικιών και επαγγελματικών χώρων ενώ από χθες αργά το βράδυ έως σήμερα το πρωί στην περιοχή της Πτολεμαΐδας επιχείρησαν 50 πυροσβέστες με 20 οχήματα.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...