Συνεχίζονται οι…τοποθετήσεις στον απόηχο της νέας συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης

Συνεχίζονται οι…τοποθετήσεις στον απόηχο της νέας συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης. Η συμφωνία αποτελεί μέρος των τουρκικών διεκδικήσεων, που αφορούν την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα ελληνικών νησιών, τον αυθαίρετο έλεγχο θαλασσίων ζωνών και οδηγεί σε παραπέρα όξυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Xτες, ο πρώην αρχηγός του ΓΕΝ της Τουρκίας, ναύαρχος ε.α. Τζιχάτ Γιαϊτζί, επικαλούμενος το Αμερικανικό Ινστιτούτο Γεωλογίας δήλωνε ότι το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο που υπογράφτηκε για άμεση έναρξη γεωτρήσεων, αντιστοιχεί σε κοιτάσματα αξίας 30 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Ο ίδιος ανέφερε ότι τουρκικά πλοία μπορούν να ξεκινήσουν μέσα στους επόμενους μήνες σεισμικές έρευνες και αναφερόμενος στην Ελλάδα είπε ότι «βρίσκεται σε μεγάλο πανικό λόγω των πρόσφατων υπογραφών», επειδή «σχεδιάζει να “καταπιεί” μια περιοχή στο μέγεθος τεσσάρων νησιών σαν την Κύπρο, στη Μεσόγειο, συμφωνώντας με τη Βουλή του Τομπρούκ υπό την επιρροή του Χάφταρ…».

Ακόμα, ο Γιαϊτζί αναφέρθηκε και στον κυοφορούμενο συμβιβασμό για καθορισμό ΑΟΖ μεταξύ Ισραήλ – Λιβάνου, σχολιάζοντας ότι οι διμερείς «διαφωνίες στις θαλάσσιες δικαιοδοσίες πρόκειται να επιλυθούν και να υπογραφεί συμφωνία» και ότι η τουρκική πλευρά δεν πρέπει να επιτρέψει «ελληνική εταιρεία να μπει κάτω από τη μύτη μας», αναφερόμενος στην «Energean», που ήδη εκμεταλλεύεται κοιτάσματα στην ισραηλινή ΑΟΖ.

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής της λιβυκής κυβέρνησης που εδρεύει στην Τρίπολη, Αμπντελχαμίτ Ντμπέιμπα, αναφερόταν στη διαφορά που έχει η Λιβύη με την Ελλάδα όσον αφορά τον ορισμό της ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών, σημειώνοντας πως «είναι δικαίωμά μας να υπογράψουμε οποιαδήποτε συμφωνία συνεργασίας με άλλες χώρες» και «σκοπεύουμε να συνεχίσουμε την εξερεύνηση για πετρέλαιο στα χωρικά μας ύδατα με τη βοήθεια γειτονικών χωρών».

Ελληνικές διπλωματικές πηγές έσπευδαν χτες να σχολιάσουν τις δηλώσεις, λέγοντας πως «είναι τουλάχιστον ατυχείς» και πως «ο κ. Ντμπέιμπα προσπαθεί να συγκρίνει δύο τελείως διαφορετικές καταστάσεις, μία η οποία είναι καθ’ όλα νόμιμη και μία η οποία είναι παράνομη, άκυρη και ανυπόστατη», επικαλούμενοι γι’ αυτό και τις τοποθετήσεις ΕΕ και ΗΠΑ, που κάθε άλλο παρά κλείνουν την πόρτα σε επικίνδυνες «διευθετήσεις», όσο και την άρνηση της «συγκυβερνώσας» λιβυκής βουλής να κάνει δεκτό το μνημόνιο.

Σημειωτέον πως ο πρόεδρος της λιβυκής βουλής, Αγκίλα Σάλεχ, κατέθεσε και επίσημη επιστολή στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ενημερώνοντάς τον για την ακυρότητα των συμφωνιών, λόγω μη δικαιοδοσίας της κυβέρνησης.

Δείτε ακόμα...