Συνεδριάζει στην Αθήνα η Στρατιωτική Επιτροπή του ΝΑΤΟ

Στην Αθήνα συνεδριάζει στις 17,18 και 19 Σεπτεμβρίου η Στρατιωτική Επιτροπή του ΝΑΤΟ, που συνιστά και την ύπατη Στρατιωτική Αρχή της λυκοσυμμαχίας, με οικοδεσπότη του Συνεδρίου της τον Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγό Κων. Φλώρο. Ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκη θα απευθύνει μαγνητοσκοπημένο χαιρετισμό και ο υπουργός Άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος θα κάνει την εισαγωγική ομιλία.

Επισήμως το συνέδριο παρέχει τη δυνατότητα στους αρχηγούς των Ενόπλων Δυνάμεων των κρατών – μελών του ΝΑΤΟ να συναντηθούν και να συζητήσουν θέματα «στρατηγικής σημασίας», ξεδιπλώνοντας τα σχέδια για την αντιπαράθεση με τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

«Τους Αρχηγούς θα απασχολήσουν οι Επιχειρήσεις, οι Αποστολές και οι Δράσεις του ΝΑΤΟ, η Διάταξη Αποτροπής και Αμυνας της Συμμαχίας, όπως και η υλοποίηση των δύο νέων θεσμικών της προσεγγίσεων με τίτλους “Αποτροπή και Άμυνα της Ευρω-Ατλαντικής Περιοχής” και “Προεξάρχον Κείμενο Διεξαγωγής Πολέμου ΝΑΤΟ”. Η Στρατιωτική Επιτροπή θα συζητήσει επίσης την πρωτοβουλία «ΝΑΤΟ 2030», καθώς και «τις απορρέουσες στρατιωτικές επιπτώσεις και ευκαιρίες της», διευκρινίζεται σχετικά από το ΓΕΕΘΑ.

Η πρωτοβουλία «ΝΑΤΟ 2030», εγκρίθηκε στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, τον Ιούνη στις Βρυξέλλες, με τη συμφωνία και της ελληνικής κυβέρνησης, προκειμένου να εισάγει «πρόσθετα μέτρα για να διασφαλιστεί ότι το ΝΑΤΟ θα παραμείνει ισχυρό στρατιωτικά, θα γίνει ακόμη πιο ισχυρό πολιτικά και θα υιοθετήσει μια πιο παγκόσμια προσέγγιση στην ασφάλεια», να απλώσει τα νύχια του βασικά σε ολόκληρο τον πλανήτη. Εξ ου και και μπήκαν προτεραιότητες όπως η «Ενισχυμένη αποτροπή και άμυνα» των κρατών – μελών, με τους ηγέτες να «επιβεβαιώνουν τη δέσμευσή τους για διατήρηση κατάλληλου συνδυασμού πυρηνικών, συμβατικών και πυραυλικών αμυντικών δυνατοτήτων», προκαλώντας «σύγκρυο» για τα όσα ετοιμάζει η ιμπεριαλιστική συμμαχία για να υπερασπιστεί τα συμφέροντα των μονοπωλίων της.

Στην ίδια σύνοδο αποφασίστηκε, η Ανανέωση της «Στρατηγικής Αντίληψης» («Strategic Concept», το δόγμα του ΝΑΤΟ), με τους ηγέτες να καλούν τον γγ της λυκοσυμμαχίας «να ηγηθεί της διαδικασίας για την ανάπτυξη της επόμενης Στρατηγικής Αντίληψης του ΝΑΤΟ εγκαίρως για την επόμενη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ », αφού, όπως λένε, «ο κόσμος έχει αλλάξει ριζικά την τελευταία δεκαετία. Το περιβάλλον ασφαλείας μας είναι πιο περίπλοκο και απρόβλεπτο από ποτέ, με μια πολύ περισσότερο διεκδικητική Ρωσία, πιο βάναυση μορφή τρομοκρατίας, συνεχιζόμενη αστάθεια στη γειτονιά μας, αυξανόμενες απειλές στον κυβερνοχώρο και υβριδικές, νέες τεχνολογίες, πανδημίες και κλιματική αλλαγή. Βασικά, η άνοδος της Κίνας μετατοπίζει ριζικά την ισορροπία ισχύος», μη κρύβοντας λόγια.

Σχετικά με την «Αποτροπή και Αμυνα της Ευρω-Ατλαντικής Περιοχής» η οποία επίσης θα συζητηθεί στην επερχόμενη συνάντηση στην Ελλάδα στα σχετικά ευρωατλαντικά κείμενα τονίζεται ότι: «Σήμερα, το περιβάλλον ασφαλείας είναι πιο περίπλοκο και απαιτητικό από κάθε άλλη φορά από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, ενισχύοντας την ανάγκη του ΝΑΤΟ να διασφαλίσει ότι η αποτρεπτική και αμυντική του στάση είναι αξιόπιστη και αποτελεσματική. Το ΝΑΤΟ εξακολουθεί να αντιμετωπίζει ξεχωριστές απειλές και προκλήσεις που προέρχονται από όλες τις στρατηγικές κατευθύνσεις, από κρατικούς και μη κρατικούς φορείς, από στρατιωτικές δυνάμεις και από τρομοκρατικές, κυβερνοεπιθέσεις και υβριδικές επιθέσεις», παρουσιάζοντας όλα τα «πεδία» όπου απλώνονται οι ιμπεριαλιστικές συγκρούσεις με θύματα τους λαούς.

Τονίζουν εξάλλου κι εκεί ότι «η ικανότητα αποτροπής και άμυνας του ΝΑΤΟ υποστηρίζεται από ένα κατάλληλο μείγμα πυρηνικών, συμβατικών και πυραυλικών αμυντικών δυνατοτήτων, που αλληλοσυμπληρώνονται, και υποστηρίζεται από μια σειρά πολιτικών και στρατιωτικών πόρων για την υποστήριξη αυτών των δυνατοτήτων και της ευρύτερης δομής δυνάμεων».

Δεν περνά απαρατήρητο ότι και εκεί τονίζεται η ανάγκη ενίσχυσης της περιλάλητης «Ανθεκτικότητας», («Resilience»), όρο που επαναλαμβάνουν συνεχώς τα τελευταία χρόνια οι ΝΑΤΟικοί, ως «η πρώτη γραμμή αποτροπής και άμυνας». Τονίζουν ότι «η ανθεκτικότητα επηρεάζει την ικανότητα του ΝΑΤΟ να διεξάγει τις αποστολές του και να διατηρεί την κινητικότητα των στρατευμάτων και του εξοπλισμού του», εξ ου και «απαιτεί στενή πολιτική-στρατιωτική συνεργασία».

Στην πράξη οι ΝΑΤΟικοί βάζουν θέμα, πρώτον μια σειρά πολιτικές υποδομές, δρόμοι, λιμένες, σιδηροδρομικά δίτυα, να κατασκευάζονται με τέτοιες προδιαγραφές που να καλύπτουν τις ανάγκες της λεγόμενης στρατιωτικής κινητικότητας, δηλαδή της απρόσκοπτης και ταχείας μεταφοράς στρατευμάτων, οπλισμού και εφοδίων προς τα ανατολικά και συνολικότερα τα μέτωπα των ιμπεριαλιστικών συγκρούσεων. Δεύτερον, τέτοιες υποδομές, όπως λιμένες και σιδηροδρομικά δίκτυα, μαζί και τα δίκτυα τηλεπικοινωνιών να μην πέφτουν στα χέρια επιχειρηματικών ομίλων αντίπαλων κέντρων, π.χ. σε κινεζικούς κολοσσούς.

Το, δε, “Προεξάρχον Κείμενο Διεξαγωγής Πολέμου ΝΑΤΟ” («ΝΑΤΟ Warfighting Capstone Concept» – NWCC), επισήμως «προσφέρει ένα όραμα καθοδήγησης του μακροπρόθεσμου πολέμου της Συμμαχίας να παραμείνει στρατιωτικά ισχυρή τώρα και στο μέλλον».

Σύμφωνα με ΝΑΤΟικές πηγές, το NWCC ως στρατιωτικό σχέδιο που εστιάζει σε μια «προοπτική» συρράξεων την επόμενη 20ετία, παρέχοντας στους ΝΑΤΟικούς εκείνα τα θεωρητικά και άλλα εργαλεία ώστε να έχουν το υλικό και την υποστήριξη προκειμένου να αντεπεξέλθουν με επιτυχία στις ιμπεριαλιστικές συγκρούσεις που βλέπουν να ανοίγονται μπροστά με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα: «Είναι κομμάτι της Στρατιωτικής Στρατηγικής του ΝΑΤΟ, η οποία καθορίζει τις στρατιωτικές προτεραιότητες του ΝΑΤΟ καθώς και την προσέγγισή του στις τρέχουσες και μελλοντικές απειλές, και θα επιτρέψει στους διοικητές του ΝΑΤΟ να αντιμετωπίσουν το μεταβαλλόμενο περιβάλλον ασφάλειας», αναφέρουν ΝΑΤΟικές πηγές από τις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα, εξάλλου, με όσα αναφέρονται από τη Διοίκηση Μετασχηματισμού του ΝΑΤΟ («Allied Command Transformation» – ACT), το NWCC λειτουργεί ως «ένας φιλόδοξος “πολικός αστέρας” που περιγράφει λεπτομερώς πώς οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ πρέπει να αναπτύξουν τα στρατεύματά τους για να διατηρήσουν το πλεονέκτημά τους για τα επόμενα είκοσι χρόνια».

Στα διαδικαστικά, του Συνεδρίου προεδρεύει ο Πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ ναύαρχος Rob Bauer, ο οποίος σε κάθε συνεδρίαση της θα υποστηρίζεται από τον Ανώτατο Συμμαχικό Διοικητή Ευρώπης, Αμερικανό πτέραρχο Στρατηγό Tod Wolters (SACEUR) και τον Ανώτατο Συμμαχικό Διοικητή Μετασχηματισμού Στρατηγό Andre Lanata (SACT).

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...