Συνεχίζονται οι προετοιμασίες της άσκησης Air Defender 2023

Σε πυρετώδεις ρυθμούς κινούνται αυτές τις μέρες οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις σε συντονισμό με τους νατοϊκούς συμμάχους ενόψει της ιστορικών διαστάσεων άσκησης Air Defender 2023, η οποία αναμένεται να διαρκέσει από τις 12/06 έως τις 23/06 υπό γερμανική ηγεσία.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη νατοϊκή άσκηση από τη σύσταση του ΝΑΤΟ από το 1949, και αποτελεί πρόβα πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία

Απώτερος στόχος είναι να επιβεβαιωθεί επί του πεδίου η ετοιμότητα των νατοϊκών δυνάμεων στον αέρα αλλά και να σταλεί «ένα ισχυρό μήνυμα για τις διατλαντικές σχέσεις». Αυτό άλλωστε κατέστησαν σαφές χθες σε κοινή συνέντευξή Τύπου στο Βερολίνο, ο αντιστράτηγος και γενικός επιθεωρητής της Γερμανικής Πολεμικής Αεροπορίας Ίνγκο Γκέρχαρτς, ο αντιστράτηγος και επικεφαλής της Εθνικής Φρουράς της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ Μάικλ Α. Λοχ και η πρέσβης των ΗΠΑ στη Γερμανία Έιμι Γκούτμαν.

Από την πλευρά του, ο Ίνγκο Γκέρχαρτς θέλησε μάλιστα να τονίσει τον «αμυντικό χαρακτήρα» των νατοϊκών ασκήσεων, δίνοντας έτσι απάντηση σε πιθανά σενάρια για ασκήσεις «επιθετικής φύσης» με φόντο τη Ρωσία. Όπως είπε χαρακτηριστικά «αμυντική» ήταν και είναι άλλωστε η φύση του ΝΑΤΟ.

Πηγή: Graphic News

Με F-16 στην άσκηση η Ελλάδα και η Τουρκία

Οι αριθμοί που σχετίζονται με την άσκηση Air Defender είναι τρομακτικοί: Λαμβάνουν μέρος 25 χώρες με περίπου 250 μαχητικά αεροσκάφη 23 διαφορετικών ειδών και περίπου 10.000 συμμετέχοντες. Οι ΗΠΑ συμμετέχουν με τα περισσότερα 100 αεροσκάφη τα οποία μάλιστα θα μεταφερθούν σε γερμανικές αεροπορικές βάσεις από 42 αμερικανικές πολιτείες.

Στην νατοϊκή άσκηση συμμετέχουν η Ελλάδα και η Τουρκία, με μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-16. Εκτός από τα F-16, στη νατοϊκή άσκηση αναμένεται να χρησιμοποιηθούν επίσης υπερσύγχρονα F-35, Awaks, Eurofighter, Falcon, C-130 και άλλοι τύποι μαχητικών αεροσκαφών.

Οι ασκήσεις, οι οποίες θα διενεργούνται στον γερμανικό και Ευρωπαϊκό ενάεριο χώρο σε συγκεκριμένα «time slots» μέσα στην ημέρα, έχουν ως επιπλέον στόχο τη δοκιμή στην πράξη των δυνατοτήτων άμεσης συνεργασίας, ανεφοδιασμού και συντονισμού των νατοϊκών συμμάχων στον αέρα στη βάση του άρθρου 5 του Βορειοατλαντικού Συμφώνου.

Στην νατοϊκή άσκηση συμμετέχουν εκτός από τις ΗΠΑ, τη Γερμανία, την Ελλάδα και την Τουρκία, οι εξής χώρες: Βέλγιο, Βουλγαρία, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Ιταλία, Ιαπωνία, Κροατία, Λετονία, Λιθουανία, Ολλανδία, Νορβηγία, Πολωνία, Ρουμανία, Σουηδία, Σλοβενία, Ισπανία, Τσεχία, Ουγγαρία, Ηνωμένο Βασίλειο.

Όπως έχουμε επισημάνει ξανά, πρόκειται για μία εξαιρετικά σημαντική και επικίνδυνη εξέλιξη για τους λαούς της Ευρώπης και της χώρας μας, που εμπλέκεται ακόμα πιο βαθιά στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Ο κίνδυνος αντιποίνων είναι άμεσος, ιδιαίτερα αν συνυπολογίσουμε και την εμπλοκή της χώρας με άλλα μέσα στα ΝΑΤΟϊκά σχέδια στην Ουκρανία, όπως η παραχώρηση του λιμένα της Αλεξανδρούπολης για να μπορούν να μεταφέρονται προς την Ουκρανία τα πολεμικά υλικά με τα οποία εξοπλίζεται ο Ουκρανικός στρατός και οι ναζί Αζόφ.

Είναι μεγαλύτερη ανάγκη από ποτέ, να δυναμώσει η πάλη για την αποδέσμευση της χώρας μας από το ΝΑΤΟ, προκειμένου να μπορέσει ο λαός μας να ζει ειρηνικά με όλους τους άλλους λαούς και να μην δημιουργεί εχθρούς, λόγω “συμμαχικών υποχρεώσεων.

Με πληροφορίες από το DW, Reuters, NATO

Δείτε ακόμα...