Συνεδριάζει το Γιούρογκρουπ την Δευτέρα: Νέα βάρη στις πλάτες του λαού

συνεδρίαση eurogroup
Πηγή: Eurokinissi

Στην ατζέντα του Γιούρογκρουπ που συνεδριάζει τη Δευτέρα, ξεχωρίζει η συζήτηση για τις διευρυνόμενες «δημοσιονομικές ανισορροπίες» στις οικονομίες των κρατών – μελών, εξαιτίας της μεγάλης γκάμας μέτρων επεκτατικής πολιτικής που αξιοποιούν όλες οι κυβερνήσεις στο όνομα της πανδημίας, για να ξελασπώσουν το κεφάλαιο από τη βαθιά οικονομική κρίση.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένεται να εξετάσουν τρόπους για την ανάσχεση της «δημοσιονομικής αστάθειας» που προκαλεί η χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας, ώστε οι παρεμβάσεις που θα καταληχτούν να ενσωματωθούν στα «εθνικά σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας», με ορίζοντα τις εκταμιεύσεις από το λεγόμενο «Ταμείο Ανάκαμψης».

Ενόψει του Γιούρογκρουπ, η Κομισιόν υπενθυμίζει με νόημα πως όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες, τα κράτη – μέλη θα πρέπει να ακολουθήσουν δημοσιονομική πολιτική «που θα αποσκοπεί στην επίτευξη συνετών μεσοπρόθεσμων δημοσιονομικών θέσεων και στη διασφάλιση της βιωσιμότητας του κρατικού χρέους, με παράλληλη ενίσχυση των επενδύσεων».

Προειδοποιεί επίσης ότι οι «εξοικονομήσεις» από τη «δημοσιονομική χαλάρωση» θα πρέπει να είναι «στοχευμένες και προσωρινές, καθώς τυχόν μονιμότερες ρυθμίσεις, εάν δεν χρηματοδοτούνται από αντισταθμιστικά μέτρα, μπορεί να επηρεάσουν τη δημοσιονομική βιωσιμότητα μεσοπρόθεσμα».

Με άλλα λόγια, τα σπασμένα φορτώνονται ήδη στις λαϊκές πλάτες, όχι με έναν, αλλά με πολλούς τρόπους: Με μέτρα στήριξης του κεφαλαίου στο όνομα της πανδημίας, που βαθαίνουν την εκμετάλλευση, με νέες αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις προκειμένου οι κυβερνήσεις να εξασφαλίσουν την πρόσβαση των επιχειρηματικών ομίλων στα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, και βέβαια με την «προετοιμασία εδάφους», για να τα ξεπληρώσουν όλα αυτά μέχρι δεκάρας οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα, μέσα από τους ευρωπαϊκούς και εθνικούς προϋπολογισμούς. Στο χέρι τους είναι να μην το επιτρέψουν…

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...