ΕΕ – Εμβόλια: Νέες «διαβεβαιώσεις» για μαζικούς εμβολιασμούς αλλά και νέα στήριξη των φαρμακοβιομηχανιών

εμβόλιο - covid-19 - corona

Ενώ η εξάπλωση της πανδημίας καλπάζει σε όλον τον κόσμο, με πάνω από 103 εκατ. επιβεβαιωμένα κρούσματα και σχεδόν 2,4 εκατ. επίσημα καταγεγραμμένους θανάτους, η προμήθεια εμβολίων καθυστερεί λόγω της ανεπαρκούς παραγωγής τους με γνώμονα την μέγιστη κερδοφορία των φαρμακευτικών ομίλων, αλλά και τους γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς μεταξύ των μεγάλων ιμπεριαλιστικών κρατών και κέντρων.

Μετά από παζάρι με την ΕΕ και εφόσον οι φαρμακευτικές δεν δεσμεύονται νομικά για συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα παραδόσεων, τελικά η βρετανοσουηδική AstraZeneca θα παραδώσει στην ΕΕ το πρώτο τρίμηνο 40 εκατ. δόσεις, από τις 80 εκατ. που είχαν συμφωνηθεί, δηλαδή κατά 50% λιγότερες και όχι κατά 60%, όπως είχε ανακοινώσει η εταιρία την περασμένη βδομάδα. «Η εταιρεία θα επεκτείνει επίσης την παραγωγική της ικανότητα στην Ευρώπη», δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Οι εταιρείες Biontech και Pfizer ανακοίνωσαν αύξηση της παραγωγής του εμβολίου με τη νέα εγκατάσταση παραγωγής στην πόλη Μάρμπουργκ της Γερμανίας θα διαδραματίσει κεντρικό ρόλο σε αυτό. Φέτος, αντί 1,3 δισ. δόσεων που είχαν προγραμματιστεί αρχικά, θα παραχθούν συνολικά δύο δισ. δόσεις. Ανακοίνωσαν επίσης ότι θα παραδοθούν στην ΕΕ το πρώτο τρίμηνο, παρά τις καθυστερήσεις, οι συμφωνηθείσες δόσεις. Η ΕΕ είχε παραγγείλει 200 εκατ. δόσεις, εκ των οποίων τουλάχιστον 75 εκατ. περισσότερες δόσεις πρόκειται να παραδοθούν το δεύτερο τρίμηνο του έτους.

Η Biontech επιβεβαίωσε αυτά τα στοιχεία κατόπιν σχετικού ερωτήματος του ραδιοτηλεοπτικού δικτύου MDR. Η εκπρόσωπος της εταιρείας ανέφερε τρεις λόγους για τη μαζική αύξηση της παραγωγής: Έχει ολοκληρωθεί η προσαρμογή των διαδικασιών παραγωγής στο εργοστάσιο της Pfizer στο Βέλγιο, η εγκατάσταση παραγωγής της Biontech στην πόλη Μάρμπουργκ έλαβε άδεια παραγωγής του εμβολίου και υπάρχουν 13 χώροι παραγωγής στην Ευρώπη και πρόκειται να προστεθούν και άλλοι.

Νέες «διαβεβαιώσεις»

Σε διαδικτυακή συζήτηση με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ συμμετείχε η Επίτροπος Υγείας της ΕΕ Στέλλα Κυριακίδου και ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Στέλλα Κυριακίδου ενημέρωσε ότι στην ΕΕ, μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, ο εμβολιασμός μπορεί να έχει φτάσει το 70%, υποστηρίζοντας ότι θα υπάρχουν αρκετές δόσεις για όλους τους πολίτες.

Παράλληλα, σημείωσε ότι μέχρι σήμερα, έχουν παραδοθεί 18,5 εκατ. δόσεις. Η Επίτροπος επισήμανε, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, την πολυπλοκότητα της ανάπτυξης, της παρασκευής και της διανομής των εμβολίων υπογραμμίζοντας ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να υποστηρίξει τους παρασκευαστές ώστε να αυξήσουν γρήγορα την παραγωγή, να παραδώσουν εμβόλια, να ξεπεράσουν τα εμπόδια στην παραγωγική ικανότητα και να αντιμετωπίσουν τις συνεχιζόμενες μεταλλάξεις. Προφανώς τα παζάρια κατέληξαν σε νέα στήριξη των φαρμακοβιομηχανιών.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ετικέτες: , ,

Δείτε ακόμα...