Συνεκπαίδευση Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων Ελλάδας, Αρμενίας και Κύπρου

EUROKINISSI

Από τη Δευτέρα 6 έως την Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2021, πραγματοποιήθηκε στην Κύπρο συνεκπαίδευση μεταξύ τμημάτων των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων (ΔΕΕ) της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ, καθώς και αντίστοιχων τμημάτων της Αρμενίας και της Κύπρου, σε αντικείμενα Ελευθέρων Σκοπευτών.

Οι συμμετέχοντες ασκήθηκαν σε κλιμακούμενης δυσκολίας σενάρια, τα οποία περιελάμβαναν τακτική χρησιμοποίηση Ελεύθερων Σκοπευτών, βολές υπό κλίση από μεσαίες και μακρινές αποστάσεις, επιχειρησιακές βολές στη βάση υποθετικών σεναρίων και εκτέλεση Τακτικής Άσκησης Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ).

Η εν λόγω δραστηριότητα, η οποία αποτελεί συνέχεια αντίστοιχης συνεκπαίδευσης που πραγματοποιήθηκε στην έδρα της 1ης Ταξιαρχίας Καταδρομών-Αλεξιπτωτιστών (1η ΤΑΞ ΚΔ-ΑΛ) στην Ρεντίνα Θεσσαλονίκης ,διεξάχθηκε υπό το συντονισμό της Διοίκησης Καταδρομών της Εθνικής Φρουράς και υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του «Joint Action Plan» μεταξύ των 3 Χωρών.

Όπως τονίζει το ΓΕΕΘΑ «Το «Joint Action Plan» αποβλέπει στην ενδυνάμωση των σχέσεων και της Στρατιωτικής Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας, Αρμενίας και Κυπριακής Δημοκρατίας για την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων με σκοπό την προώθηση της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή του Καυκάσου και της Ανατολικής Μεσογείου…».

Οι συνεκπαιδεύσεις των ελληνικών Ειδικών Δυνάμεων με αντίστοιχες μονάδες από άλλα κράτη  έχουν βασικό στόχο την επίτευξη της λεγόμενης διαλειτουργικότητας, ώστε σε μια προοπτική να είναι δυνατόν να επιχειρήσουν από κοινού  και δίχως προβλήματα προς όφελος των ιμπεριαλιστών. Η εκπαίδευση, αλώστε τέτοιων μικρών, ευέλικτων μονάδων προορισμένων για επικίνδυνες αποστολές, προϊδεάζει για ιμπεριαλιστικές επιχειρήσεις που κάθε άλλο παρά την άμυνα της χώρας και την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων αφορούν. 

Δείτε ακόμα...