Συνεχίζονται οι τουρκικές δηλώσεις περί αποστρατιωτικοποίησης στο Αιγαίο

Τουρκική άσκηση κατάληψης νήσου (EFES2022) με τη συμμετοχή 37 χωρών - Μάης 2022
Φώτο Αρχείου / Τουρκική άσκηση κατάληψης νήσου (EFES2022) με τη συμμετοχή 37 χωρών – Μάης 2022 / Πηγή: TWITTER

Συνεχίζονται οι τουρκικές δηλώσεις περί αποστρατιωτικοποίησης στο Αιγαίο. Τη σκυτάλη της τουρκικής προκλητικότητας πήρα ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε το βράδυ της Κυριακής επανήλθε σημειώνοντας πως η στρατιωτικοποίηση των νησιών είναι παράνομη και τόνισε ότι η Τουρκία προβάλλει αυτό το θέμα βάσει των Συνθηκών της Λωζάνης και των Παρισίων

Οι παράνομες, τουρκικές αιτιάσεις συνεχίζονται όσο πλησιάζουμε προς την Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, όπου όπως έχουν διαρρεύσει οι Τούρκοι, θα θέσουν ανοιχτά το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης στα νησιά του Αιγαίου.

Επίσης, ο Καλίν επέμεινε και στην θεωρία της Γαλάζιας Πατρίδας, ενώ ανέφερε ότι αν η Τουρκία δεν είχε υπογράψει την συμφωνία με την Λιβύη, τότε δεν θα είχε τόσο μεγάλες θαλάσσιες ζώνες στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο Καλίν αναφέρει ότι υπάρχει νομικό πρόβλημα, ωστόσο δεν έκανε λόγο για αμφισβήτηση της κυριαρχίας τους, όπως κάνουν άλλοι Τούρκοι πολιτικοί.

Στην ίδια γραμμή κινήθηκε και ο αντιπροέδρος της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι, σε συνέντευξή του στην Μιλιγιέτ: «Τα νησιά θα αποστρατιωτικοποιηθούν σε διαφορετική περίπτωση θα ξεκινήσει η αμφισβήτηση της κυριαρχίας τους. Ως Τουρκία θα το κάνουμε αυτό. Θα το αμφισβητήσουμε. Κι όπου φτάσει αυτή η αμφισβήτηση της κυριαρχίας. Αυτό εξαρτάται από την Ελλάδα και η Ε.Ε πρέπει να δει αυτό το λάθος».

Δείτε ακόμα...