Συνεχίζονται οι πυρκαγιές σε Έβρο, Λέσβο και Ηλεία

Χιλιάδες στρέμματα δασικής έκτασης αποκαϊδια, ανυπολόγιστες καταστροφές σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις, καλλιέργειες και περιουσίες αφήνουν πίσω τους οι φωτιές σε διάφορες περιοχές της χώρας, αναδεικνύοντας άλλη μια φορά την έλλειψη αντιπυρικής πρόληψης προστασίας και θωράκισης.

Στον Έβρο, στο νοτιοδυτικό μέτωπο της πυρκαγιάς, που σύμφωνα με την Πυροσβεστική είναι και το μόνο ενεργό, επικεντρώνονται οι προσπάθειες της κατάσβεσης στο δάσος της Δαδιάς. 

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, ρίψεις νερού πραγματοποιούν με το πρώτο φως της ημέρας 4 αεροπλάνα και 6 ελικόπτερα, ενώ ισχυρές είναι οι επίγειες δυνάμεις.

Την ίδια ώρα, με νεότερες εκτιμήσεις του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, έχουν γίνει στάχτη 34.000 στρέμματα του πολύτιμου βιότοπου.

Η νύχτα πάντως ήταν δύσκολη καθώς λόγω του ισχυρού ανέμου που έπνεε στην περιοχή, πυροδoτήθηκε μερική εξάπλωση του ενεργού μετώπου προς το πυροφυλάκιο της Λευκίμμης. Έγινε μεγάλη και συντονισμένη προσπάθεια να δημιουργηθεί νέα ζώνη άμυνας προς τον ασφαλτοστρωμένο δρόμο που οδηγεί στις κεραίες της ΕΡΤ.

Στη Λέσβο, η φωτιά εξακολουθεί να καίει πάνω από την Βρίσα, ενώ ρίψεις νερού επιχειρεί 1 ελικόπτερο. Σημειώνονται αναζωπυρώσεις με αποτέλεσμα οι πυροσβεστικές δυνάμεις να προσπαθούν για τον έλεγχό τους. Καθοριστική στην μάχη της κατάσβεσης είναι η συμβολή των κατοίκων των πληγεισών περιοχών.

Στην Ηλεία, στην Μακρίσια, δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο, ωστόσο και εδώ σημειώνονται αναζωπυρώσεις.

Στα Γρεβενά, η φωτία στην Τσαγκατούρα μαίνεται σε ένα ιδιαίτερα δύσβατο σημείο, όπου ουσιαστικά μόνο πεζοπόρα τμήματα μπορούν να επιχειρήσουν.

Δείτε ακόμα...