Συνεχίζονται σήμερα οι εκδηλώσεις του 30ου Αντιιμπεριαλιστικού Διημέρου της ΚΝΕ

Συνεχίζεται, σήμερα το 30ό Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ, που άνοιξε τις πύλες την Πέμπτη υποδεχόμενο τους πρώτους κατασκηνωτές.

Το 30ό Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ πραγματοποιείται φέτος στη Μυτιλήνη της Λέσβου, στις 9, 10 και 11 Ιουλίου, με σύνθημα: «Σε Ελλάδα και Τουρκία ίδιος ο εχθρός: ΝΑΤΟ – κυβερνήσεις – καπιταλισμός. Ο σοσιαλισμός είναι το μέλλον!».

Η κατασκήνωση του 30ού Αντιιμπεριαλιστικού Διημέρου γίνεται στο Άλσος Τσαμάκια, έναν χώρο που συνδέεται με λαμπρές σελίδες του εργατικού – λαϊκού κινήματος στο νησί, με μπροστάρηδες τους κομμουνιστές την περίοδο 1940 – 1944.

Χαιρετισμούς στο διήμερο της ΚΝΕ έχουν απευθύνει φαντάροι που υπηρετούν στο νησί. Μάλιστα, Οπλίτης Ιατρός που υπηρετεί στο 98 ΤΥΕθ τιμωρήθηκε απ’ τη διοίκηση. Το γεγονός καταδίκασε η ΚΝΕ, το Παλλεσβιακό Εργατικό Κέντρο, και η Επιτροπή Αλληλεγγύης Στρατευμένων.

Το πρόγραμμα της σημερινής ημέρας

10 π.μ. Ιστορικός περίπατος των Μαθητικών Οργανώσεων της ΚΝΕ στο κέντρο της Μυτιλήνης. Οι μαθητές κατασκηνωτές θα έχουν τη δυνατότητα να επισκεφτούν σημεία με τη δική τους ξεχωριστή ιστορία στο κέντρο της πόλης.

10 π.μ. Eκδήλωση με τίτλο: «Σε Ελλάδα και Τουρκία ίδιος ο εχθρός: ΝΑΤΟ – κυβερνήσεις – καπιταλισμός. Ο σοσιαλισμός είναι το μέλλον!». Συμμετέχουν στελέχη της ΚΝΕ και της Κομμουνιστικής Νεολαίας Τουρκίας (ΤΚG), όπου θα μεταφέρουν ζωντανή πείρα από τη δράση των δύο Οργανώσεων και τους αγώνες που ανέπτυξαν ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική στις δύο χώρες κατά τη διάρκεια της πανδημίας οι νέοι εργαζόμενοι, οι φοιτητές και οι μαθητές.

8 μ.μ. Μεγάλη πολιτική συγκέντρωση στην πλατεία Σαπφούς.

Χαιρετισμό θα απευθύνουν οι:

  • Δημήτρης Κουτσούμπας, Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας
  • Κεμάλ Οκουγιάν, Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκίας (ΤΚP)

Θα μιλήσει ο:

  • Νίκος Αμπατιέλος, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ

10 μ.μ. Μουσικό αφιέρωμα της ΚΝΕ και της Κομμουνιστικής Νεολαίας Τουρκίας στη μελοποιημένη ποίηση των κομμουνιστών ποιητών Ναζίμ Χικμέτ και Γιάννη Ρίτσου, με τίτλο: «Τίποτα πιο ωραίο, τίποτα πιο αληθινό, απ’ τη ζωή δεν είναι…».

Συμετέχουν: Δημήτρης Ανδρονιάδης: πιάνο, ακορντεόν, επιμέλεια αφιερώματος. Παύλος Παπαναστασάτος: κιθάρα, Περικλής Μαλακατές: μπάσο, Χρήστος Γκόντζος: μπουζούκι, Λίνα Ζάχαρη: σαξόφωνο, Παναγιώτης Βήτος: κρουστά

Ερμηνεία: Κώστας Τριανταφυλλίδης, Πολυξένη Καράκογλου

Και οι: Mevhibe Kardelen Pınar: Βιολί, Günselin Seda Çetinkaya: φωνή, Volkan Bora Uğur: κιθάρα, Güneş Yüzak: κλασσική κιθάρα.

11 μ.μ. Συναυλία με τους «Κοινούς Θνητούς».

12 π.μ. Παραδοσιακό – λαϊκό γλέντι με τους Βασιλική Τσιφτσή, Παναγιώτη Κάιτατζη, Γιάννα Μαϊστρέλλη, Erdem Gureler

Η χθεσινή μέρα

Η ιστορία του Σουφλέλ (επίσημα Σοφίας), της ανταρτομάνας της Αγιάσου, ζωντάνεψε το απόγευμα της Παρασκευής στον κατάμεστο συναυλιακό χώρο του Κάστρου της Μυτιλήνης.Το απόσπασμα από το θεατρικό έργο του Ηλία Βουλβούλη ανέβηκε σε σκηνοθεσία της Μαρίας Αϊβαλιώτου με τον θίασο να απαρτίζεται από μέλη διάφορων θεατρικών ομάδων του νησιού που ανέβασαν την παράσταση προς τιμήν του 30ού Αντιιμπεριαλιστικού Διημέρου.

Με αφιέρωμα στα χιλιοτραγουδισμένα αντάρτικα τραγούδια που συνόδευσαν και συνοδεύουν τους αγώνες του λαού μας ξεκίνησε το μουσικό πρόγραμμα της Παρασκευής στο άλσος Τσαμάκια, στο 30ό Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ.

Μοναδικές στιγμές έζησαν οι παρευρισκόμενοι στο 30ό Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ, όταν ανέβηκαν στη σκηνή οι «RAD Music International», ένα μουσικοχορευτικό συγκρότημα που σχηματίστηκε το 2015 στη Μόρια από πρόσφυγες από το Σουδάν, το Αφγανιστάν, την Αφρική και πολλά ακόμα μέρη του κόσμου, αλλά και Έλληνες, που τους ένωσε η αγάπη για τη μουσική και το χορό.

Με παλιά και νέα λαϊκά τραγούδια, αξέχαστες επιτυχίες και έντεχνα ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα της πρώτης μέρας της κατασκήνωσης του 30ού Αντιιμπεριαλιστικού Διημέρου της ΚΝΕ, με το σχήμα «La Muzica».

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...