Συνεχίζονται οι κόντρες και τα παζάρια της ΕΕ με Βρετανία – AstraZeneca

Σημαίες Βρετανίας Ευρωπαϊκής Ένωσης

Συνεχίζεται η κόντρα της ΕΕ με την AstraZeneca, με την Ένωση σκοπεύει να στείλει επιστολή στην φαρμακευτική εταιρία προκειμένου να «ξεκινήσουμε διάλογο με την εταιρεία ως μέρος μιας διαδικασίας επίλυσης της διαφοράς», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προσθέτοντας ότι η επιστολή θα συζητηθεί με τις κυβερνήσεις της ΕΕ πριν αποσταλεί.

Η σύμβαση της ΕΕ με την AstraZeneca ορίζει ότι σε περίπτωση διαφοράς, οι δύο πλευρές πρέπει πρώτα να προσπαθήσουν να την επιλύσουν μέσω ανεπίσημων συζητήσεων, αναφέρουν δημοσιεύματα, ενώ ο εκπρόσωπος της ΕΕ δεν θα διευκρίνισε εάν η κίνηση σηματοδοτεί την αρχή μιας πιθανής δικαστικής διαμάχης.

Η αγγλο-σουηδική εταιρία αντί για 300 εκατ. δόσεις το πρώτο εξάμηνο, θα παραδώσει στην ΕΕ περίπου 100 εκατ. επικαλούμενη προβλήματα παραγωγής και περιορισμούς στις εξαγωγές. Παράλληλα η ΕΕ – φωτογραφίζοντας την AstraZeneca και τη Βρετανία – απειλεί με απαγόρευση εξαγωγών αν οι εταιρίες δεν είναι εντάξει στις υποχρεώσεις τους και αν δεν λαμβάνει σε αντίστοιχο βαθμό εμβόλια που παρασκευάζονται σε άλλες χώρες, ενώ οι χώρες αυτές είναι πιο μπροστά στον εμβολιασμό.

Μείωση των παραδόσεων από την AstraZeneca θα έχει από τα τέλη Μάρτη και η Βρετανία με τον υπουργό Υγείας Ματ Χάνκοκ να δηλώνει «καθυστέρηση σε μια προγραμματισμένη παράδοση από το Ινστιτούτο Serum της Ινδίας», που προκλήθηκε από την ανάγκη επανεξέτασης 1,7 εκατ. δόσεων. Στο μεταξύ, πρόσθεσε, η επάρκεια θα είναι πιο σφιχτή τον Απρίλη και επειδή 12 εκατ. άνθρωποι θα χρειαστούν δεύτερη δόση. Από τα 100 εκατ. δόσεις που έχει παραγγείλει από την AstraZeneca η Βρετανία, οι 10 εκατ. δόσεις παρασκευάζονται στην Ινδία και 5 εκατ. έχουν παραδοθεί.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να σέβεται το νόμο σχετικά με τις συμβάσεις προμήθειας εμβολίων COVID-19 και θα υπάρξουν συνέπειες για την Ένωση εάν το παραβιάσει, δήλωσε ο Ματ Χάνκοκ. «Φυσικά, υπάρχει ανάγκη για όλες τις χώρες να σεβαστούν το δίκαιο των συμβάσεων … και είμαι βέβαιος ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις και τις δηλώσεις που έχει κάνει», πρόσθεσε.

«Περιμένουμε απόλυτα την εκτέλεση αυτών των συμβάσεων, επειδή υπάρχουν πολύ σημαντικές συνέπειες στην παραβίαση του νόμου περί συμβάσεων».

Πηγή: Reuters

Δείτε ακόμα...