Συνεδρίαση Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Ευρωπαϊκή Ένωση Σημαίες
Φώτο Αρχείου / Πηγή: Eurokinissi

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο  συνεδριάζει σήμερα για τέταρτη φορά κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Στόχος του είναι η εξασφάλιση ενός προσωρινού συμβιβασμού μεταξύ των αντικρουόμενων συμφερόντων των κρατών μελών της ΕΕ , που οξύνονται και στο πλαίσιο της κρίσης της πανδημίας. Στο επίκεντρο της συζήτησης θα είναι η σύσταση του λεγόμενου Ταμείου Ανάκαμψης.

Στην προσκλητήρια επιστολή του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σ. Μισέλ, επισημαίνεται ότι το πακέτο μέτρων ύψους 540δις ευρώ που αποφασίστηκε στο Γιουρογκρουπ στις 9 Απρίλη, θα πρέπει να τεθεί σε λειτουργία ως τις 1 Ιούνη. Επισημαίνοντας ότι η συνολική οικονομική απάντηση στην κρίση περιλαμβάνει και ένα τέταρτο στοιχείο, το οποίο δεν αποφασίστηκε στο Γιουρογκρουπ, και είναι το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης.

Σχετικά με αυτό, τα κράτη μέλη διαφωνούν ως προς τους πόρους και τον τρόπο χρηματοδότησής του, ενώ η διάρκειά του θα είναι προσωρινή. Ο κ. Μισέλ αναμένεται να προτείνει τη σύνδεσή του με το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ), τον προϋπολογισμό της ΕΕ, γύρω από τον οποίο εκδηλώθηκαν συγκρούσεις ανάμεσα στα μέλη της. Το Ταμείο αυτό, θα απευθύνεται στους τομείς και τα γεωγραφικά μέρη της Ευρώπης που πλήττονται περισσότερο και θα αποσκοπεί ειδικά στην αντιμετώπισης αυτής της κρίσης.

Η πρόταση της Επιτροπής, θα πρέπει να αποσαφηνίζει τη σχέση με το ΠΔΠ, το οποίο θα βρίσκεται στο επίκεντρο της συνεισφοράς της ΕΕ για την ανάκαμψη και θα πρέπει να προσαρμοστεί ώστε να αντιμετωπίσει την παρούσα κρίση και τις συνέπειές της.

Θυμίζουμε ότι οι 9 χώρες της Ευρωζώνης που είχαν στείλει επιστολή στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία, και η Γαλλία,  συνεχίζουν να υποστηρίζουν ότι το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, θα πρέπει να χρηματοδοτείται με αμοιβαιοποίηση του χρέους, μέσω μιας μορφής κορονο-ομολόγων. Πρόταση που απορρίπτει η Γερμανία. Στην τηλεδιάσκεψη, θα πάρουν μέρος και η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, και ο πρόεδρος του Γιουρογκρουπ.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...